V boji proti SOPA přituhuje

Podle mnoha lidí, je SOPA nejhorším ohrožením svobodného internetu jaké se zatím objevilo. Popravdě jsem tomu moc pozornosti nepřikládal, protože mi to spíše připomínalo bulvárnější téma. Napsal jsem jen dva články na cn130. Jenomže ono se opravdu něco děje. Lidi napříč internetem se začínají bouřit a nejedná se jen o IT nadšence…

Když se přednedávnem na jednom mém oblíbeném online komiksu objevila narážka na SOPA celkem jsem byl překvapený. Jeden z hlavních hrdinů totiž “kopíroval” účes krále a jeho syn jej podle nařízení SOhPA nechal cenzurovat. Autor komiksu si dal takovou práci, že upravil několik z 321 předchozích stránek. Teď jsou místo některých hlav, postaviček anebo nápisů jen černé čtverce s odkazem na SOhPA.

Po několik týdnů se šuškalo, že někteří velcí hráči se připravují na Blackout. Považoval jsem to spíše za drby. Jenomže na každém drbu je trocha pravdy. První kdo se na protest proti SOPA vypne je anglická Wikipedie. Přesně za 17 hodin se ponoří do temnoty na 24 hodin. Pokud stále většina internetové populace neví co je to SOPA, tak se to dozví. Když se vypne 6tá nejnavštěvovanější stránka na světě a v USA, kde SOPA vznikla, tak si toho média všimnou. Bude se o tom mluvit všude. Možná vznikne i dostatečný tlak na na ty co SOPA podporují, aby své stanovisko přehodnotili. On takový bojkot trhu nemusí být příjemný. Rychle to pochopili někteří velcí hráči jako Electronic Arts, Nintendo anebo Sony Computer Entertainment a ze seznamu se nechali vyškrtnout.

Podle mě máme před sebou jeden z největších protestů v dějinách internetu. Možná si říkáte, že je to jen věc Američanů, ale vsaďte se, že když to projde tam, tak to máme do pár let i v EU. Různých pokusů už tu ostatně bylo hodně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “V boji proti SOPA přituhuje”

  1. osobne sopa za ohrozenie slobodneho internetu nepovazujem, nepovazujem to za realizovatelny akt, je ale zaujimave sledovat ako sa to vyvija. snaha dostat cyberspace pod kontrolu bude v buducnosti len narastat

  2. Možná nás SOPA neohrožuje právě teď, ale každá věc nějak začíná. Podobné aktivity je potřeba hned v začátku bojkotovat a dusit, abysme se pak jednoho dne nedivili. USA mají velmi ohavný zvyk nutit své přiblblé nápady celému světu a vnucovat ostatním svoji legislativu.

  3. No dost jsem byl dnes vyjukanej, když jsem hledal plugin do WordPressu ( http://wordpress.org/ ) a vypadla na mne černá stránka místo bílé na kterou jsem zvyklej. Chvilku mi trvalo než jsem pochopil, že jsem na správném místě, jen je třeba odskrolovat tři stránky dolů než se objeví odkaz na standardní stránky.

  4. Omyl Vital.
    Sopa s Pipou dokazu poriadne zamiesat karty. Wikipedia bola vypnuta (anglicka cast) preto lebo zakon ktory Sopa a Pipa predkladaju US zakonodarcom obsahuje velmi prisne pravidla. Napriklad ze Wikipedia, Google, FB ci Yahoo musia denne monitorovat weby na ktore odkazuju ci nahodou neobsahuju obsah ktory prekracuje zakon akymkolvek sposobom.

    Ak teda dajme tomu Yahoo linkuje z answers.yahoo.com na nejaky warez lebo to tam niekto supol na otazku kde sa da stiahnut nejaky ten filmek, US statny organ moze vypnut cele Yahoo.
    Ak niekto na eBay bude drazit repliku znackovych lyzi… ano US organ moze vypnut eBay.
    O Googlovi uz ani nehovorim. Staci ze niekto bude hladat a najde nieco co je v US mimo zakon.

    Tu uz naozaj dostali strach vsetcia a osobne sa im nedivim. Mohli by padnut velke korporacie ktore tocia na nete miliardy dolarov.
    Pre vsetkych SEO magov: Ano aj velky Google si obcas dokaze cvrknut :)

    2Drago: super blog uz ta mam v rss asi pol roku a vzdy cakam s cim novym prides.

  5. povedal by som, ze viem velmi dobre o co ide, a prave preto hovorim, ze sopa nebude zrealizovany. neprejde.
    problem je v tom, ze hoci to takto narazovo nepojde, postupom casu bude tlak narastat, a skor ci neskor nieco v podobnom zmysle naberie realne rozmery, co bude rozhodne horsie.

Comments are closed.