Zajímavý problém, který omezí nové sTLD

Dneska jsem si na domainincite.com přečetl zajímavý článek Did Kazakhstan just screw up somebody’s new gTLD plans? V krátkosti jde o novou IDN ccTLD Kazachstánu .қаз, která přepsaná do latinky je kaz. Problém nastává v okamžiku, kdy má někdo zájem o podobně vypadající doménu. V tomto případě je to .kab, kterou si chtěli registrovat obyvatelé Kabylie (severní kulturní region Alžírska). Budou tak muset svou žádost přehodnotit. IDN doména státu má totiž zřejmě přednost.

K zjišťování podobnosti se využívá nástroj String Similarity Assessment Tool, který hledá podobnosti s už tak stávajícími doménami. Po zadání vyjde seznam už stávajících domén seřazený podle Similarity Score. Například pokud zkusíte zadat .česko, zjistíte že nejblíže má k doméně .jobs. Což je zajímavé.

IDN domény tak budou zřejmě omezovat v budoucnu některé nové sTLD. Podobně jako v tomto případě. Ono je to celkem těžké, protože dvouznakové smysluplné domény prvního řádu jsou prakticky vyprodané. Provozovatelé nových sTLD se zase budou snažit mít domény co možná nejkratší. Hmm možná to ale nebude tak horké, přeci jen “rozsypaný čaj” se snad nikdo nebude pokoušet přepsat do latinky :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup