FTC se zajímá o nestranost Google

FTC (Federal Trade Commission) je amerických úřad, který má chránit spotřebitele velkými společnosti, které by mohli zneužít svého dominantního postavení na trhu. Právě na tento úřad tlačí dva američtí senátoři Herb Kohl a Mike Lee. Komise by se měla trochu blíže podívat jestli náhodou ve výsledku svého vyhledávání nepreferuje své produkty nad produkty konkurence.

“Given Google’s dominant market share in Internet search, any such bias or preferencing would raise serious questions as to whether Google is seeking to leverage its search dominance into adjacent markets, in a manner potentially contrary to antirust law.”

Google toho vlastního hodně. Má vlastní platební systém, sociální síť, mapy celé planety a velkou spoustu dalších služeb. Zdálo by se být logické, že jim bude “pomáhat” všemi dostupnými prostředky. Ostatně asi to z nás dělá každý, pokud má možnost. Jenomže každý není Google, jedničkou na trhu, která dokáže konkurenci značně stížit její existenci v samotném začátku.

Vlastně by jsme u nás podobně mohli argumentovat u našeho seznam.cz. Kdo zaručí, že nemanipuluje s výsledky ve prospěch určitých firem, či propagaci svých produktů. Ostatně když zadáte slovo mapy vyskočí nahoře reklama na mapy.cz. Tato debata už několikrát proběhla na mnoha diskuzních fórech. Většina odpovědí skončila: “Je to jejich, mohou si s tím dělat co chtějí. Pokud chcete být nahoře zaplaťte si reklamu.” S tím se moc polemizovat nedá. Je to vlastně pravda. Žijeme v kapitalistické společnosti, kde si každý může propagovat co chce. Ovšem pokud tím někoho nepoškozuje. A pojem poškozovat je sporný. Kde je hranice mezi poškozovat vs preferovat? Jsem rád, že se to u nás až tak moc nehrotí.

Zdroje:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “FTC se zajímá o nestranost Google”

  1. Když už si zmínil ten seznam, zadej si tam “dovolená” to je masox první tři=sklik, pak hned sdovolená, vedle toho vpravo celá plejáda inzerentů z skliku, pak následují firmy.cz a pokud se tedy budeme bavit o možném dosažitelném místě bez zaplacené reklamy u seznamu ocitáme se na zhruba 9 až 10 místě téměř vždy už odscrolovaném dolu, ale jak jsi psal je to jejich vyhledávač a i kdyby prvních 5 stránek byli jen inzerenti skliku neudělá s tím nikdo ani ň. Tedy jen do doby dokud o tom nebude veřejnost vědět, že vlastně vyhledává “jen” v inzerentech společnosti seznam. Pak by se možná mohla situace vyvíjet jinak.

  2. Většinou s tebou skoro ve všem souhlasím, ale tentokrát je ta poslední věta poměrně mimo.

    Právě proto, že se tu nic takového “nehrotí” voláme např. nejméně o 30% dráž než všude jinde v Evropě a to včetně Rumunska apod. .

    A u vyhledávání je ten problém ne v samotném zvýhodňování (i když tam v případě monopolu také), ale v tom, že se něco tváří jinak, než čím skutečně je.

    Vyhledávač by měl hledat ty “nejlepší” výsledky i když samotný algoritmus může být do jisté míry také ovlivněn, ale neměl by fungovat jako katalog kde si zaplatím 3. pozici a budu na ní – služba by se v takovém případě měla minimálně přejmenovat. A všichni kdo se okolo webů nějaký rok pohybují ví, že tohle se tu prostě dělo.

    A právě protože to začali lidé “hrotit” se situace zlepšila.

  3. Mno tady ty všechny ochrany a dotace dle mého křiví trh. Pokud google chce, tak ať se klidně ve vyhledávání zobrazují pouze stránky co chce. Je to soukromá společnost. Jeho vyhledávání je zdarma a komu se to nelíbí, ať používá něco jiného.
    Třeba telekomunikační trh je u nás taky takový kartel několika operátorů a nikdo za to neintervenuje. Alternativního operátora mezi sebe nepustí anebo mu naúčtují horentní poplatky za hovor do ostatních sítí, takže se to nevyplatí.
    Všechny dominantní společnosti zneužívají svého postavení, jak je známo, silnější pes m..á. Nic nového pod sluncem, je to tak odjakživa.

  4. jaka koliv sluzba zdarma slouzi at uz primo nebo neprimo k propagaci placenych sluzeb … tedy neni vic nez logicke ze google nabizi predevsim svoje sluzby. Pokud se to startujici firme nelibi, tak se musi snazit jinak dojit k uspechu nez u soudu/uradu – tohle je dneska nejaky moderni trend snad.

  5. Petr: Trochu si odporuješ. Na jednu stranu odmítáš regulace a vzápětí říkáš, že všechny velké společnosti zneužívají dominance. Jen pro upřesnění, nefandím ani regulacím, ani nadnárodním korporacím. Problém je, že tzv. volný trh v souvislosti s peněžním systémem firmy nutí ke korupci a hyenizmu. Není to tak, že ty lidi jsou svině – ten systém je tak od základu navržený a nelze tomu zabránit.

    S Dragem tentokrát taky nesouhlasím. Google začíná mít těch služeb až příliš a přílišná kontrola internetu (třeba v podobě velké firmy) je krajně nežádoucí. Google může velmi značně ovlivňovat téměř jakýkoliv byznys protěžováním nebo naopak znevýhodňováním jeho pozice ve vyhledávání. To samo o sobě je velmi nebezpečné.

  6. TOhle nesnáším a vadilo mi to i kvůli tomu když kdysi buzerovali mrkvosoft s vyhledávači apod.

    Když už jsem jednou tak úspěšnej, že si vybuduju značku na svých produktech, tak t mi nikdo nenařizuje jak si s nima mám nakládat…

  7. Takze az se jednou ve snech stanem jednickou na trhu registraci domen, tak nam urad naridi, ze ke kazde registraci mame davat reklamu na konkurencni spolecnost, aby se necitili byt poskozovany nasi pozici na trhu … to je fakt logika

  8. No rozhodně to nevyřeší žádný úředník. Dopadne to tak, že ingousti vyberou výpalný (pokutu, daň, regulaci, ..), ostatně jako vždy, nic jinýho neumí. Za odměnu (řádné splátky výpalného) nechají zase rok, dva Google dýchat, než zase dojdou ingoustům prachy …

Comments are closed.