10. věcí, které zabijí váše blogování

Před pár dny se Pavel Zima (de facto šéf seznam.cz), zmínil v otázkách pro lupa.cz, že blogy jsou překonaná záležitost, protože dnes všichni píšou na zeď Facebooku. Když jsem to četl trochu mě zamrazilo. Počet nových blogů zrovna dvakrát moc neroste. Kdo chce může si psát jen na sociální sítě. Lidé ztrácí rychle motivaci. Něco rozjet i s pomocí dalších blogerů je čím dál tím těžší.

1. Piště matoucí nadpisy

Často vás svádí vaše múza. Jste rozjetý a chcete se ukázat. Nad blogpostem jste strávili několik hodin a víte že stojí za to. Přemýšlíte nad výstižným nadpisem. Hlavou se vám motají slovní hříčky, emotivní vyjádření, které se spíše hodí pro nadpisy knih fantastické literatury. Je načase se zamyslet. Místo Jak jsem skopal konkurenci z prvních příček, Raketový vzestup mé stánky anebo Jak se vyhrává studená válka potřebujete něco co přetrvá. Musíte předpokládat, že váš literární počin budou číst i za rok, dva, pět. Dále je třeba si uvědomit – Nadpis je jedna z nejhodnotnějších částí článku. Bude doprovázet článek ve vyhledávačích, čtečkách, bude sdílen přes sociální sítě, někdo jej bude citovat ve svém článku atd. Vyberte výstižný název. Pokud je to návod tak se nebraňte Jak, x tipů atd. Buďte konkrétní. Novinářské nadpisy si nechte pro články, které jsou tu jen na chvíli.

  • Jak jsem skopal konkurenci z prvních příček → Návod jak zlepšit pozice ve vyhledávačích
  • Raketový vzestup mé stánky → 10. tipů na zvýšení návštěvnosti firemních stránek
  • Jak se vyhrává studená válka → SEO optimalizace eshopu PrestaShop

Když se na to kouknete, jsou to vlastně úplně jiné články, než na první pohled vypadají. Já osobně by jsem byl navíc zklamaný, kdyby jsem navštívil článek, který může být zajímavý, ale přitom je mimo téma na které zrovna teď mám čas. Je pravda že u nás v SEO článcích není moc konkurence. Na druhou stranu jsou tu obory, kde je informací dostatek a chcete si přečíst jen ty konkrétní co vás zajímají.

2. Nikdy neodkazujte na staré příspěvky

Spousta lidí tohle nedělá zvláště z lenivosti. Důvod proč, by jste měli odkazovat na starší příspěvky je hned několik.

  • Ušetříte sobě a více informovanějším čas. Například, když v článku zmíním sTLD. Nemusím vysvětlovat, že se jedná o sponzored top level domain a jak vlastně funguje. 90% pravidelných čtenářů to ví. Ten zmatenější zbytek to často pro pochopení kontextu ani nepotřebuje, ale zase je nefér je nechat v nevědomosti a nevěnovat jim pozornost na úkor ostatních. Není lehčí po vzoru neporazitelné wikipedie tam hodit odkaz na starší článek?
  • Odkazování na jiné články, anebo odborné publikace je v odborných sférách běžné. Dokonce se to stalo základním kamenem Page Ranku. Tak proč nepodpořit novou úvahu či teorii odkazem na starší články?
  • Starší články mohou být stále užitečné. Někdo z návštěvníků může být natolik nadšený, že rozpoutá novou vlnu sdílení. Nepodceňujte návštěvníky. Prostě i staré články si zaslouží pozornost návštěvníků.
  • Link juice. Nové odkazy mohou starší články posunout výše. Asi není třeba komentovat.
  • Zlepšení navigace u složitějších architektur webu. Roboti často mají problém u webů,  kde jsou stránky uložené někde hluboko (říká se více jak 3 kliky z hlavní stránky/odkazované stránky). Schválně si spočítejte na kolik kliků se dokážete z hlavní stránky dostat do nejzapadlejších koutů. Ani WordPress na tom nemusí být tak dobře jak si myslíte.

