Mých 50 způsobu jak získat zpětný odkaz

Michal Kubíček autor knihy 333 tipů a triků pro SEO plánuje vydat další, která se bude jmenovat 50 způsobů jak získat zpětný odkaz. Schválně jsem se zamyslel jestli by jsem já sám dokázal vymyslet tolik různých způsobů. Je to poměrně hodně.

Aby jsem si to ulehčil budu počítat follow i nofollow odkazy :)

Jak získat follow odkazy

  1. Registrace do katalogů a vyhledávačů – Ačkoliv je tato metoda diskutabilní, zpětné odkazy opravdu přináší. Nejdůležitější je přidat odkaz do firmy.cz. Na přidání je potřeba mít IČ.
  2. Napište si PR články – Další diskutabilní metoda. Jsou PR weby, kam jde přidávat duplicitní texty a PR weby, které vyžadují unikátní obsah. Ty s unikátním obsahem určitě stojí za to. Já osobně jsem si na zkoušku udělal taky jeden, zvoucí se DejEcho a musím uznat, že některým lidem přeposílám kolem deseti lidí denně z vyhledávačů. Jak seznam tak i google. Žádná google panda se nekonala. Seznam unikátní PR webů najdete zde.
  3. Komentáře na fórech – Na fórech se dá spamovat o sto šest. Někdy je nutné být trochu opatrnější a jindy jsou odkazy na kvalitní a hlavně tématický obsah doslova žádané.
  4. Odkazy v podpisech na fórech – Má fórum vysoké ranky, anebo slušnou návštěvnost? Nemusíte si hned budovat profil a denně přispívat. Občas stačí 50 korun měsíčně pro aktivní členy. Někteří už neaktivní členové dokonce za pár stovek svůj profil i prodají.
  5. Toplist.cz – po založení profilu na tomto měřiči návštěvnosti získáte automaticky zpětný odkaz ve formě jejich statistik. Pokud máte větší množství návštěvnosti je možné se dokonce probojovat do první stránky jednotlivých profilů (stačí mít denně kolem 1000). Na kategorii webziny stačí třeba 600 lidí a samotná stránka má GPR 7.
  6. Výměna odkazů – Klasika. Stačí napsat přes email na tématicky podobný web/blog jestli nechce vyměnit odkazy. Stále to funguje.
  7. Guest Posting – Nedávno o této metodě získávání zpětných odkazů a nových čtenářů psal Michal Vilímovský na svém blogu.
  8. .blog.cz – Založte si blog na *.blog.cz. Použijte pár (5 – 10) PR textů, stačí i texty do 200 – 300 znaků. Nechte vše zaindexovat. Většinou to potrvá chvilku. Po měsíci se vraťte a přidejte do postranního panelu Oblibéné odkazy. Do nich pak odkaz na sebe, popřípadě další stránky na .blog.cz. Vše zacyklovat a je to.
  9. Založte si profil na lide.cz a hledejte relevantní témata a lidi, co potřebují pomoct. Těm pak postněte odkaz. Pomáhá i klasická výmluva – je to obsažnější témat zkus to tady. Odkaz je redirektován, ale to vyhledávače zvládnou.
  10. Aukro.cz – pokud máte eshop aneb nabízíte služby, rozhodně nepodceňujte aukro. Než se aukce dostane do archivu pár měsíců to trvá. Navíc získáte potenciální kupce.
  11. blueboard.cz – zadejte si do google site:blueboard.cz/kniha jedná se o chatbox, který lidé umísťují na stránky do iframe. Většinou jsou už mrtvé. Je to tak trochu spam, ale myslím, že nikomu to už vadit nebude.
  12. Mrtvé profily na fórech – Velké množství diskuzních fór má profily uživatelů. Založíte si profil, vše důkladně vyplníte včetně domovské stránky a tím to končí.
