Banner vs Text

Je to zhruba měsíc, co jsem začal zvažovat rozmístění bannerů vs textové reklamy. U minisite se daleko lépe hodí textová reklama kvůli zmatení návštěvníka. Když jí hodíte na správná místa a použijete vhodnou kamufláž menu, tak dosahuje velice hezkého click rate (bavíme se o více jak 20%). Jenomže co v případě kdy návštěvníka nechcete zmást? Existují přece i weby, kde to poslední co chcete, je ztratit návštěvníka, dříve než jej konvertujete na pravidelného.

Je zajímavé pozorovat jak odlišně člověk přistupuje k reklamám od velkou společností a přímém prodeji. U velké společnosti sledujete kolik vám to vydělává, jaké pozice jsou ideální, ale ne zas tolik aby to odradilo návštěvníky. Snažíte se docílit ideálního poměru. Například hodit reklamu za článek. Naopak u přímého prodeje chcete, aby se inzerent vrátil a prodloužil reklamní kampaň. Na rozdíl od pravidel velkých reklamních společností využíváte různých metod k upozornění na reklamu. Prostě pociťujete určité závazky, které je nutné splnit. Co taková reklama od asdense anebo sklik? Ta tu bude vždy. S inzerentem je to těžší. Vyjednávání reklamy je zdlouhavější minimálně o vystavení faktury a její následného proplacení. Jelikož je čas drahý vyplatí se sáhnout po některém ze systému na její zprostředkování.

Teď ale zpět k tématu. Nějaký ten týden po znovurozjetí cn130 jsem zjistil dvě zajímavé věci. Návštěvníci jsou prakticky slepí k textové reklamě pokud plocha pro ní není přímo stavěná a velké reklamní bannery nejsou takovou samozřejmostí. Vlastně to nejsou zas tak překvapivá zjištění. Pouhou dedukcí anebo zkušenostmi už by jsem to měl dávno vědět.

Textová reklamní plocha prostě nemůže být tam kde jsou běžně bannery. Pokud by jsem jí chtěl umístit například sem na 404m musel by jsem pro ní upravit i okolí (nepočítám tu pod článkem, ta slouží spíše na kontrolu klíčových slov, které se vážou k článku). Ono je to celkem kumšt jí dnes používat na webu, který není výslovně MFA. Reklama má být doplněním informací. Je logickým pokračováním. Návštěvník musí vědět proč na ní chce kliknout. Má tématicky doplňovat kontext stránky jako celku. Například by mohla být poblíž seznamu podobných článků. Problém by ovšem byl její přizpůsobení obsahu. Podobné články jsou většinou jen několik nadpisů pod sebou. Na druhou stranu, koho by zajímaly podobné články mohl by i tématickou textovou reklamu ocenit. Hezky to má udělané například lupa.cz koukněte na jejich poslední článek, reklama se nachází v pravém sloupci skoro úplně na konci. O efektivnosti by se dalo diskutovat, ale pokud se už někdo bude pídit po podobných článcích reklama jej může zaujmout. Jinak velké weby jí často používají spíše v kombinaci s grafickým prvek. Schválně koukněte na novinky.cz anebo idnes.cz. V pravém sloupci je doplněná o tématický obrázek anebo logo.

Co se týká samotného vyrobení banneru o tom už jsem psal v článku Leaderboard. Anketa pod článkem je ovšem neprůkazná. Jednak jej četlo málo lidí (344) a 25% hlasujících se ještě přiznalo, že článek nečetlo a jen si chtěli zahlasovat :)

