Obrázková historie stránek

Právě jsem našel zajímavý online nástroj. Najdete jej na adrese screenshots.com. Jedná se o archiv náhledů webů. Prostě zadáte nějakou adresu a uvidíte jak se postupem času web vyvíjel. Tedy aby jsem to upřesnil, nástroj nesleduje weby, ale obsah na dané doméně. Můžete se tak pokochat kolik jste za ty roky pokročili, anebo se jen podívat jak plynul čas.

Obrázky se čerpají z databáze domaintools.com, což je snad největší kronika doménového dění na světě. Screenshoty sahají do roku 2004, u českých webů jsem našel záznam z roku 2006.

Nástroj má hned několik využití. Můžete zjistit jaký byl na doméně obsah než jste si jí zaregistrovali. Někoho to bude zajímat jen ze zvědavosti, ale jiní podle toho můžou vybrat vhodnou šablonu na parkování či tvorbu minisite. Screenshoty jsou poměrně kvalitní. Dokonce z nich jde i číst. Rozhodně se bude hodit komukoliv kdo píše seminárku na téma vývoj webové grafiky.

Popravdě je trochu škoda, že podobný nástroj není i u nás, se zaměřením čistě na české weby. Mohl by být vhodným doplňkem pro webarchiv.cz. No zapřemýšlejte, možná se toho nějaký VŠ student chytne a zapíše se do kybernetických dějin ČR ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Obrázková historie stránek”

  1. Dobré na projetí, jestli na slušném názvu domény nebyl adult, když selže třeba archive.org.

  2. Zcela mimo téma – Proč tu není tlačítko facebook like? To je nějaký protest? :)

    1. Pavel: protest to není, jen mi to přijde zbytečné v porovnání s twitter.

  3. Archive.org často nefunguje (nebo neukazuje příliš korektně), tedy je toto vítaným nástrojem. Bohužel některé mé weby “ještě” nezná. :)

  4. admin: v tom pripade mi unika vyznam takovyho banneru
    pres firebug ten odkaz clovek vidi ale proc nema klikaci oblast to mi hlava nebere

    1. Cloover: reklama je přes systém AdExpert. Je to chyba zadavatele. Už jsem na to upozornil provozovatele systému.

Comments are closed.