  13. Šablony – nechte si za pár stovek/tisíc udělat šablony pro oblíbené redakční systémy jako například WordPress. Dolů dejte odkazy na své projekty a šablony pak umístěte do různých template galerii. Pokud budou i průměrné stáhnou si je tisíce lidí, stovky je budou používat.
  14. Soutěž kdo přivede nejvíce lidí – Ano je to jednoduchý způsob. Pokud už máte nějakých pár set čtenářů udělejte soutěž. Kdo pošle přes svůj odkaz co nejvíc lidí získá nějakou maličkost. Dokonce to ani nemusí být maličkost, popravdě za ceny v hodnotě třeba 3000 můžete nabrat odkazy v několika násobně vyšší hodnotě a to nebereme v úvahu návštěvnost.
  15. Kupte si smazanou doménu, která měla ranky. Přes archive.org si stáhněte původní obsah, znovu jej nahrajte a přidejte svoje odkazy. Zvláště dobré jsou fanouškovské stránky na které vede spousta spontánních odkazů. Jestliže chcete řešení zdarma, můžete hledat zrušené weby na freehostingu.
  16. Nabídněte vzorek zdarma za odkaz. Pokud máte eshop anebo provozujete službu můžete nabídnout vzorek zdarma výměnou za recenzi.
  17. Sponzorování – Najděte si stránky z oboru, které ideálně provozuje nějaký fanda a nabídněte mu sponzorování. Často to vyjde levněji než reklama. Spousta lidí nechce mít s reklamou nic společného, ale sponzorským minidárkem nepohrdne. Na oplátku chtějte zmínku, že tento web/foórum sponzoruje zrovna vaše firma. Tématické odkazy se vždy hodí.
  18. Reference – Používáte produkt nějaké firmy a nemá moc referencí. Nabídněte jí, že si vás může dát do referencí jako spokojeného zákazníka. Popřípadě přidejte pár vět. Samozřejmě se zpětným odkazem ;)
  19. Widgety, unikátní fotky a další věci pod speciální licencí – Jestliže se pohybujete v speciálním oboru určitě víte co by komunita uvítala. Pro World of Warcraft jsou to například generátory statistik postavy ze hry do obrázku, u adrenalinových sportů  nejnovější výbava s hezkou ženskou, u půjček třeba pěkná splátková kalkulačka atd. Nechte si je vytvořit, popřípadě je udělejte sami a podmiňte jejich užívání odkazem. Tématické pomůcky pro tématické weby. Je snad lepší odkaz?
  20. Vytvořte průzkum anebo anketu – Chce to už nějaké to zázemí, ale výzva zapojte se do průzkumu ať zjistíme to a to, je běžnou součástí marketingu. Může se jednat o seriózní průzkum, anebo vtipnou anketu. Když se to dobře rozšíří za chvilku uvidíte tvořící se odkazy. Není to sice už klasický linkbuilding, spíše to spadá do marketingu, ale v poslední době jsem pár úspěšných akcí viděl.
  21. RSS agregátory – Na české scéně si spíše provozovatelé agregátorů vybírají sami. Existují však i klasické. Zkuste zadat do google přidej RSS a projít si výsledky. Důležité je v RSS exportu si nastavit jen pár vět, nikoliv celé články, ať si vás nepodá google panda.
  22. Najměte si studenta, který umí kreslit ať pravidelně dodává peprný protivládní, anebo  vašim stránkám tématický komiks. Jednak získáte návštěvnost z google image a lidé daleko radši odkazují na vtipné věci. U krátkého komiksu docílíte spontánnosti.
  23. Pokud máte nějaký obchod či službu udělejte šílený seznam věcí, které mají nějakou spojitost s vaší službou. Například když prodáváte zvířata a příslušenství k nim v seznamu bude, že dotyčný musí papouška naučit nadávat na politiky, psa aportovat, daný člověk musí před kamerou sníst konzervu psího žrádla atd. Požádat můžete i návštěvníky ať se seznamem pomůžou. Odvážlivec pak vyhraje nějakou cenu pokud to zvládne. Nemusí to být tak nákladné jak se na první pohled zdá. Navíc získáte perfektní show na kterou půjdou odkazy hlavně z marketingové sítě.
