Vznikla Asociace SEO

Vzhledem k stále přibývajícím podvodům v SEO, byla v Praze založena Asociace SEO. Zatím však nemá žádné členy, alespoň žádní nejsou zveřejněni. Na druhou stranu můžete si na stránkách přečíst jejich stanovy, etický kodex a případně se do asociace za 2900 CZK přihlásit, ovšem pak musíte ještě platit 1000 CZK/měsíc. Platící členové mají dále možnost využívat logo asociace. Do asociace se jde dostat i zdarma, pokud vás tam protlačí 3 stávající členové.

Takže k čemu je to vlastně dobré?

V tiskové zprávě se píše následující:

“Jde nám zejména o popularizaci SEO, prosazování etického kodexu asociace, osvětu a v neposlední řadě také o kvalitní členskou základnu a její ochranu před poskytovateli neprofesionálních SEO služeb. Snad se nám díky této iniciativě podaří odstartovat dělení zrn od plev a posunout SEO jako obor na místo, které si pro svou komplexnost určitě zaslouží”

Na stránce je dále pět bodů:

 

  1. Poskytování informací o všech aspektech SEO odborné i širší veřejnosti a popularizace oboru SEO.
  2. Integrace subjektů působících v SEO a komunikace mezi nimi, zastupováním svých členů a hájení jejich zájmů ve vztazích s třetími subjekty.
  3. Standardizace SEO služeb a prosazování profesního etického kodexu SEO služeb.
  4. Aktivní účast při případném vytváření a prosazování právních předpisů upravujících poskytování SEO služeb, či oborů souvisejících.
  5. Spolupráce se subjekty obdobného zaměření v České republice i v zahraničí s účastí na přípravě změn případných právních předpisů týkajících se SEO služeb nebo oborů souvisejících.

 

Na první pohled mi to přijde jako forma certifikace pro poskytovatele SEO. Prostě kdo si zaplatí a bude dodržovat pravidla je certifikovaným SEO odborníkem. Až mi to tak trochu připomíná hašteření “profesionálních” grafiků na webtrhu s “neprofesionálními”.

Etický kodex je spíše forma “kamarádské dohody” – budeme upřimní ke kamarádům, nebudeme si navzájem podrážet nohy, SEO bude z “magie” povýšeno na “vědní obor” atd.

Ne že by to bylo něco špatného. Existuje mnoho asociací, značek, certifikátů, které se lepí na produkty, či služby. Jejich úkol je v podstatě ten samí. Zavázat se, že budou lepší než ti ostatní.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

28 Replies to “Vznikla Asociace SEO”

  1. Ja si nemyslim, ze nejaka asociace vyresi problem, ktery se tahne celym timto odvetvim. O certifikatech radeji pomlcim. Je to akorat skevly byznys pro lidi, co poradaji skoleni.

  2. David: Nakonec to skončí aukcí o SEOasociaci, kde se bude přihazovat směrem dolů. Tedy kdo vás vezme za míň.

    manasekp: Tvoje nabídka mi připadá mnohem smysluplnější. Jen by ve stanovách či kodexu muselo stát, že seznam členů nezveřejníš ani za prase.

    Aniž se zajímám, kdo za vznikem stojí, předpokládám, že se už dnes před svými zákazníky ohání tím, že je zakládajícím členem Asociace SEO (která “zatím” žádné jiné členy nemá). Nepokládám to za trapné, ale za dobrý podnikatelský nápad a předpokládám, že pana Kubíčka aspoň v koutku duše zamrzelo, že to nebyl nápad jeho. Pokud to nebyl jeho nápad…

Comments are closed.