3. Neodkazujte na další blogery

Občas mám pocit, že se SEO mění každým dnem. Ale ten naprostý základ zůstává stejný. To na čem je postavený Page Rank a to jsou doporučení. Pokud nějaký bloger napíše zajímavý článek, firma spustí zajímavou akci anebo se na blogu objeví zajímavý odkaz prostě to linkujte. Nebojte se, že přijdete o ranky. Co tím získáte?

  • Blogy jsou komunita lidé. Jakmile odkazujete na nějaký jiný blog dojde k propojení komunit. Majitel druhého blogu si toho brzo všimne. Čtenáři si toho všimnou. Připojíte se k ostatním. Myšlenky začnou nabývat na velikosti. Diskuze sílí. Nejde tu jen o ty zpětné odkazy. Spousta lidí raději diskutuje pod blogposty, než na diskuzních fórech anebo sociálních sítích. Komentáře mají svou cenu. Často dokáží vyřešit problém mnoha lidí, doplnit informace anebo poukázat na chyby. Jako bloger musíte o svou komunitu pečovat a rozšiřovat jí.
  • Je správné odměňovat lidi za jejich názory, nápady a práci co udělají. Odkaz je minimum co můžete udělat.
  • Propojování blogů stejného druhu posiluje všechny. Google si toho všímá. Tematičnost může být klíčem u spousty víceslovných výrazů. Dnes už vyhledávače dokáží vytipovat co přesně uživatel chce hledat, co se mu líbilo a líbit mělo.

Obsah je všechno o co jde

Velký kulový. Můžete psát ty nejlepší texty na této planetě, ale pokud zanedbáte základy optimalizace pro vyhledávače, dřív to zabalíte, než získáte dostatek motivace pro pokračování. Rozjet blog z nuly, pokud nemáte jméno není nic lehkého. Vyhledávače vám v tom pomůžou. Respektive optimalizace pro ně. Pokud dodržíte alespoň základy, tak vám to hodně pomůže nejen u nich.

  • Title jsem tu už zmínil. Description je další nezbytnou součástí. Spousty systémů na sdílení odkazů tyto dvě hodnoty využívají. Pro začátek stačí do WP nahrát All-in-One SEO pack. Měl by se postarat o základy.
  • Další jsou nástroje pro “nedorozumění”. U Google je to Google Webmaster Tools. Zajistíte si tak, aby našel sitemap soubor, upozornění na mallware anebo aktualizaci WP.
  • Musíte na sebe upozornit pokud máte k tématu co říct. Diskuzní fóra, komentáře a mnoho dalších míst je prostor pro vás. Pokud někdo položí dotaz, článek je nepřesný či neúplný máte šanci odkázat na svůj článek. Slušností je samozřejmě odpovědět v krátkosti na otázku/upozornit na problém a pro další informace doporučit váš článek. Zvláště u odborných témat, kde máte co říct je to doslova vaše blogerská povinnost, nenechat lidi v nevědomosti, či v omylu.
  • Používejte nástroje pro sdílení obsahu. Linkuj.cz anebo vybrali.sme.sk možná neposílají desítky lidí, ale často jsou daleko rychleji indexované, než váš blogpost. V podstatě je to jak písknout na crawlovacího robopsa.

4. Když odkazy tak zkrácené, anebo co možná s nejvíce identifikačními prvky

Zkracovače odkazů jsou velice oblíbené, ale měli by jste je používat jen v specifických případech, které si to vyžadují. Pokud nejsou potřeba, tak vždy piště plnou URL. Zkrácené odkazy vypadají na diskuzních fórech nedůvěryhodně. Vzbuzují nedůvěru, protože maskují pravdu. Většina dnešních sociálních sítí už má vlastní zkracovače a dělá je kompatibilní pro uživatele. Příkladem je Twitter. Odkaz je sice zkrácený, ale ukazuje se jako plný. Opravdu se vyhněte zkracovačům kdykoliv můžete.