  24. Darujte peníze menším charitativním organizacím. Většinou mají na stránkách seznam dárců. Mimo odkazu, který je zde spíše bezvýznamný zlepšíte image společnosti a po poradě s účetní zjistíte, že to zas tak drahé nebylo ;)
  25. Uspořádejte soutěž blogerů, kdo napíše nejlepší zážitek s vašim produktem či službou.
  26. Na podivné emaily odpovídejte co možná nejsložitěji a do podpisu přidávejte zpětné odkazy. Když je bude dotyčný přeposílat do různých fór a skupin jestli si z něj neděláte srandu tak získáte většinou zpětný odkaz. Btw. do všech emailů by jste měli dávat odkaz na svůj projekt.
  27. Udělejte promo akci, kde dáte jako podmínku, že stránku musí navštívit X lidí do konce měsíce, aby se aktivovala nějaká sleva, někdo dostal peníze atd.
  28. Kupte si mrtvé tématické stránky. Opravdu se jich na internetu najde dostatek. Pokud je majitel už několik měsíců neaktualizoval ale přitom mají slušné ranky i umístění tak mu za ně nabídněte pár stovek či tisíc. Při přepočtu odkazu na měsíce, anebo reklamu na nich zjistíte, že se to často velmi dobře vyplatí.
  29. Na prvního apríla udělejte nějakou akci ve formě vtipu. Změňte design, logo, přidejte do služeb třeba prodej otroků atd. Udělejte si prostě srandu ze sebe. Lidé v ČR/SR už si na tyto vtípky zvykli a každý rok se na fórech napříč celým spektrem zaměření vkládají odkazy na zajímavé aprílové žertíky.
  30. Nezapomínejte pod produkty, služby či blogposty psát Líbil se vám článek? Dejte vědět i vašim známým! Všeobecně se dá říct, že to funguje a zvyšuje to jak počet návštěvníků tak i počet zpětných odkazů.
  31. Založte si na subdoméně blog, kde budete odpovídat na reklamace a vhodnou korespondenci také online. Prostě vezměte reklamaci, kterou musíte zpracovat, odpovězte emailem a pak to samé zveřejněte na blogu, bez osobních údajů. Je dost možné že podobný problém měl i někdo jiný se stejným výrobkem. Hodil dotaz na fórum a nějaký dobrák co umí používat google mu najde odpověď. Jen si dávejte pozor na diskrétnost a aby jste nepoškodili jméno své firmy.
  32. Nechte si udělat virální přání k narozeninám. Může to být jednoduchá animace, kde třeba zvířátka přinesou dort s jménem oslavence. Přáníčko půjde “recyklovat”, aby jej mohli po zadání jiného jména poslat dalším lidem. Jednak jej můžete používat k připomenutí se zákazníkům, v lepším případě však dojde k pořádnému šíření. Buďte originální a půjde to.
  33. Někteří lidé, které znáte v reálném životě si nechtějí dát na stránky váš odkaz/reklamu, protože je divné vzít si od vás peníze. Zaplatit se dá i flaškou anebo jinými maličkostmi.
  34. Pokud nějaký bloger píše tématický blog pro zaměření vašeho eshopu, nebojte se nabídnout mu nějaký námět na článek. Například připravované novinky co přijdou na trh. Utajené zajímavosti ze zákulisí. Není nad článek napsaný od srdce přímo pro čtenáře.
  35. Zkuste se přidat k nějaké affiliate síti. U nás je to například eSpoluprace.cz anebo webexsys.com.
  36. Pay Per Post už asi všichni znáte. Stojí to sice nějaké ty peníze, ale je to způsob jak získat tématický odkaz z kterého ještě mohou dorazit návštěvníci za pár stovek.
