10 mýtů o nových TLD

V magazínu businessinsider.com vyšel zajímavý článek 10 Myths About The New Top-Level Domains. Jsou v něm poměrně hezky shrnuté informace o budoucích sTLD (sponzored top level domain). Vzhledem k tomu, že nové domény prvního řádu zřejmě brzo zaplaví virtuální svět internetu určitě by stálo za to si jednotlivé body probrat a rozebrat. Přepsal jsem je po svém.

1.) sTLD přináší nové možnosti, které tu předtím nebyly.

Ve skutečnosti už sTLD dlouho používáme, jen se dříve řadily mezi gTLD. patří mezi ně například oblíbená doména .info. Nové domény prvního řádu vznikají pravidelně a občas je celkem problém je zařadit. Zmiňované “nové možnosti” jsou spíše nová ucelená pravidla, která celý proces znatelně urychlí.

2.) Každý si může pořídit svou vlastní TLD.

Tahle informace je trochu zavádějící. Nová TLD vás vyjde na 185K USD a dále 25K USD ročně. Dále musíte prokázat ICANN, že se o novou doménu opravdu dokážete postarat a to minimálně na 10 let. Takže to chce mít pěkný pěkný balík peněz určený nejen na udržovací poplatky, ale i vytvoření a provozování technického zázemí.

3.) Nové domény se velice rychle rozšíří internetem.

Slovíčko rychle není zrovna ideální, protože ačkoliv byl celý proces značně urychlen, je stále na úrovni české byrokracie. Dalšího  schvalovacího procesu se dočkáme někdy v roce 2013. Velice rychle se rozšíří možná tak doména .xxx, která v sobě má potenciál, být hodně rychle všude zakazována. Dosavadní domény mají stále hodně potenciálu a je z čeho si vybírat. Nové domény tak nejsou zas až tak horkou záležitostí. Když k tomu přidáme fakt, že firmy preferují mít obsah na .com doméně v různých jazykových mutacích ani ty národní domény to nebudou mít zas tak lehké.

4.) Na nových doménách může být .cokoliv.

To .cokoliv je už teď značně omezeno. Jednak nové domény nesmí jít pod 3 znaky, co se dá ještě chápat, dále ale nesmí být v rozporu s jakýmikoliv zákony, dobrými mravy, anebo TM. Nikde ale nejsou definované přesné hranice. S trochou fantazie se dá prakticky ze všeho udělat typo doména. Spousta slov, které se používají v češtině, mohou být v jiném jazyce vulgární. Jak moc se toto bude posuzovat? Kdokoliv může poukázat na problém, o kterém ani nemáte tušení.

5.) Na nových doménách může být naprosto vše

I když je potenciálních slov, které by na TLD mohli být prakticky neomezené množství, v článku je zmíněné maximální množství žádostí. Například příští rok příjme na posouzení ICANN jen 500 žádostí. Na některé .cokoliv si tak třeba budete muset počkat, než přijde na řadu. Teoreticky tak vše nikdy nebude.

6.) If you apply, that new extension is as good as yours. (tohle nevím jak vhodně přeložit).

O jednu doménu může mít zájem více subjektů a nemusí se jednat o obecná slova. Co když bude například existovat více měst stejného jména? Nemají na svou vlastní doménu stejný nárok?

7.) Blyštící se domény přinesou novou zlatou horečku.

Ty nejlepší kousky se nebudou jen tak rozdávat každému. Komerční subjekty si pěkně nejlepší kousky pohlídají, anebo se postarají, aby se prodaly v aukci za pořádný balík. Budou to jejich domény a jejich pravidla. Například se můžou rozhodnout dát na dražené domény reserve a aukci opakovat každý rok, dokud se doména neprodá. Anebo LL.TLD mohou prodávat za fixní cenu o několik řádů vyšší než je běžný registrační poplatek.

8.) Spekulanti vyberou ty nejlepší sTLD.