Samozřejmě základem je, aby vaše URL nevypadala jak kus zdrojového kódu. Viz. následující případ, který snad dokáže zjistit i vaši IP adresu :)

https://www.google.com/webhp?hl=en#hl=en&gs_nf=1&cp=10&gs_id=15&xhr=t&q=what+is+my+ip&pf=p&sclient=psy-ab&site=webhp&source=hp&oq=what+is+my&aq=0&aqi=g4&aql=&gs_sm=&gs_upl=&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=5c98e20584edc02f&biw=1680&bih=917

Tento druh odkazů je špatný protože:

  • Netušíte o co jde
  • Snadno rozhodí design stránky kam jej dáte
  • Vypadá jako spam
  • Při kopírování může dojít k nepříjemné události, kdy se automaticky část řetězce zdeformuje a nebude fungovat

5. Kopíruj!

Kopírování je ožehavé téma. CTRL+C a CTRL+V je nemyslitelná věc. Poškozujete tím sami sebe, svůj blog a dost pravděpodobně to zasáhne i komunitu. Je ale i něco mezi. Co například myšlenka? Tento blogpost je vytvořen na základě jiného článku (viz. závěr). Vzal jsem myšlenku a přepsal to vlastními slovy, obohatil o své zkušenosti. Často se dostanete opravdu na rozhraní. Pamatujete si můj článek Mých 50 způsobu jak získat zpětný odkaz? Jeden z nejlepších článků minulého roku byl vytvořen jako reakce na připravovaný eBook Michala Kubíčka 50 způsobů jak získat zpětný odkaz. Je to kopírování? Nápadu určitě.

Jak daleko zajdete je jen na vás. Hranice máme každý někde jinde. Takové ty etické by měly být někde kolem nutné citace. Kdy si vezmete část textu, nutnou pro článek a použijete je. Vaší povinností je samozřejmě autora originálu odměnit minimálně odkazem zpět a uvedením jeho jména plus samozřejmě zdroj, kde byl článek publikován. Krom morálních a etických hranic tu máme ještě hranice právní. Kvůli nedávným článkům o Kimu Dotcomovi, což byl překlad anglického originálu, jsem si udělal takový výcuc pro mou osobní potřebu.

No popravdě si myslím, že budete mít spíše problém opačný. Právě blogerům se nejčastěji vykrádá obsah pro tvorbu automatických MFA. Bojuje se proti tomu opravdu těžko. Je tu ale pár nástrojů, které mohou pomoct.

  • copyscape.com – super nástroj, který kontroluje zdali se nenachází na internetu kopie vaší práce.
  • Nahlášení plagiát Google.com – musíte mít vytvořený účet na Google. Jestli to funguje jsem nikdy nezkoušel.

Tohle je problém spíše ze začátku. Do budoucna už to je celkem jedno. Jestliže budete blogovat pravidelně a váš blog získá autoritu už vás nějaké sezónní MFA nemusí zajímat. Ty přijdou a zase odejdou. Nejlepší je hodit to za hlavu a věnovat se psaní a komunitě kolem blogu. No a jestli nemůžete usnout, jednou za měsíc si můžete připít na velkého Panda Farmera :)

6. Publikovat stačí jednou za měsíc

Platí čím častěji publikujete tím lépe. Kolik je ideální poměr kvalita vs kvantita, 1x za týden, 2x, 3x anebo 7x? Hledáním kompromisu můžete strávit i celý život. Vše je individuální. Záleží nejen na tématu, propagaci ale i autorovi. Jednu věc jsem ale vypozoroval. Musíte publikovat pravidelně. Vyberte si dny, kdy budete publikovat pravidelně. Může to být třeba středa a sobota, anebo každý druhý den. Je to jedno, ale musí to být pravidelně.

Vím, že s múzou je to těžké. Někdy zvládnete i 2 články za den, jindy to nejde. Tohle je ideální řešit plánováním. Můžete si psát články dopředu a publikovat je v dané dny. U WP to dokonce jde udělat automaticky.

