Automatické stránky vs uživatel

Co myslí o automatických službách na generování obsahu vyhledávače už dávno víme. Prostě jej ignorují, anebo úspěšně penalizují. Ale co na to uživatel? Jak ten se bude tvářit na přísun informací, které mu servíruje robot v pravidelných intervalech?

Popravdě řečeno už mnoho testů dokázalo, že uživatel je schopný konzumovat stále dokola to samé ať už s úpravami anebo ne. Automaticky generovaný obsah zabalený do přijatelné formy dokonce s radostí šíří dál. Nevěříte? Věřte!

Ok tak místo blábolení pár teoretických ukázek. Dejme tomu, že se rozhodnu udělat si stránku, kde každý den bude robotem generovaný text a lidé ho budou nadšeně linkovat. Vsadím na staré známe horoskopy. Udělám skript, který pro každé znamení na určitý den vygeneruje zábavný text plní sarkastických narážek pro každé z dvanácti znamení. Že se to nebude lidem v daném znamení líbit? No jim se zase bude líbit těch zbylých 11 znamení, které budou moct lajkovat pro své kamarády na facebooku. Čím větší automaticky generované blbosti tam budou tím lepší bude návštěvnost ze sociálních sítí a možná i nějaký ten linkbuilding.

Fajn to byl jeden příklad. Co třeba duplicitní texty? Vyhledávače nám je nesežerou ale lidé ano. Jen si vzpomeňte kolikrát jste u stolu v hospodě poslouchali jeden vtip několikrát. Přijít tam Panda Farmer tak vezme půlku hospody rýčem po hlavě. Ok a praxe? Vybereme nejlepší vtipy, které se nevážou na konkrétní události a postupně je nahážeme na stránku. Budeme jich potřebovat 365 a každý den se zobrazí jeden. Prostě uprostřed stránky oplácaný reklamou. Nesmí chybět dostatek reklamy atd. Když budou opravdu  dobré, což by neměl být problém, tak opět se budou sharovat, linkovat atd. A že jsou duplicitní? To nikoho nezajímá. A aktuálnost pro lidi co daný vtip četli před rokem? Ti už jej zapomněli a rádi si jej připomenou.

Podobně by se dal vést i blog. Každý den se objeví automaticky vygenerovaný blogpost, kde budou všechna výročí, svátky, narozeniny, kdo má svátek, upozornění na platby DPH apod. Odběr RSS tohoto blogu by se dokonce i mnoha lidem hodil. Ostatně kolikrát už jste zapomněli na něčí svátek, anebo na poslední termín k podání přiznání DPH?

Tohle jsou tři ukázky, kdy se vyhledávače naprosto nechytají. Penalizují o sto šest a vlastně ani tento obsah v indexu mít nepotřebují, ale lidé, těm to nevadí. Nejsou přece vyhledávače.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Automatické stránky vs uživatel”

  1. Dovolím si jen doplnit po zoologické stránce: Panda není krtek, takže kde by vzala rýč? Takže v hospodě bacha akorát tak na bambus. Faktem je, že tohle je Panda Farmer, takže nějaké to zahradnické nářadí mít může ;-)
    A vůbec, Robote, vygenerovals zase jednou hezký článek :-)

  2. Ještě bych to korunoval tím, že se obsah zpoplatní. :-)
    Já jsem na ten fígl s horoskopy přišel teprve před pár měsíci. Zrovna horoskopy mají šílenou hledanost, na to jaká je to nesmyslnost.

  3. Je to naprostá pravda… Penalizace duplicitního nebo automaticky generovaného textu je vůči uživatelům neférová.

    Kolik nových informací se každý den objeví?

    Spousta informací na internetu i mimo něj je vlastně duplikát.

    Knihy obsahují spoustu informací, které nejsou jen novinkami. Na jakékoli téma najdete spoustu titulů, které obsahují téměř stejné informace. Jen forma předávání těchto informací je jiná.

    A neměl by snad uživatel mít právo volby jaký obsah a v jaké podobě chce konzumovat?

    Pokud udělám webovou stránku, která bude obsahovat přesná videa jako domovská stránka YouTube, ale místo sidebaru bude obsahovat chat, vtipy, počasí, svátky a jiné personalizované informace, bude mít příjemnější design a podobně… Proč by měl Google uživatelům házet klacky pod nohy?

    Ono je to vlastně pořád dokola o tom samém :) stále menší svoboda…

  4. Ty teda dnes jedeš…rýčem po hlavě:-) Ale já si myslím, že je duplicitní obsah a duplicitní obsah. Nevím jak to bere vyyhledávač…ale tentýž vtip je na netu třeba 50x a nezaznamenal jsem, že by příspěvek s vtipem nebyl v indexu…takže těžko říci…jaký kdo máte zkušenosti s duplicitním obsahem? Co třeba agregátory zpráv? Hmmm nevím…

  5. Krásný příklady se dají najít na Flippa.com, kde spousty lidí má z toho vysloveně živnost. Nabízet automatizované weby všeho možného. A protože konkurence bude asi velká, jsou některé weby dost propracované.

  6. Drago diky za motivacni clanek, asi se zase do neceho takoveho pustim (uz nejakou dobu se bohuzel webama nezabyvam)
    btw pandu s rycem v hospode archivuju pro dalsi generace :D

Comments are closed.