Jaký byl konec doménového rok 2011?

Společnost Verisign právě zveřejnila zprávu o čtvrtém kvartále roku 2011. Krom zajímavých statistik přináší i varování proti domain name hijacking. V podstatě se jedná o získání přístupových práv k ovládání domény, tedy emailu. Domain name hijacking se stává velkým problémem, protože nefunkční doménové jméno znamená vyřazené internetové stránky a získání domény zpět nemusí být otázkou několika dnů. Stále více jsou obětí majitelé domén, na kterých jedou eshopy a služby. Jejich zákazníci jsou pro podvodníky daleko lehčím cílem pro zneužití. Verisign tak apeluje na majitele domén, aby dbali na bezpečnost svých domén. Riziko už není teoretické ale reálné.

Ale teď už pojďme k statistikám.

TLD

Koncem roku 2011 bylo registrováno přes 225 milionů domén, napříč všemi TLD. Počet navíc stále roste. Oproti 3tímu kvartálu to bylo o 2,7 %. Lidé prostě stále více registrují nové domény. Kdyby jsme porovnali 4tý kvartál roku 2010 a 2011 zjistíme, že se registrovalo o 20,4 milionů více domén, což je 10 %.

ccTLD

A jak si vedou ccTLD? Koncem roku 2011 jich bylo registrováno celkem 90,6 milionů. Růst oproti předchozímu kvartálu byl o 4,2 % a oproti stejnému období v roce 2010 13,2 %. Mohli by jsme tak spekulovat o zvýšeném zájmu o ccTLD oproti gTLD.

Celkový počet druhů ccTLD přesahuje 290. Počítají se mezi ně i některé mezinárodní domény jako napříkad .eu.

Nejvíce národních domén podle počtu registrací.

 

  1. .DE (Německo) – Víte že .de brzo dosáhne 15 milionů registrací? Právě teď má 14 913 740.
  2. .UK (Spojené království) – Víte že 81% obyvatel Anglie preferuje svou národní doménu nad .com a od 2. dubna 2012 se mění pravidla registrace?
  3. .TK (Tokelau) – Víte že až 3 .tk domény je možné registrovat zdarma?
  4. .NL (Nizozemí) –  Víte že 38% všech .nl domén vlastní jednotlivci?
  5. .RU (Ruská Federace) – Víte že po rozpadu Sovětského svazu si mnoho lidí nechalo doménu .su, která je dodnes populární a odmítlo jí prostě za novou .ru vyměnit?
  6. .EU (Evropská Unie) – Víte že se brzo dočkáte soutěže o .eu domény zdarma?
  7. .CN (Čína) – Víte že Godaddy řekl .cn doménám ne?
  8. .BR (Brazílie) – Víte že .br má 66 kategorií, pod kterými si můžete registrovat doménu, ale 90% lidí proste registruje pod .com.br?
  9. .AR (Argentina) – Víte že .ar má 9 domén druhého řádu, pod kterými si můžete registrovat doménu třetího řádu z toho .gob.ar a gov.ar slouží vládě a není mezi nimi žádný rozdíl?
  10. .IT (Italie) – Víte že na .it je těžké najít registrovatelnou geo doménu z Itálie, protože .lokalita.it jsou vyhrazené?

 

.com a .net

Verisign jako správce dvou nejpoužívanějších domén na světe může být nadmíru spokojen. Celkem je jich registrováno dohromady 113,8 milionu. Růst je už slabší. Oproti minulému kvartálu o 2 % a oproti minulému roku o 8 %. Stojí za zmínku zmínit, že 3tí kvartál nebyl až zas tak skvělí. Byl zde dokonce propad o 0,3 %.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup