Pojďme dát dohromady seznam nových reklamních systémů

Dřív vznikaly reklamní systémy jako houby po dešti. Jakmile se zjistilo, že se v nějakém protočí pár desítek tisíc měsíčně už vznikaly minimálně tři konkurenční. Přemýšlím kam se všechny nové pokusy poděly? Vznikají vůbec další, anebo už se nepropagují přes reklamní kanály, které sleduji?

Affiliate sítě

V současnosti fungují následující:

eSpoluprace.cz – Luxusní počin Elephant Orchestra. Celkem 10 programů, které můžete propagovat. Dostatek bannerů, některé ve velkém rozlišení.

  • Ferratum – 150 CZK za sjednanou půjčku
  • IPojisteni CZ/SK – 55 CZK za vyplněný formulář
  • Provident CZ/SK – 190 CZK za smluvenou schůzku
  • Mall 1% – 7% – mají hezké velké bannery na Starcrafta 2 a Mafia 2. Pokud máte diskuzní fórum o hrách můžete zkusit nasadit
  • Liposukce – 450 CZK za objednávku
  • NaturalSlimFit – 160 CZK za objednávku
  • ExtremeMuscle – 180 CZK za objednávku
  • Báječná hypotéka – 1100 – 7200 CZK za sjednanou hypotéku
  • Zážitky – 10% + 1500 CZK pokuď vyděláte 3000 CZK za měsíc
  • Homecredit půjčka – 100 CZK za člověka, který projde prescoringem operátora (nevím přesně co to znamená).

Popravdě jsem toho moc neprodal, ale z referencí vím, že fungují dobře. Technická podpora reaguje hodně svižně a poradí i s banalitami. Nedávno byl sraz affilaků eSpolupráce s paintballem.

Jediné co mi chybí je měření počtu prokliků.

WebExSys.com – Ačkoliv tento systém nemá zrovna profesionální design a v minulosti si prošel několika problémy s neplatícími eshopy, rozhodně stojí za povšimnutí. V současnosti je v něm cca 50 affiliate programů všeho druhu. V systému mám pode mnou registrováno přes 60 lidí. Ze statistik těch aktivních vidím, že nejúspěšnější kampaně jsou na Kované nože, RC modely, Levné Hodinky a CK Akvila Travel. Pokud se mýlím nech mě někdo opraví, ale vypadá to, že co do počtu affiliate programů je webexsys největší affiliate síť.

Hodně partnerů je ale malých a je to znát i na počtu reklamního materiálu. Je to škoda, protože někteří z nich prodávají unikátní věci či služby. Mě osobně se hodně líbili třeba samolepky na zeď. K těm máte k dispozici pouze reklamní banner 468×60.

Sworp.net – Popravdě tento systém moc nevyužívám a dnes jsem jej navštívil jen aby jsem se koukl jestli něco nepřidaly.

Najdete zde následující programy:

  • Ethno eshop – 20%
  • Žertovné předměty – 20%
  • Glukometry – 50%
  • Meče, nože, katany – 10%
  • Sexshop – 10%
  • dAukce – pouze za domény prodané nad 1K CZK 6%
  • PowerBall – 10%
  • Sworp.net – pro registrované podpartnery 5%
  • IDkarta – propagace mojeID  20 CZK
  • další glukometry – 20%/100 CZK

Tato síť už od svého vzniku odrazovala hlavně svou registrační adresou v Anglii. Pro její užívání musíte být plátci DPH a každého čtvrt roku vyplňovat formulář VIES. Dodnes nechápu proč někdo společnost zaměřenou na ČR/SK trh zakládá v Anglii.

Mimo výše zmiňované sítě je u nás ještě oblíbená zahraniční síť cj.com. Obsahuje několik desítek affiliate programů mířených čistě na ČR. Zvláště velkých hráčů jako Slevomat anebo Mobilních operátorů. Pro její užívání musíte být také plátci DPH a vyplňovat formulář VIES.