7. Sociální sítě jsou nekompatibilní s blogováním

Tak tohle je velmi velká chyba. Když se na webtrhu změnila pravidla – SEO bylo prohlášeno za šarlatánství (včetně PPC, affil), zrušení debaty o doménách, zmizela obecná diskuze, zrušily se podpisy a zakázal prodej odkazů ze dne na den jsem odešel. Byl jsem hodně naštvaný. Už jsem nezískával nové návštěvníky pomocí diskutování a odkazů v podpisu. Občas jsem schválně psal články na 404m.com, tak aby jsem na ně mohl linkovat z webtrhu jako odpověď na otázku. Tohle všechno znamenalo úpadek přes 30% návštěvnosti. Ze začátku se mi dařilo část nahradit část pomocí Facebooku a nově založených skupin nespokojených webtržníků. Mnoho z nich dodnes funguje a obchoduje se tam. Jenomže pak začal upadat i Facebook. Nabalovali se tam na to příbuzní, kamarádi a odbornost šla někam. Dříve jsem tam čerpal inspirace pro články, dnes už by jsem dal stěží 1 inspiraci za měsíc.

Mno a pak jsem zkusil Twitter a založil si tam účet 404m_com. Byl jsem naprosto uchvácen. Rychlost s jakou tam létají informace je úžasná. Přiznám se, že mi celkem dlouho trvalo přijít na to, jak jej správně využívat. Stále si myslím, že naplno nevyužívám potenciál, který se v něm skrývá. Faktem ale je, že Twitter dokázal “nahradit” ztrátu z webtrhu. Navíc jsem z něj získal návštěvníky, kteří si 404m.com dali do RSS čtečky, popřípadě sledují můj blog jiným způsobem.

Moje rada tedy zní rozhodně nepodceňovat Twitter, zvláště pokud vaši návštěvníci zde běžně mají účet. Osobně doporučuji pro WP plugin  Twitter Facebook Social Share. Původně jsem jej na 404m.com neměl. Testoval jsem jej jinde. Což byla chyba, měl jsem jej nasadit co nejdříve.

8. Nikdy nemotivujte uživatele k psaní komentářů

Tohle je další z osudných chyb. Občas mě praští múza baseballovou pálkou a já pak vyprodukuji totální pahýl nevalné hodnoty. No a pak se k tomu vyjádří někdo formou, která můj článek naprosto znemožní. Často se mi pod článkem objeví doslova unikátní texty nevídané hodnoty. Kousky, které by doslova stály za to přibít virtuálním hřebíkem na titulku.

Nepodceňujte nikdy vaše čtenáře. Motivujte je psát, komentovat a kritizovat. Zeptejte se jich o čem si chtějí přečíst. Nechte jim občas kecat do toho co děláte. Není to armáda nemyslících zombíků pod články komerčních bulvárních médií.

9. Pište o tom, co nikoho nezajímá

Jestli chcete mít čtenáře musíte psát o tom, co chtějí číst. Nemusí to být rozuzlení složité zápletky. Specifická analýza komplexního hyperanalýza také nemusí oslovit. Občas prostě stačí napsat svůj názor na danou věc. Prostě jako příspěvek do diskuze. Otevřete tím i prostor pro ostatní, kteří v komentářích mohou říct co si myslí.

A teď jeden velmi slavný citát:

“Novinařina je tisknout, co nikdo vytisknout nechce. Všechno ostatní je public relations.”

(George Orwell)

Neexistují totiž jen blogeři, kteří píšou návody a tipy. Jsou tu i lidé, kteří píší to co si mnoho lidí myslí. Mají svůj pohled na věc a nebojí se ho říct. Nutno dodat, že tady už to chce celkem dost zkušeností a umění stát si za svým. Schválně jeden příklad od blogera Petra Jeníka, který si rýpl do webdesignerské elity – Designerská „elita“ by nejraději vytvořila cenový kartel. Naštěstí marně. Nutno dodat, že Petr Jeník má novinářskou praxi a zkušenosti. Jeho článek byl natolik “burácející”, že si vysloužil 153 komentářů a 40 tweetů.

