Lidé co chtějí soupeřit s Google

Když někdo prohlásí, že chce založit sociální síť, která porazí Facebook anebo vyhledávač, co bude konkurovat Google většinou jen zakroutíme hlavou. Něco takového přece není možné. Jenomže jak pravý jedno české přísloví. “Když něco nejde, vždy se najde nějaký blbec co to neví a udělá to.” Pravdou je, že konkurovat Google jde jen velice těžko na světové úrovni, ale na lokální může zasáhnout třeba znalost mentality místního trhu, národní hrdost, anebo jen odpor k logu co má v sobě modrou barvu.

Co je vlastně konkurence Google? Na dnešní poměry snad cokoliv, co obsadí více jak dejme tomu 5 – 10% trhu a místo poklesu to bude postupně růst. Konkurence je to tedy, protože to stále roste a jednou to může být problém.

Dneska jsem si četl článek o plánovaném spuštění italského vyhledávače volunia.com. Zatím se tam toho moc nedočtete. Jen že se jedná o jiný druh vyhledávače.

Právě tady mě napadlo, jestli někdo dokáže přinést nejen novou technologii, ale i nějaký nový druh nebo spíše styl jak vyhledávat informace na internetu. Něco snadno použitelného a intuitivně ovladatelného, co by zpřesnilo výsledky pro uživatele. Nedokážu teď říct, protože to nikdo ještě nevynalezlo. Zkusil by jsem to přirovnat například k ovládání tabletu pomocí prstů, které nahradily myš. Nemusí to každému sednout, ale je velká šance, že najdete dostatek lidí, kteří to budou preferovat.

Stejně ve finále to bude chtít, aby s tím kdo přinese něco nového byl člověk, který to bude umět prodat ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Lidé co chtějí soupeřit s Google”

  1. Řekl bych, že v dnešní době může velkým společnostem konkurovat kdokoli.

    Záleží jen na pohledu daného jednotlivce na danou problematiku.

    I velké společnosti mají své mezery a jsou zde věci, které běžným uživatelům vadí. Nebo by si je představovali jinak…

    Stačí jen vědět, co lidé chtějí a potřebují. Co chtějí nebo potřebují mít jinak, než jim to nabízí tyto velké společnosti.

    Na internetu se dnes může zviditelnit opravdu kdokoli a nestojí to ani moc peněz.

    Dodal bych ještě:
    “Real genius isn’t about reinventing the wheel. It’s about doing things with the wheel nobody ever thought of.”

    Volně přeloženo – opravdový génius nevyrábí znovu kolo, Ale přemýšlí jak s tímto kolem udělat věci, které ještě nikoho nenapadly.

    A to je právě to, co dává dnes každému uživateli teoreticky neomezené možnosti…

  2. Ta poslední věta sedí. Může to být i horší služba, ale když to dobře prodá, tak se to oželí.
    Pokud vím, tak ve Dni D na ČT1 byl Čech, který prezentoval svůj vyhledávač. 31.1.2012 by ho měl spustit. Prý ale bude opožděn.

  3. Ten design a video uz trochu napovida jak dobrej asi bude ten vyhledavac volunia.com :D

  4. To Honza: Jo to byl tuším pan Hejl se svým novým hledačem…investici nedostal a ještě byl trošku za blázna…ale kdo ví, třeba to jen špatně odkomunikoval a jeho řešení je lepší než google:-)

  5. Vždy nejde jen o to, kdo bude mít revoluční myšlenku ale kdo na ní dokáže vydělat, ať už zkopírováním nebo prodejem nápadu.

  6. Nesmysl, gigantům nelze konkurovat. Muselo by se vymyslet úplně něco nového, co nabere raketový vzestup nezávisle na tom, co provozují giganti. Marťani, kteří chtějí porážet Google skončí v zapomění. Ten den D s tím pánem ani nepřipomínejte, zesměšnil se už dost.

  7. Proc hned chtit konkurovat? Videl bych to asi takto:

    1) Konektnout se Googli API
    2) Pohrat si s vysledky vyhledavani tak aby byly relevantnejsi
    3) Vysledek prodat Googlu

  8. Konkurovat zrovna Googlu je opravdu těžký ukol – narozdíl od jiných má dobrý “hardware”, vždyť i lepší sociální sítě než FB nemají moc šancí ho porazit.

    Důvodem není samotná technická vyspělost, nebo to jak je stránka dobrá, stačí, že je použitelná (není to úplná zbytečnost) a že se o ní denno denně mluví a to všude.

    Je to to samé jako s Tatarkou, je jich snad 20 druhů, přesto když třeba pošlete někoho kdo osobně nevaří pro “Tatarku” koupí vám Helmans, proč? Protože na ní jde občas reklama v TV na ty ostatní NE… tou jedinou tatarkou je pak Helmans.

    Stejně tak jediným vyhledávačem je v ČR pro většinu lidí seznam, a ve světě Google a jedinou sociální sítí FB. Stačí jen nalejt šikovně a zdůrazňuji šikovně dostatek peněz do reklamy a můžete konkurovat komu chcete, ale pozor musí jít o soustavnou profesionální nepolevující masáž, ne že někam nalejete pár milionů dolarů na reklamu a pak se budete divit, jaktože vás nikdo nezná.

    Jako to svého času udělal Cuil (nebo jak se to menovalo), kdo si na ně vzpomene dnes?

    Lidé jsou taky neuvěřitelně líní a omezení, ale neradi si to přiznávájí, schválně třeba ty kdo tohle čteš, díky internetu můžeš navštivit miliony a miliony různých stránek (pár tisíc jich bude dobrejch), ale na kolik si v životě skutečně přišel, no? Jistě jich víc jak pár stovek nebude, přesto si myslíš, že znáš ty nejlepší, nejzábavnější… vždyť přece nic jiného než seznam a novinky.cz ani není :-)

    Ne ne buď peníze na reklamu, nebo štěstí, nebo bejt opravdovej génius a nebo “mix” všeho, to štěstí má občas každej pak se ho stačí jen držet.

  9. Ota: Gigantům lze konkurovat. Kde byl Microsoft, když Google začínal a jaké jsou jejich pozice dnes? Kde je dnes Altavista, která soupeřila s Yahoo! o první místo mezi vyhledávači?

    Mmch., někde jsem četl, že ten, co má patentovanou tu Volunii pracoval v Google…

  10. Přesně tak. Obsadit už obsazený trh něčím stejným je dost těžké. Viz Google se svým pluskem. Žádná revoluce se nestala, bude teď bojovat o sto šest a možná se mu podaří porazit Fcb, možná ne.

    Musel by někdo přijít s úplnou novinkou. Jako přišel FCB a obsadil si svoje místo na internetu. Jenom další vyhledávač díru do světa neudělá.

    U nás bylo super Jyxo a stalo se prd. Přitom vyhledávalo líp než seznam.cz řekl bych.

  11. Volunia spustí, každej se podívá a od tý doby začne umírat myslím si…

    Nejlepší vyhledávač by byl zaměstnat tisíce lidí, co by výsledky vyhledávání objektivně tvořili sami :)) 1. místo oficiální stránka, dalších 5 informačně bohaté stránky, zbytek at už tvoří třeba nějakej automat…

  12. Prečo by sa nedalo konkurovať gigantom?

    Altavista bola kedysi najpoužívanejší vyhľadávač na trhu a postupne ju vytlačila nová, rozbiehajúca sa firma, dnes známa ako Google…

Comments are closed.