Úvaha na šťastné a veselé

Popřát šťastné a veselé Vánoce je pro nás tak samozřejmé, jako pozdravit souseda, kterého sice neznámé ale bydlí nedaleko. Důvodem může být dobré chování, solidarita, anebo jen naladění se na frekvenci vánoční nálady.

Dnes jsem při procházení diskuzí narazil na zajímavou poznámku, která se stala inspirací dnešního článku.

“Merry Christmas to All My Christmas Celebrating Friends.”

Pokud máte internetové přátele, anebo spolupracovníky z celého světa, možná přání šťastných a veselých Vánoc se nemusí každému z nich líbit. Ne každý je přece slaví anebo alespoň ne v takové podobě jako většina obyvatel ČR. Pak jsou tu tací, kteří prostě nechtějí slavit a nemusí se hned jednat o náboženské důvody.

V dnešní době má většina lidí pocit, že internet patří jen jim. Což vede k nedomýšlení důsledků jejich chování, které je často dost povrchní. Ostatně nedávno jsem zaznamenal na Facebooku naštvanou reakci. Dotyčný byl pozván na X “chlastaček”. Problém byl v tom, že sám napsal, že je vyléčený alkoholik a rozhodně si nepřeje dostávat takového pozvánky.

Podobné to může být i s tím přáním šťastných Vánoc. Možná by jsme se předtím prostě jen měli zamyslet. Vybrat si lidi, kterým chceme popřát jednoho po druhém. Žádné Select All. Třeba je to jen o té ohleduplnosti a času, který tomu věnujeme.

Popřípadě by pomohlo i přidat dodatek pro ty, kteří Vánoce neslaví. Alespoň bude vidět, že myslíme i na ně.

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Úvaha na šťastné a veselé”

  1. Mně spíš vadí to, že z onoho přání se s příchodem internetu stala jen prázdná slova. Napsat přání na fórum nás nic nestojí, a tak přejeme, i když to nemyslíme skutečně upřímně.

    Stejný případ je hromadné vyjadřování smutku, ať už se jedná o Havla, hokejisty, atp. Vyjádřit soustrast pro nás je jedno kliknutí na “lajk”, jedno napsání rozhořčeného statusu, jak je nám to líto.

    Přirovnal bych to k tomu známému obrázku LOL-ROFL-LMAO & What you really did: http://www.akawilliam.com/wp-content/uploads/2010/02/what-you-really-did-510×527.jpg

  2. Lepší je online nepřát a po přát lidem jen osobně.

  3. Souhlas s Baconem. Já tu neupřímnost pociťuju v takové míře, že mi to až příjemný není a radši bych žádný přání nedostal.
    Místo toho zavolat a minutu pokecat mi přijde lepší.

  4. A nebo koupit za 500 Kč dva balíčky vánočních pohledů UNICEF, k tomu balík známek a začít rozesílat přání poštou. Lidi v dnešní době papír mile překvapí, narozdíl od každodenních SMS, nemluvě o označení lidí na fotce v rámci FB :)

    Samozřejmě, nejlepší je s takovými zajít na jedno pivo, kafe, skleničku. Ne všichni však jsou v době vánoc a konce roku po ruce, tj. v rozumném dosahu MHD, vlaku, busu atd.

  5. Tiez sa mi zdaju tieto internetove priania neosobne. Niekedy som prial stastne a vesele cez internet aj ja, ale to este nepisal kazdy hromadne na Facebooku a podobne.

Comments are closed.