Pokuta 100K GBP za typosquatting!

Dvě velké firmy, které využívaly důmyslnou reklamu na typo doménách velkých webů (wikipedia, twitter atd.) dostaly pokutu ve výšce 100K GBP. Jednalo se o společnosti R&D Media Europe a Unavalley BV. Obě mají sídlo v Amsterdamu.

O tom jak se monetizují typo domény velkých webů jsem psal v článku Twitter vyhrál arbitráž o Twiter . com. V krátkosti, jde o sadu “průzkumů” a “vyhráli jste” reklam. Pokud se necháte zlákat “jistou výhrou” anebo účastí na průzkum, přijde vám pin, kterým se přihlásíte k dalším průzkumům a výhrám. Pinem si vlastně objednáte jejich “služby”. Tyto “služby” byly údajně zpoplatněny částkou 1,5 GBP za došlou SMS + dalších 1,5 GBP pokud jste odpověděli. Reklama na typo doménách byla maskována v barvách originálního designu webu, který chtěli lidé navštívit. Lidé se tak nachytali napálit celkem snadno a začali si stěžovat, často na originální stránky.

Tribunál Phonepay Plus (regulátor placených služeb ve Velké Británii) toto považoval za porušení jejich Code of Practice (Zásady dobré praxe?), formu zavádějící reklamy a navíc firmy nařkl, že zákazník o zpoplatnění a cenách nebyl dostatečně informován. Následovala pokuta 100K GBP pro každou ze společností a navíc musí uhradit lidem vzniklou škodu.

Zdroje:

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Pokuta 100K GBP za typosquatting!”

  1. Takto hnusne o*rbávať ľudí :/ nie žeby som sa na to nachytal, ale to s tým designom stránky je už fakt vrchol – takáto reklama sa bežne zobrazovala na YouTube napravo od videa, po pokračovaní na danú stránku sa objavil napis YouWin v podobe loga YT

  2. To prave uz neni typosquatting. A -squatting uz vubec ne.

    Takze pokuta byla za neco jineho.

  3. Takovi lide nemaji uz meli sedet v base davno. Spis by me zajimalo, kolik lidi se nechalo napalit…..

Comments are closed.