Parkování domén na AdSense končí

Pokud by jste chtěli zkusit parkování domén přes AdSense, tak se vám to již nepovede. Od 22. února 2012, se totiž Google rozhodl službu AdSense for domains omezit a koncem května bude úplně zrušena. Stávající uživatelé, kteří službu využívají mohou vydělávat až do 18. dubna 2012, kdy budou reklamy úplně vypnuty. Důvodů pro zrušení může být hned několik.

Služba se Google nevyplatila

Nejčastěji se zavírají projekty, protože se nevyplatí. U AdSense for domains  to bylo takové všelijaké. Větší hráči se spíše drželi stranou, protože nechtěli riskovat. Co může nabídnout Google oproti profesionálním společnostem, které se postarají doslova o extrémní monetizaci často za hranicí legálnosti. Vzpomeňme si třeba na monetizaci typo stránek Twitter. Google navíc přistupoval k parkované stránce, řekněme poněkud jinak. Osobně mi vadilo například vložení meta tagu nofollow, noindex. Kdyby jsem doménu prodal, jak dlouho by měla “nálepku” parkovaná na google? Na druhou stranu v programu bylo hodně lidí, kteří si nestěžovali. Dokonce jsem občas na fórech, které nejsou čistě jen o doménách, zahlédl doslova oslavné písně. Ne tímto to podle mě nebude.

Služba vrhala na Google špatné světlo

Možná si Google ze začátku myslel, že lidé budou parkovat jen type in domény. Prostě kousky, které lidé schválně a vyťukají do prohlížeče a úmyslem prohlédnout si obsah na neznámé doméně. Tak by vlastně legální domain parking měl i vypadat. Jenomže tu máme například typo domény. To jsou domény, které dokáží některé lidi opravdu vytočit a majitel originální stránky si pak musí u Google zaplatit, že se dostanou nepozorní návštěvníci právě k němu. Když se stěžovatelé obrátí na majitele originální stránky, tak je od problému jen krůček. Typo domény jsou většinou chráněné anonymní registrací a dopátrat se majitele je nadlidský úkol. Takže to zkouší přes majitele hostingu, popřípadě kontaktu na stránku. No a tady mohlo dojít k eskalaci problému. Inzerent najednou zjistí, že platí Google nejen za reklamu na stránkách, ale i na typo doménách. Samozřejmě logika inzerenta velí: “Kdyby nebyly typo domény všechen trafik by skončil u nás!” No my víme, že by pravděpodobně skončil u konkurence, kde by se prodávalo superznačkové zboží za supernízkou cenu.

Jenomže Google není společnost se sídlem v daňovém ráji, která neumnět česky, anglicky, americky či evropsky. Google je nadnárodní společnost, která si musí držet dobré jméno po celém světě. Ekonomiky celého světa na tom nejsou nejlépe a firmy by si nějakou tu žalobičku možná i zkusily. EU by se taky ráda přiživila tučnou pokutou.

Prostě proč si dělat starosti, prostě to zavřou a budou dále distribuovat reklamu pěkně po staru.

Závěr

Oficiální vyjádření k zrušení AdSense for domains najdete zde. Pokud jste uvažovali o výjimce, tak právě tam se dozvíte, že žádnou nedostanete. Pokud jste AdSense for domains používaly a měli jste s nimi dobré zkušenosti, tak o tom prosím napište do komentářů. Nejen mě to zajímá. Jako náhradu můžete použít NameDrive.com (některý český trafik funguje, chce to zkusit), Sedo.com (tam jsem dostal ban za český trafik, ale někomu to jde v pohodě) anebo parking na Subregu (nedají se vydělávat peníze, jen kredity).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Parkování domén na AdSense končí”

  1. Adsense for domains bola sluzba, ktora lisiackym sposobom uskutocnovala traffic tasting na parkovanych domenach. Ale aspon sa vytvori viac priestoru pre stavajuce parkovacie spolocnosti.

  2. Svého času jsem využíval sworp. Ale vzhledem k tomu, že to zase tolik nevydělává, tak jsem většinu domén přesunul pod Adsense. Přeci jenom, když se tu spojilo těchto pár € s výdělkem z reklam, tak měl člověk vždy jistotu, že to dostane vyplacený každý měsíc a nemusí na to čekat půl roku. Teď to holt budu muset přesunout zase někam jinam… a nebo na nich rozjet MFA :)

  3. měl jsem poznamenáno, že to chci zkusit pro nedodělané projekty.. ale jaksi jsem to nestihl.. takže zkušenosti žádné a další nesplněný úkol co se vyřešil sám…

  4. Dalo by se doporučit nějaký český subjekt, kde nejlépe nechat parkovat doménu? Díky

Comments are closed.