Poslední co jsem dnes ještě chtěl zmínit je jedna věc, kterou banner splňuje a textová reklama až tak ne. A to je udržování povědomí o značce. Banner jasně ukazuje: “Toto místo si koupil můj inzerent a dokud bude chtít patří jen jemu. Konkurence má smůlu.” U nás se to zas tak moc neprobírá. I když nad tím tak přemýšlím, tak jsem vnímal inzerenty na webtrhu jako někoho kdo na to má. A je fakt, že inzerce na webtrhu nebyla zrovna dvakrát levná. Po otočení kormidla na webtrhu a vzniku klonů například Wedos dbal na to, aby jejich reklama byla na většině klonů. No jak tak vzpomínám, tak by jsem si snad i vybavil všechny 3 poslední inzerenty na webtrhu. Vím že tam byl wedos, active 24 a toho třetího si nevybavím. Prostě bannerama se dá ovládnout celé odvětví trhu a lidi si je určitě zapamatují. S textovou reklamou to je snad nemožné.

Hmm takže asi tolik k Banner vs Text.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Banner vs Text”

  1. Když nad tím přemýšlím, co se týká tohoto tématu, bijí se ve mně dvě myšlenky.

    1. Matení zákazníka s textovou kamuflovanou reklamou se mi nezdá jako perspektivní řešení za žádných okolností.

    Vezměme si proměnné, které v tomto případě hrají klíčovou roli:

    – musíme přivést na naše webové stránky návštěvníka. Tento samotný proces není jednoduchý a investujeme do něj mnoho úsilí a času. Většinou se jedna o průzkum klíčových slov, optimalizaci, propojení se sociálními médii, budování zpětných odkazů a podobně. Vše děláme proto, abychom na naše webové stránky dostali ty správně zacílené návštěvníky.

    – tohoto návštěvníka, kterého jsme již pracným způsobem na naše webové stránky dostali, musíme během několika málo vteřin dostatečně zaujmout, aby na našich webových stránkách zůstal a přečetl si nějaký ten článek.

    – pokud jej přimějeme rozkliknout článek, snažíme se vytvářet co nejhodnotnější obsah, aby tento návštěvník byl spokojený a vracel se na naše webové stránky pro další užitečné informace.

    Pokud na web umístíme chytře zakamuflovanou textovou reklamu, velké procento našeho předešlého úsilí přijde vniveč, neboť náš těžce získaný návštěvník je “prodán” za pár haléřů jiným webovým stránkám.

    Jediné řešení je tedy na něj udělat nejdříve perfektní první dojem. Zaujmout ho natolik, aby se následně (po kliknutí na reklamu) vrátil zpět na naše webové stránky. Tedy abychom o tohoto návštěvníka opravdu nepřišli.

    Toto je však krok velmi náročný.

    2. Bannerová reklama se v tomto případě jeví jako ideální řešení. Budujeme návštěvnost, která zůstává na našich webových stránkách, inzerenti jsou spokojeni. Roste návštěvnost a zainteresovanost návštěvníků a s tím postupně rostou (pomalu) i ceny reklamních prostorů – bannerů.

    A háček? Otázka je, jaké budou bannery inzerentů zaznamenávat prokliky. Bannerová slepota není jen mýtus. Lidé si opravdu dokáží vypěstovat podvědomou ignoraci reklamy a vnímat pouze obsah webových stránek. Co tedy potom? Jakou reklamu zvolit tak, aby byl inzerent i majitel webu spokojen?

    Bannerová reklama se mi jeví jako ideální způsob návratu investic – nebudu používat slovo výdělku, protože čas a úsilí věnované do rozvoje webových stránek, aby tyto opravdu návštěvníkům posloužily, se začne zpravidla kompenzovat až po delší době.

    Přesto je potřeba mít na mysli neustále obojí – spokojené návštěvníky/čtenáře a zároveň inzerenta. Není to vůbec jednoduché :)

  2. Stejný názor jako Drago. Pokud jde o MFA, tam BFU přijde jednou a příště se tam nevrátí. Není důvod ho nezmást. Je to takové rozšířené parkování.
    Pokud ale chcete vybudovat návštěvnost, matení jde stranou téměř každá reklama je na obtíž, ať text nebo banner. Snižuje to důvěryhodnost a i tu návštěvnost.

Comments are closed.