Kolik je dostatek obsahu?

Na jedné straně trocha textu obtečeného reklamou na straně druhé sáhodlouhé články. Kde je ideální model?

Na 404m.com najdete blogposty dlouhé přes 1500 slov (cca 5 normostran), ale i informační články, které přečtete během minutky. Zatímco s krátkým informačním článkem nemá problém prakticky nikdo, delší články už potřebují určitou formu úprav. Text musí být rozdělený do odstavců. Jednotlivé celky potřebují nadpisy, aby i člověk který nemá chuť vše číst se mohl dopátrat k tomu co ho zajímá. Je s tím celkem dost práce.

Kdyby jsem chtěl reklamní článek určitě by neměl mít přes jednu normostranu. Obsahoval by vše podstatné, co chce inzerent a pak blogerův nezaujatý názor. Víc nemá cenu řešit. Byla by to asi ta nejpřijatelnější varianta pro levné reklamní články. Sáhodlouhé neupřimné oslavné psaní nikomu neprospěje. Inzerent dostane maximálně ten zpětný odkaz bez šance, že se tam potenciální klient vůbec podívá, protože ten jako návštěvník blogu si bude připadat jako “komerční oběť”. Autor článku si zase bude muset v diskuzi vyslechnout jak už na jeho blog nikdy nikdo nezavítá. Prostě označte reklamní články, piště alespoň neutrálně a pokud se někdo ozve, můžete vetovat, že reklamní článek jednou za čas zajistí nejen provoz blogu, ale také uleví třeba v počtu reklam. Prostě když budou čtenáři moc agresivní můžete jim říct že nasadíte reklamu jako na profesionálních internetových magazínech :)

Zpět k samotnému obsahu. Kolik je ho tedy dostatek? Tolik o kolik si řeknou sami čtenáři. Například, když napíšete krátký článek o nějaké novince, anebo aférce a čtenáři si o něj řeknou přímo v diskuzi, anebo nepřímo prostřednictvím like, follow, odkazů atd, můžete přidat rozšíření. Navíc když si naplánujete psaní článku na určité téma, máte spousta času si to promyslet. Plánovaný článek, který si v mysli neustále doupravujete pěkně zraje. Výsledný produkt je daleko sofistikovanější než nástřel, který z fleku napíšete jen proto, že vás to zaujalo.

Jestliže uvažujete o SEO stránce, tak vězte, že vyhledávače jsou daleko méně náročnější než lidé. Tady je důležitou radou hlavně to nepřehnat s reklamou v poměru k textu, alespoň pokud začínáte. Jinak je to jedno. U minisite mi na seznam stačilo 1000 znaků a google by se měl spokojit s 150 – 200 slovy. Pozor vyhledávače pohlíží na stránku jako celek. Takže můžete texty doplnit například o automatické vysvětlivky. Prostě pokud se v textu nachází nějaké cizí slovo jako sofistikovaný, můžete si udělat skript, který jej označí číslem a pod článkem se objeví výklad sofistikovaný = promyšlený, důkladně propracovaný. Hodí se to zvláště pokud nechcete, aby článek vypadal jako psaný robotem, ale přitom tam byly právě ty SEO slova a slovní spojení :)

Chce to hlavně získat zpětnou vazbu od čtenářů. Častěji než follow odkaz z webu který má vysoké ranky pomůže interakce. Vytvoření komunity kolem blogu je úžasná záležitost. Koukněte třeba na podnikanivusa.com. Většina článků je komentována formou interakce. Tomu také odpovídá délka komentářů, kdy na nich komentující opravdu zapracovali. Já osobně si také nestěžuji, ale John si dává daleko více práce s odpovídáním na komentáře. Na čemž budu muset já ještě zapracovat. Sice jsem tu měl nainstalovaný plugin, který zvýrazňoval specifické komentáře, ale pohrabal jsem se v tom a u další verze se totálně rozsypal. Mé nepovedené úpravy spočívali hlavně ve snaze odlišit komentáře lidí z různých oborů, oblastí či firem. Gransy měl mít například vedle svého příspěvku logo subregu. Prostě jakési avatary, které by jsem ale určil já. No plugin vzal za své a já to zatím zabalil.

Jednou z nejúžasnějších věcí na blogování je, že každý blog post je jako navržené téma do veřejné diskuze. Komentující pak mohou z nedokonalé informace vytvořit kvalitní celek. To je podle mě ideální délka obsahu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Kolik je dostatek obsahu?”

  1. “U minisite mi na seznam stačilo 1000 znaků a google by se měl spokojit s 150 – 200 slovy.”

    Tohle je pro mě hodně zajímavá informace. Hodně lidí píše, že kvalitní minisite má mít asi 10 podstránek. Já vlastním testem zjistil, že jedna stránka úplně stačí. Tak vidím, že nejsem sám :-)

  2. K těm komentářům, já si do WordPressu nainstaloval plug-in na oznamování e-mailem, že na váš komentář bylo reagováno. To pomáhá také udržet diskuzi, já mám problém s tím, že často napíšu někam komentář, zapomenu na to, pak na to někdo reaguje a já už se k tomu nevrátím.

    Teď jsem se díval do svého WordPressu, ten plug-in se jmenuje “Comment Reply Notification”.

    Jinak další věc, kterou má John dobrou je to, že jako jeden z mála na svém blogu zveřejňuje svůj e-mail. Já jsem o tom chvíli uvažoval také, ale kvůli obavě před spamem jsem ho nakonec do webu vložil jako obrázek :)

  3. Já zastávám názor, že objem obsahu se odvíjí od téma blogu/webu a od požadavků cílové skupiny, pro kterou je web/blog vytvořen.

    Těžko by se daly vytvářet krátké články na složité téma… Například jeden web, poskytující služby v oblasti SEO a reklamy na internetu obecně, dokáže napsat článek popisující celou SEO optimalizaci o rozsahu 200 slov… To mi pokaždé vyrazí dech :)

    Zároveň zbytečně plácat páté přes deváté při rozboru jednoduché problematiky také čtenáře s největší pravděpodobností odradí.

    Objem obsahu musí být ušitý přesně na míru čtenářům – cílovým návštěvníkům. Měl by být dostatečně informativní, ale neunudit čtenáře k smrti přehršlem informací…

    Proč dělat minisite o rozsahu 2 normostrany, když můžeme napsat obsahu víc a tedy získat větší návštěvnost z longtailů a vyhledávání obecně? :)

    Nebo máte jiný názor?

  4. To Jakub Čižmař: No jasně, ale jako podpora longtailu bude určitě lepší 10 článků o 400 znacích s rozdílným názvem příspěvku než jeden o 4000 znacích. Přece více indexovaných článků s unikátním příspěvkem je lípe jak jeden dlouhej…

  5. Dobrým vodítkem k délce článku je chování uživatelů. Studium chování lidí na webu hodně pomůže. Základní pravidlo je, že uživatel webu je jako žralok, nikde nevydrží dlouho.

  6. K té struktuře – máš tu 7 odstavců, ani jeden nadpis, ani jeden seznam, ani jedno slovo tučně. to zhoršuje orientaci.

  7. je fakt, že stránky, kde mám nasekáno mraky reklamních bannerů mi občas google nějak nechce indexovat do hledání na klíčová slova. Protože na to není čas, tak to neřeším..

Comments are closed.