900 tisíc !!!

K 20tým oslavám zavedení ČR/SR Internetu, dostal český internet hezký dárek. Přesně v 16:13:25 překročil počet registrovaných .cz domén hranici 900 tisíc. Vzhledem ke stále klesající prodejní cenně naší národní domény (125 CZK/rok bez. DPH) se předpokládá, že do konce roku by mohla .cz doména pokořit milionovou hranici.

Bouhžel nikde jsem nenašel aktuální statistiky jednotlivých TLD. Takže nevím kolikátá .cz na světě momentálně je. Pokud by někdo měl tyto informace tak hoďte do komentářů odkaz.

  • Kdyby nedošlo k rozpadu Česko-Slovenské federace (1993), používali by jsme domény .cs. Místo ní jsme získaly doménu .cz a Slováci .sk.
  • Do roku 1997 si nemohli registrovat .cz doménu fyzické osoby.
  • Takto vypadala stránka CZ NIC v roce 1998.
  • V roce 2000 stála .cz doména 1600 CZK a renew 800 CZK
  • V roce 2004 stála .cz doména 600 CZK
  • V roce 2007 stála .cz doména 400 CZK
  • Dnes stojí .cz doména 125 CZK

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

27 Replies to “900 tisíc !!!”

  1. Hloupi zakaznici, kdyz vam Wedos neco proda za nakupni cenu, tak jsou hned v minusu, a to nekdo musi zaplatit.

    There is no free lunch.

  2. Kamil – nevoní. My nehodnotíme tuto obchodní aktivitu. Proti té nic nemáme. Je to v podstatě asi podnikání jako každé jiné. Nám se nelíbí spojitost nabízených služeb s akreditovaným registrátorem.

    Představte si situaci, že jste registrátor. Jsou u vás vlastníci domén, kteří mnoho domén neprovozují a tak ani nepoznají, že nefungují. Pokud nemáte svoji evidenci (což mnoho nemá) a spoléháte s výzvami na registrátora, tak se taky může stát (a ať nikdo neříká, že se to stát nemůže), že se někomu bude vaše doména líbit… Stačí, aby neposílal upomínky a nechal doménu propadnout (což za předpokladu, že ji nepoužíváte ani nevíte a spoléháte na registrátora). Nikdy tuto pochybnost nevyvrátíte. Spoléhá se na e-mail, který sám o sobě není 100% spolehlivý. A registrátor řekne – já jsem to posílal, ale to je bez záruky. Tvoje chyba. Ano, chyba dotyčného, že spoléhá na registrátora apod. My však nechceme být s ničím podobným spojováni a proto se do toho nepustíme. Nechceme připustit žádnou pochybnost.

    My to umíme, není na tom (s prominutím) nic a kdo tvrdí, že je, tak “kecá” a výsledky jsou o tom kolik chcete poslat do systému CZ.NIC požadavků (nad limit jsou zpoplatněné) a o náhodě (s počtem požadavků, které pošlete, roste pravděpodobnost odchycení).

    Mluvíme ze zkušeností. Známe situaci z historie u generických domén, kde se z registrátora stal více méně spekulant a potom třeba některé věci záměrně neřešil (třeba obnovu domény těsně před zrušením), protože pro něho bylo lukrativnější než 7 centů mít stovky dolarů za “výpalné”. A to se stalo a ne jednou… A stalo se to u americké společnosti, může se to stát i u české. Může jít o systémové selhání nebo o selhání jednotlivce. Je to jedno. Nic nenaděláte… Kde máte záruku, že tohle neudělá registrátor u vaší domény (i když si tedy vzpomenete včas)? Vymluví se na výpadek systému a podle zákona a smluvních podmínek za nic nemůže a žádnou náhradu nezískáte. Výpadky registračních systémů existují a nepoznáte zda šlo o chtěný nebo nechtěný. Nezlobte se, ale do tohohle nejdeme.
    Přitom data bychom měli. My jsme programovali a provozovali (myslím tím lidsky) první veřejnou statistiku domén v ČR…
    NE, NE, NE. Nechceme nic riskovat a nechceme být spojováni s jedinou pochybností.

    Z důvodů pochybností a možných problémů se nechceme ani pouštět do dalších věcí jako jsou anonymní registrace nebo třeba registrace domén .sk (pro české subjekty) na naši firmu na Slovensku (v okamžiku kdy spustíme domény .sk). A opět to není nic složitého, ale raději některé podobné obchody oželíme.

Comments are closed.