10. Když to nejde vzdej to

Většina lidí, kteří vzdají blogování jsou někde v jedné třetině až jedné polovině své cesty. Často za to může nedostatek vůle, nechuť dál pokračovat, negativní reakce a spousta dalších důvodů. Když to všechno překonáte stejně potřebujete nějakou motivaci. Pro někoho to jsou peníze, pro jiné třeba splněný sen formou publikování vlastní knihy. Stáčí vybrat stovku nejlepších blogpostů a máte knihu. Zvláště pokud píšete příběhy, anebo komentujete politickou situaci může to jako celek zajímavě vypadat. Blog poslouží i jako dobrá reference. Když píšete o programování a zmíníte to při pohovoru, člověku co vás má na starosti se rozzáří oči a máte skoro vyhráno. Jindy se vás rovnou zeptají: “Nejste náhodou autorem blogu …” Autor a autorita znějí celkem podobně že?

 

Závěr

Tento článek byl inspirován 12 Things That Will Kill Your Blog Post Every Time, který rozhodně doporučují přečíst.

Poznámka: 2202 slov a přes 3 hodiny psaní, že by můj nový rekord? :)

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

24 Replies to “10. věcí, které zabijí váše blogování”

  1. Wow, tři hodiny… ale výsledek rozhodně stojí za to. Ono blogovat je jiná liga než status na fb. Psaní mě baví, někdy sednu a mám sepsáno ani nevím jak. Když je toho ale hodně na psaní zkrátka energie nezbude. Nejdůležitější je nevzdat to.

  2. Velmi zajímavý článek. Dobré tipy, některých bychom se měli držet. Trošku mě ale Drago mrzí, že je v článku tolik chyb. :( Což je přebito obsahem. :)

  3. Opravdu velmi pekny clanek! Jinak k bodu 6 – ono to pravidelny publikovani prinasi i uskali. Kdyz neni o cem psat, tak je lepsi radsi nepsat :). Blog si musi zachovat kvalitu. Hlavni je se vyhnout 2 nebo 3 vetam rozepsanym do dlouhyho clanku. O tuhle novinarskou vatu dneska asi nikdo nestoji.

    Mimochodem jsem rad, ze vsech 10 tipu dodrzuju :P

  4. Velice inspirativní. První článek, co jsem zde přečetl a přidávám feed. Takto se to dělá? :)

  5. Drago, z tebe něco bude. Nebudeš psát detektivku z prostředí vraždy SEO odborníka? Moooc dobrej post, ostatně jako většina. Já sice nemám ani Twitter ani FB…nějak mě to minulo. Abych mohl mít na webu nějaké to tweetme nebo like buton, musím být vlastně na těchto sítích?

    1. petr: já mám na FB 6 accountů na Twittru 4. U Twittru je zajímavé, že účty jsou unikátní podobně jako doménová jména. Dokonce se i občan nějaký prodá, anebo existuje odchytávací služba. Twitter můžeš sledovat i bez účtu, někde by tam mělo být i RSS. FB je spíše na obtíž.
      Vojta: většina z nich je/byla “tajných”, z těch lepších třeba http://www.facebook.com/#!/groups/181552048542476/
      forest: :)
      Unreal][, hobr: souhlasím s tou kvalitou

  6. Chci se jen zeptat, když tu tak zminuješ blogspot. Nedávno jsem si založil blogspot a nepříde mi moc optimalizován pro vyhledávače nebo se pletu?:)

  7. Mohl bys sem prosím dát odkazy na ty FB skupiny nespokojených webtržníků, které fungují?

  8. Takýto skvelý článok by som nedal ani za 6 hodín, jedine že by som ho veľmi zostručnil :) Zaslúžil by si aj rekordne twittov =].