Jsou tu dvě věci, které tomu budou bránit. Už samotná žádost o získání domény je celkem drahá, takže si spekulant bude muset dobře spočítat jestli vůbec má cenu doménu zkusit získat, dále je tu samotný proces výběru, který se bude snažit ICANN zkrátit na jeden rok. Výběroví proces je náročný a podle různých zpráv ze zákulisí si až přehnaně dává ICANN pozor, aby něco nepokazili. Samotné zavedení sTLD byla složitá záležitost, kterou bylo náročné prosadit. Místo kontroverzního rozhodnutí zřejmě sáhne ICANN spíše k zamítnutí.

9.) Nové sTLD to budou mít u vyhledávačů těžší než zavedené TLD.

Podle článku se prý Google rozhodl překopat svůj algoritmus na hodnocení domén. Stejně ale budou mít zavedené TLD výhodu, kterou jim prostě nemůže nikdo upřít a to je věk, autorita anebo třeba bezproblémová minulost. To jsou věci, které prostě nelze vytvořit ze dne na den.

Když už se tu debatuje o SEO ještě přidám možné problémy s linkbuildingem. Pokud budete chtít budovat “nenápadné” zpětné odkazy třeba přes katalogy anebo některé blogy můžete narazit na problémy s formuláři. Když se u nás třeba začaly masově vyrábět MFA byl zajímavý problém u formulářů, které nechtěli přijmout TLD s více jak 3mi znaky.

10.) Nové domény budou vypadat oficiálněji než klasické.

Jak příklad je uvedená .music. Cokoliv na ní uvidíte bude vypadat velice dobře a vydavatelé hudby mají problém. Co když bude někdo na těchto doménách nakupovat nelegální kopie v domnění, že se jedná o originál.  No k tomu není co dodat. To už mohou dělat i dnes. Na druhou stranu provozovatelé domén si budou chtít jejich domén, jejich “brand”, ochránit a dá se tak očekávat, že budou zákonům vycházet daleko více vstříc než provozovatelé “starých” TLD. Ostatně pokud si tak upraví pravidla, nebude problém doménu vypnout dokud se situace nevyřeší i bez soudního rozhodnutí.

 

Originální článek v angličtině najdete zde: http://www.businessinsider.com/10-myths-about-the-new-top-level-domains-2011-8

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “10 mýtů o nových TLD”

  1. už je to nějak pořešené s .con, já jen že bych si jí šel regnout :)

  2. Ten bod 6 bych prelozil jako “Pokud dokazete, ze na sTLD mate opravneny narok, je vase.”. Je to takovy prekladatelsky orisek :)

  3. Jinak co se tyce novych TLD, tak se v tom bude jeste vetsi gulas nez je ted. Zvlaste treba Seznam bude kroutit hlavou, jake vsechny domeny obsahuji cesky obsah a ktere ma smysl prochazet. dotCOM bude stale nejdulezitejsi.
    Z pohledu programatora: Mnoho lidi si neuvedomuje, ze dnesni kontroly e-mailu ve formulari pocitaji hlavne s TLD o delce 2-4 znaky, o IDN ani nemluve.

  4. Zajímavé, no už aby se předělaly skripty, které kontrolují správnost domény a jsou omezený na com, net, cz atd.

  5. Tento tah byl nevyhnutelný, počet webových stránek roste každým dnem. Neříkám, že docházejí vhodné domény se zaběhnutými koncovkami, jen konstatuji, že byla jen otázka času, kdy se doménový trh rozšíří :).

    Ve vzduchu takhle visí peníze – a evidentně velké peníze, proč tedy nezavést nové koncovky?

    Podle cen je jasné, že minimálně zpočátku budou hlavními nakupujícími nadnárodní společnosti – už vidím neco.apple, neco.hp, neco.nokia a podobně.

    Nejsem v této oblasti odborníkem, takže by mě ze všeho nejvíce zajímalo, kde tyto velké peníze za nové domény skončí :)

  6. Tohle mi nesedlo, připadá mi to jako velký zmatek a příliš mnoho kombinací, které nebudou mít takovou sílu jako formát jméno.klasická koncovka.

Comments are closed.