Dále vím že u nás funguje ještě síť webtrader.cz, ale ta není ani přeložená do češtiny a jsou tam tuším jen tři programy. Pokud znáte další zajímavé napište do diskuze.

Pay Per Click

Z těch u nás nemáme moc na výběr. AdFox se sloučil s AdSense. Takže nám tu zůstaly celkem tři.

Sklik.cz – seznamovský sklik rozhodně není tak špatný jak se o něm tvrdí. Některá témata jsou celkem nad očekávání. Bohužel absence bannerové reklamy je celkem problém, alespoň pro mě. Relevance zatím spíše sporná. Někdo si stěžuje, jiný je spokojený. Kde je problém nevím. Anebo dáme anketu a bude to :)

[poll id=”144″]

AdSense – reklamní síť Google celkem slušně jede. Tento týden jsme zažili nucený přechod na nové rozhraní. Když si trochu vyhrajete můžete v grafech vysledovat jak jsou na tom jednotlivé formáty reklamy. U mě rozhodně dobré a cena za klik se začíná pomalu zvedat. No ještě aby ne. V říjnu jsem měl pocit, že snad žádné Vánoce ani nebudou. Asi nemá cenu připomínat, že na užívání AdSense musíte být plátcem DPH.

eTarget – já už jsem na něj rezignoval, takže recenzování je na vás. Co jsem četl na fórech tak je stále mimo, ale uvolněnější pravidla umožňují vydělávat alespoň webmástrům s ne zrovna moc legálním obsahem. Jak je to s plátcovstvím DPH je také sporné.

Další PPC sítě, které cílí na český trh neznám. Pokud vy ano tak sem s nimi.

Pay Per Post

PlaCla.cz – Nedávno jsem si otestoval PlaCla z pohledu blogera. Prostě jsem se přihlásil k napsání článku a napsal jej. Rozhodně se tam dají najít rozumné poptávky, které obsahu tématického blogu neublíží (#1 jsem napsal za 200 CZK a #2 za 280 CZK). Dokonce by se poptávka dala označit za inspiraci. Často se v poptávkách nachází naprosté šílenosti (6 odkazů v 2 NS za 140 CZK) anebo naopak zadavatel chce jen odpad s pár odkazy. Občas je to těžké rozeznat, chtělo by to nějak označit. Díky pode mnou registrovaným lidem vím, že opravdu existují uživatelé co vydělávají tisíce za měsíc. Měl jsem tam i člověka, co dostával za články 600 CZK. Mimochodem PlaCla je jeden z mála systémů, který má velmi dobrou platební morálku. Sami si řeknete, kdy peníze chcete a do tří dnů je máte na účtě.

PostsGenius.cz – Poměrně nový systém, který je postaven podle zahraničního vzoru. Hned po startu se mi podařilo získat 22 uživatelů pode mnou (díky vám všem), což je slušný vzorek, aby jsem mohl sledovat jak systém bude fungovat. Bohužel se naplnily obavy a moc se to nerozjelo. Z 22 si jeden zaplatil naplnění a 1 dosáhl na výplatu. V porovnání s PlaCla je to bída. Důvodem je zřejmě sídlo firmy, které je opět v Anglii. Opět se tak vynořuje problém plátcovství DPH a pravidelné podávání formuláře VIES. Ačkoliv se objevilo několik prohlášení přímo od firmy BackLinks Genius Ltd, že není nutné být plátcem DPH kvůli nějaké “kličce”, což by bylo nepochybně super pro mnohé blogery, nechtěl by jsem být na místě člověka, co tuto kličku bude vysvětlovat zaměstnancům finančního úřadu. S těmi je lépe vycházet v míru, než zkoušet nějaké triky. Na samotné stránce O nás, navíc není uvedeno VAT ID (ekvivalent našeho DIČ), takže to vypadá, že nejsou plátci. Jenomže já plátce jsem. Prostě v tom mám guláš a až dojde na placení tak jim vystavím fakturu včetně DPH co sám zaplatím ze svého :/

Ohledně dalších Pay Per Post systémech toho moc nevím. Vím že tu byly nějaké pokusy ale jak dopadly těžko říct. Také se jeden nový chystá, ale to bude spíše tržiště, bez třetí strany.

