Google a Facebook před Indickým soudem

Google a Facebook se postaví v úterý před soud v Nové Dillí, aby se postavily obvinění, že neobstály v cenzurování obsahu na svých stránkách.

Jedná se o velkou ukázku kontroverze v Indii. Představuje nám svobodu slova internetu na jedné straně a na druhé jsou tu velké společnosti, které mohou využít svých podmínek provozu k její omezení. Přesně tak jak si to přejí úřady. Zatímco všichni mluví o boji za svobodu internetu, jde tu i o samotné manažery obou společnosti. Hrozí jim dokonce vězení.

Soud přichází zrovna v době, kdy Google i Facebook zažívají v Indii velký růst na trhu. Ostatně Facebook v nedávném tiskovém prohlášení deklaruje, že právě Indie a Brazílie patří mezi jeho hlavní zdroje růstu. V Indii měl koncem roku 46 milionů aktivních uživatelů. Oproti roku 2010 byl nárůst o neuvěřitelných 132 %.

Indie je jedním z nejzajímavějších trhů na světě blízké budoucnosti. Internet and Mobile Association of India tvrdí že méně než 10 % Indů je online z celkového počtu 1,2 miliardy obyvatel. Podle společnosti Google se dá odhadovat, že počet uživatelů internetu v této zemi se do roku 2014 zvýší o 200 – 300 milionů. Velký podíl by na tom měli mít právě mobilní zařízení. Podle odhadů může Indický internetový průmysl vytvořit až 1,5 milionu pracovních míst a pro investory přinést až 45 miliard USD, během několika následujících let.

Internetové společnosti v této největší demokratické zemi si ale musí krýt záda. Žaloby kterých se musí bát i gigant Microsoft, zde zrovna nezjednodušují podnikání. Indie neprosazuje masivní agresivní způsob blokování obsahu, například jako Čína, Írán anebo Sýrie, místo toho se snaží obsah regulovat. Hlavním cílem regulace je obsah navážející se do náboženských skupin a politická satira, která už je na “hraně”. Nejsou ušetřen ani “eticky závadný” obsah anebo pomluvy. To co se u nás běžně vydává za bulvár, by pro autora znamenalo čelit žalobě. Indie je daleko citlivější na pomluvy než Evropa se svou hroší kůží. Regulace platí od minulého roku. Internetové společnosti musí odstranit závadný obsah do 36 hodin. Pokud chtějí internetové společnosti v Indii dělat byznys musí tyto zákony bez odmlouvání dodržovat.

Trestní oznámení na internetové společnosti podal indický novinář Vinay Rai. Prohlašuje, že 12 internetových služeb, včetně Facebook, Google, Youtube anebo Orkut, mají na svých stránkách obsah, který “se snaží vzbuzovat nepřátelství, nenávist a násilí ve společnosti” a “poškozuje mysl”. Stížnost uvádí i mravní prohřešky, pobuřující obsah cílený proti víře Hindů, Muslimů i Křesťanů. Společnosti Yahoo! se z toho podařilo vyvléknout a byla úspěšně ze seznamu vyškrtnuta.

Obhájci se už teď snaží řízení napadnout, poukazují na svobodu projevu. Samotné firmy se hájí Indickým zákonem o informačních technologiích (India’s information technology law), který je má chránit proti zodpovědnosti za obsah přidaný uživatelem. Společnosti jsou si samozřejmě vědomi, že musí obsah odstranit, ale pouze pokud je jim nahlášen a vědí o něm. Argumentují tím, že nemohou aktivně vyhledávat všechen obsah, protože to by bylo vzhledem k množství dat nemožné. Navíc Vinay Rai se přímo obrátil na vládu, místo toho aby kontaktoval je.

Google vypnul v Indii většinu svého obsahu na který si Vinay Rai stěžoval. Ostatně obecná politika Google je v tomto poměrně nekompromisní. Bez debat odstraňuje jakýkoliv obsah, který porušuje zákony země, ve které je aktivní. Mezi lednem a červnem 2011, společnost Google obdržela požadavek od Indické vlády na odstranění 358 věcí a splnila nařízení zhruba u poloviny z toho. Alespoň tak to tvrdí oficiální zpráva.

U Facebooku je to spornější. Neví se jestli obsah odstranil. Oficiálně tvrdí, že pokud bude omezovat uživatele v některých zemích, pak může dojít k problému s růstem uživatelů v této zemi. Což zní celkem vzpurně.

Tento soudní proces je další výzvou pro internetové firmy, které se snaží z Indického internetu něco dostat. Vše pečlivě sledují i inzerenti, kteří by rádi utráceli své peníze. V roce 2011 to bylo 291 milionů USD. Jen pro porovnání v Číně se utratí 7,4 miliardy USD a v USA 32,2 miliardy USD. Místo pro růst zde je obrovské, vždyť více jak 80% reklamy se prodá přes TV a noviny. Digitální podíl je menší jak 5%.

 

Odkaz dle ČSN ISO 690 (01 0197)

Facebook, Google to Stand Trial in India [online].  The Wall Street Journal  Technology. [cit. 2012-03-12]. Dostupný z www: <http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304537904577277263704300998.html>.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Google a Facebook před Indickým soudem”

  1. mají na svých stránkách obsah, který „se snaží vzbuzovat nepřátelství, nenávist a násilí ve společnosti“ a „poškozuje mysl“

    ..
    To může zažalovat celý svět a lidskou společnost..

    Jak takovej výplod mohl zplodit novinář?

  2. Tomáši, kdybys někdy před rokem 1989 držel v rukou noviny s největším nákladem v ČSSR, tedy Rudé právo, tak by ses divil, co byli novináři schopni všechno zplodit v rámci boje s třídním nepřítelem.
    Ale když se dnes osvědčená socialistická cenzura buduje v Evropě i Americe, tak proč se divit, že i v Indii?

Comments are closed.