  9. Ve finále tam máš 11 věcí, jednu jsi neočísloval :)
    Dobrý článek a délka není na škodu.

  10. S bodem 6. nesouhlasím a jako příklad si beru jednoho z největších internetových odborníků u nás, Marka Prokopa a jeho weby Sova v síti a vyhledavace.info. Velice nízká frekvence článků, jenže nadprůměrně kvalitních.

    Od toho se odvíjí můj nesouhlas s částí bodu 3., že optimalizace je důležitější (nebo stejně důležitá), než obsah. Pokud napíšu opravdu kvalitní a přínosný článek, tak mám alespoň takové IQ, že mu dám dobrý nadpis. A pokud chci, aby ho někdo četl, tak mu pomůžu minimálně tím, že dám odkaz na svůj FB.

  11. Ukrutně se mění svět s vyhledávači. Před deseti lety jsem procházel školením na redaktora, kde jedním z hlavních témat bylo, že pokud chci poutavý titulek, musí v něm být sloveso :-)

  12. Další naprosto parádní článek! Ale určitě to neplatí jen pro blogy. Vždycky si říkám, že ty věci už dávno vím, ale uvědomím si je, až když jsou někde takhle hezky sepsané a myslím, že to neplatí jen pro mě. :)

  13. Opravdu povedený článek a téma, zajímavé že pod článkem se objevují spíše jen pochvaly, které Tě musí těšit, ale čakal bych i další tipy. Mě třeba u blogů hodně chybí odkazy na jiné zdroje, jak by se každý bál že přenese nějaký PR na jiný web, hlavně u blogů kolem tématů o SEO. Což je hlavně škoda pro čtenáře blogů.

  14. S tou frekvencí si nejsem tak jistý. Píšu tak jednou za měsíc, ale obvykle hodně dlouhé články. Například u ranků s přehledem válcuju i citelně starší weby publikující denně, ale krátké sračkózní články na vysoce konkurenční témata jako IT, výdělek na webu atd. Návštěvnost není horentní, ale zato vysoce specializovaná.

    Jinak optimalizace a SEO jsou opravdu z velké části magické nesmysly. Neznáme kritéria vyhledávačů, nevíme, co přesně posuzují, ale hlavně že na to optimalizujeme! Navíc se tyto hodnoty průběžně mění podle toho, kdy se změní algoritmy a začnou banovat tu kterou ochcávku. Základ je psát kvalitní obsah PRO LIDI, popisovat linky a obrázky a smysluplně linkovat.

  15. Když přišli sociální sítě, myslel jsem že to bude přínos pro blogery (další kanály pro šíření článku). Ale bohužel v mém případě se tak nestalo.

  16. Nechci znevažovat čas strávený na tomto článku, protože to není mým cílem. S celým desaterem ale zásadně nesouhlasím. Ve skutečnosti je zbytečné, a často i kontraproduktivní, dávat lidem podobné rady a páchat jakási desatera. Protože problém blogování lze shrnout do jedné rozvité věty: “Pište si jak chcete, kdy chcete, co chcete, kam chcete a kašlete na vyhledávače, protože i ta sebevětší blbost si své čtenáře nakonec najde.” :)

  17. hobr: Drago sa zmieňoval o blogpostoch nie o blogspote :) Inak si myslím že služba od Google: blogspot je dobre optimalizovaná pre vyhľadávače.

  18. Výborný článek Drago, pěkně sepsáno a mnoho užitečných informací. Co takhle jej vytisknout a nevirtuálním špendlíkem připíchnout vedle monitoru? :) tweeeeeetuji ;)

  19. Článek pěkný a dlouhý, když k tomu přičtu ještě komentáře, byl jsem tu docela dlouho :-) Některé své články, by jsi podle témat mohl použít jako základ ke své knize, která pak bude na 404m ke stažení :-)

  20. Já v tomto případě souhlasím s Plaváčkem. Existují spousty blogů, které splňují prvky desatera a chodí na ně tisíce lidí měsíčně. Důležité je prostě jen začít psát.

Comments are closed.