Chtěl jsem přidat ještě systémy na prodej odkazů, ale koukám, že tento blogpost má přes 1000 slov, takže si pro vyhledávače “nelegální” způsoby vydělávání necháme na příště.

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

38 Replies to “Pojďme dát dohromady seznam nových reklamních systémů”

  1. Urcite ti chybi prvni a dosud funkcni affil sit Potenza. Rada kampani se vsak kryje s nabidkou v cj.com. Neni vsak potreba byt platce DPH.

  2. Jaký je rozdil mezi mall u espoluprace a affiliate mall.cz na affiliate.mall.cz

    ??

  3. Myslím, že za zmínku určitě stojí http://adwave.cz – provozuje to mnoha z nás známý Jaroslav Fischer – jedná se o prodej bannerových ploch specializovaný na regionální (krajskou) reklamu.
    Mám jeho systém nasazený na TipFóru a dělá mi to něco kolem tisícovky měsíčně, přičemž vyprodanost je celkem slušná především na regiony Praha a východ Čech. Jde tam nastavit alternativní reklama, takže když není vyprodáno, zobrazuje se cokoli jiného.
    Kromě jednoho asi desetiminutévo výpadku, který mi na krátkou dobu odstavil stránky, to běhá už druhý měsíc parádně.

    1. Petr Jeník: adwave je ale přímý prodej. Anebo mají i PPC?

  4. admin: přímý prodej – pouze platba za období – asi jediný systém, kde shánějí reklamu aktivně
    Mají dost klientů ze systému Backlinky, což je velká výhoda.

  5. Přesně kvůli takovýmhle článkům sem chodím! Díky!

  6. Na těch bannerech pro samolepky na zeď určitě zapracuji ;-) Díky za zmínku.

  7. K článku bych měl několik výhrad:

    Ad1) Espoluprace.cz není luxusní počin Elephant Orchestra, nýbrž taková jedna one man show, která se o to snaží. Jestli ti podpora odpovídá svižně tak opravdu gratuluji, ale já čekám na odpověď i několik dní, bohužel. Co se týče kampaní ty jsou slušné. Víc jsem psal na svém blogu, kdyby měl někdo zájem o detaily.

    Ad2) Webexsys.com – tak to je bohužel největší průser. Hodinky prodané v dubnu, po několika emailech odsouhlaseny provize ze strany eshopu, nyní čekám už 1,5 měsíce až provize proplatí. Tohle opravdu není moderní affiliate síť. Zapracovat by mohli také na designu, ale myslím si, že autor projektu už na systém jako takový hodně zanevřel.

    Ad3)Co bych doplnil je CJ.com, eHub.cz, affiliate od Simplia.cz (několik kvalitních kampaní) a jestli to chceš mít komplet tak potom provizni-system.cz

  8. U Potenza systému čekám již druhý týden na schválení kampaní co jsem chtěl přidat na web, je to normální že to trvá tak dlouho ?

  9. ano, chybí eHub.cz – převážně slevové servery, ale také finance ( pojištění, půjčky ) a agregátory slev…

  10. Espoluprace.cz – velmi problémové, zkousím s nimi spolupracovat a moc to nejde. Hodně dlouho jedna z jejích kampaní vůbec nefungovala a nezapočítávala provize. To pak opravili, ale zas to dělá jinou chybu a tu nejsou schopni opravit. Nejsem si vůbec jist, že to načítá všechny provize tak jak by mělo podle podmínek kampaní. Snad se někdy zlepší, ale v tuhle chvíli je to s nimi špatné :-(

  11. K provizni-system.cz bych dodal, že nejde o klasickou affiliate síť, kam se může přidat kdokoliv se svým produktem. Je to affiliate program pouze pro weby společnosti Vivantis.

