13té narozeniny Google

 Google včera oslavil své 13té narozeniny. Jak někdo vtipně podotkl, právě překonal hranici, kdy se může zaregistrovat na Facebook, takže už si nemusí dělat svou vlastní sociální síť.

Kořeny Google sahají do roku 1996. Stojí za ním Larry Page a Sergey Brin. Ale to už dnes každý musí vědět. Je to přece ten pravý internetový sen, kdy se z garážové firmy vyklubala nadnárodní korporace s příjmem 29 321 milionů dolarů (za rok 2010) a 28 768 zaměstnanci (k 30.6.2011), jejíž akcie se prodávají na burze.

Google je tak velký, že má dokonce potenciál konkurovat dalšímu internetovému snu a to Facebooku. Jejich nejnovější počin Google plus prý dosáhl na hranici 50 milionů uživatelů, alespoň tak se o tom štěbetalo dneska ráno. No ještě o půlku víc a Mark bude mít 10% obavy. I když podle posledních rychlozměn na tvářoknížce se dá soudit, že už teď má obavy víc než zdravé.

Google nám za ty roky přinesl ale i spoustu dalších služeb. Některé nasadily laťku tak vysoko, že s nimi mají problém i placené záležitosti. Například gmail je toho krásným případem. Jiné služby znamenaly doslova revoluci – Google Maps + Street Views. Další koupil a s úspěchem provozuje – youtube.com. V blízké době uslyšíme stále častěji například Google Docs anebo (Google) Wallet.

Krom online služeb stojí i za prohlížečem Google Chrome, který díky velkému rozpočtu firmy dostal slušnou šanci už od začátku. Google chtěl udělat rychlý a snadno ovladatelný prohlížeč stránek. Podle všeho se mu to povedlo. Chrome patří skutečně mezi nejrychlejší prohlížeče, navíc je přeložen do 50 jazyků včetně češtiny. První verze byla vypuštěna 2. září 2008. Pokud by jsem vzal statistiky z října, tak dosahuje 20,2 návštěvnosti (madian Net Applications, Statcounter, W3Counter, Clicky, Wikimedia).

Současný souboj se vede hlavně o mobilní telefony. To je tvrdá válka, kde se využívají všechny zákonné způsoby jak omezovat soupeře. I tentokrát do toho Google nepůjde “hardwarově”. Vsází na svůj operační systém Android, který koupil od společnosti Android Inc. v roce 2005. Samotný systém pak byl vypuštěn v roce 2007. Google věří v open source řešení, které bude vyhovovat rostoucí komunitě.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “13té narozeniny Google”

  1. Milý Google, všechno nejlepší!
    K narozeninám máš ode mě trochu žrádla na dejecho. Snad to Drago schválí, opraví mi chyby a dárek k Tobě dorazí :-)

  2. Google prinesl spousty super sluzeb, ale i dost neuspesnych. Z uspesnych mam rad Google Docs a z nech neuspesnych me mrzi neprosazeni platebniho systemu od Google. Paypal by potreboval rovnocenou konkurenci jako sul.

  3. Přeju si aby fejsbook skončil protože tam můžou děti… dřív jako capart bych měl puberťácký kecy na dospělý ale prostě fejsbůk by měl bejt až od dospělosti.. lidi z něj magořej atd… ale právě nezletilci jsou často zdrojem klikání na reklamu atd no…

  4. Já osobně google moc rád nemám. Raději vyhledávám na bing.com nebo yahoo.com.

    Ale je fakt, že i přes to tam mám účet, který plně využívám.

  5. Google je obrovská ikona internetu, tento status si zasloužil tím, že se opravdu snaží udělat internet lepším a dokonalejším místem pro každého.

    A to je nejdůležitější ze všeho. Dělat kvalitní služby pro lidi, ne jen pro peníze…

    Navíc Google pracuje neustále na dalších novinkách, na dalších službách a téměř vše nabízí zdarma.

    Klaním se, držím palce do budoucna a přeji vše nejlepší :)

  6. Google vládne internetu. Kolik už má dnes serverů ? 1.500.000 ? Je to internetová světová jednička. Mega úspěch.

  7. Všecko jelepší, používám tě každý den, bez tebe bych ani nevěděla dnešní datum;)

Comments are closed.