  12. No osobně jedu dost affily a ty v seznamu považuji za zbytečně náročné = moc se nadřu, abych vydělal pár chechtáků :-).

    1. Teď přemýšlím jak tam doplnit všechny ty sítě a zároveň reference, všech komentujících :/

  13. freez: To je normální, pokud dáš požadavek ke schválení a oni tě schválit nechtějí, tak tam pořád vysíš. Kdyby tě odmítli, tak můžeš žádat znova. Jejich systém neumožňuje dát odmítnuto bez možnosti žádat znovu. Takže to dělají tak, že kdo není akceptovaný tak je pořád ve stavu “žádá”.

  14. eHub.cz – Mesic sem se snima pokousel domluvit na kampani u ktere mam ze je schvalna (i tak jim musim extra psat = system na ho*no).Po kazde odpovedel z podpory nekdo jinej a este po nekolika dnech .. Rozhodne nedoporucuji .. Kdyz mi nejsou schopni odpovedet na normalni otazky ke kampani, tak radsi ani nechci vedet, jak bych si domlouval vyplatu ..

  15. Duben: děkuji, tak to na ně asi hodím bobek, zas tak dobrý věci tam nejsou a navíc mají u některých affilů o dost sníženou provizi oproti tomu co nabízí přímo majitel affilu.

  16. Dobrý den,
    do seznamu bych přidal náš provizní systém:
    http://hosting.wedos.com/cs/affiliate.html

    Velmi účinný je zejména v oblasti domén, hostingu a VPS. Díky našim cenám a vynikající pověsti a vysoké kvalitě služeb se partnerům daří prodávat hodně. Každý den máme z provizního systému desítky objednávek.

    1. Wedos affil jsem na něco chtěl zkusit, ale odradily mě smluvní podmínky. Nelíbil se mi nepochopitelný zákaz upravovat si reklamu podle sebe, zasílání papírové faktury poštou a pak ještě zábavná podmínka, že OSVČ musí posílat kopii ŽL.

      V každém případě do seznamu chci dát jen affiliate sítě, které mají více programů.

  17. Dobrý den,
    pokud jde o nás, tak podmínky jsou takové zejména ze dvou důvodů. Zneužití pro vlastní potřebu – náš provizní systém nemá nahrazovat dealerský nebo slevový systém. K tomu není určen.

    Pokud jde o úpravy reklamy pro sebe, tak je to spíše jen prevence. My platíme i za prokliky a tak jde o to, aby někdo neměnil třeba grafiku jen na “podvodnou” na kterou budou lidi klikat, ale nikdy neobjednají.

    Co se týká papírování, tak vycházíme z toho jak by to správně mělo být, protože nejde o částky za 100 nebo 200 korun, ale nejčastěji se vyplácí částky několik tisíc korun.

    Máme tam jen své programy – hosting (domény, webhosting, VPS), pojistění a stavebniny. Do budoucna chceme přidat další, ale jen z naší “stáje”, protože nechceme “ručit” za nedostatky jiných.

    Pokud chceme nabídnout slušné podmínky, tak to bez určitých pravidel nejde. Naše zkušenosti jsou s podobným systémem již od roku 1999 a tak máme pravidla taková, abychom se potom nemuseli dohadovat, že něco bylo špatně ani s klienty a ani s například s Finančním úřadem.

  18. Pre Adsense ani Etarget netreba byť platcom DPH. Môžete byť firma, ktorá je neplatcom DPH, ale je registrovaná na daň z pridanej hodnoty podľa paragrafu 7a zákona o dani z pridanej hodnoty. Aspoň čo sa Slovenska týka. Predpokladám, ze v Čechách to bude obdobne. Samozrejme trea štvrťročné zasielanie výpisu o tom, koľko peňazí firma prijala zo zahraničia (v tomto prípade EU, mimo EU to ani vôbec netreba).

    1. Vladimír Rejholec: v ČR to bez plátcovství DPH nejde. U AdSense na 100%, eTarget jsem neřešil.

Comments are closed.