  37. Uspořádejte setkání vašich čtenářů/zákazníků. Jednak bude o čem psát a také se lidé pochlubí fotkami. Akce tedy musí stát za to. Ideální je okořenit o nějaké to školení. Vzpomeňme na Domain Day anebo CMM & J.B. párty.
  38. Pokud se o vašem blogu/eshopu/službě někde moc diskutuje, vytvořte si zde profil, založte nové vlákno a ochotně diskutujte. V případě problému reagujte na úrovni, pokud bude někdo chtít poradit nalinkujte vhodné produkty.

Jak získat nofollow odkazy

  1. Komentáře na blozích – Jedná se o klasiku v linkbuildingu. Na některých jsou odkazy follow, ale většinou se jedná o nofollow. Například na 404m.com jsou follow, na *.blog.cz zase nofollow. Velké množství odkazů z blogů za krátkou dobu může být někdy na škodu. U google je to zhruba 10 tisíc za 72 hodin. Tak to moc nepřehánějte.
  2. Odkaz v profilu na Twittru má celkem slušnou váhu. Navíc stále více se debatuje o social ranku a jeho vlivu na google.
  3. Twitter odkazy na každý článek zvlášť – Linkbuilding není jen o odkazech na hlavní stránku. Link juice musíte cpát i na jednotlivé podstránky. Využijte službu twitterfeed.com a přes RSS pravidelně publikujte své články na svém twitter účtu. Anebo si klidně založte další.
  4. Sociální sítě – Linkuj.cz, vybrali.sme.sk atd. Stačí přidávat odkazy na své články a s každým získáte nový nofollow odkaz. Je to trochu časově náročnější, ale každý odkaz se počítá. Některé jsou nofollow a některé follow. Chce si to udělat nějaký seznam.
  5. Wikipedia – tohle je trochu náročnější. Pokud máte zaběhnutý blog anebo magazín můžete obohatit wikipedii o nějaký nezaujatý kus textu. Spousta hesel je neaktualizovaných a pokud píšete odborně není nic jednoduššího než dané hesla doplnit (aktualizovat) a přidat referenci. Wikipedie získá doplnění hesla a vy zpětný odkaz. Jedná se o win – win situaci. Získá jak wikipedie, čtenář i vy.
  6. SEO maty – určitě znáte různé SEO maty, které podle mnoha lidí jsou naprosto k ničemu. Tak ve skutečnosti jsou to stoje na SEO. Ke každé kontrolované stránce jsou vytvořené profily, které prochází a často i indexují vyhledávače. Vy z nich pak máte většinou nofollow zpětný odkaz. Těchto seomatů jsou na internetu tisíce. Jedná se i o roboty na ohodnocování domén, stránek, blogů atd.
  7. Facebook spam – Ideální jsou veřejné skupiny. Zvláště pokud jsou tématické. Dejte si do vyhledávání témata vašeho blogu či magazínu na google site:facebook.com keyword skupina. Projděte výsledky, zlikujte a hoďte komentáře k tématům, kterým se zrovna věnujete. Je to časově trochu náročnější ale dá se to.
  8. Nahrajte na youtube.com nějaké video a do popisku dejte adresu.
  9. Udělejte, anebo si nechte napsat jednoduchý skript (třeba PHP) na něco jednoduchého (třeba měnění obrázku atd.) a nasubmitujte jej do různých databází skriptů (gscripts.net, hotscripts.com). Popisu pak bude odkaz na developera (tedy vás).
  10. Weby o kterých píšete můžete upozornit pomocí trackbacku. Každý WordPress má tuto možnost, hned pod článkem. Nemusíte na ně přímo linkovat, můžete je zmínit jen v článku. Vyplatí se tak kontaktovat hlavně weby na WP.
  11. Najděte si různé poradny k tématu vašeho webu a odpovídejte na otázky. Zaměřte se schválně na otázky, které by trvalo dlouho zodpovědět. Nastiňte odpověď a přidejte odkaz, kde se dozví víc.
  12. Založte svému blogu/eshopu/službě facebook stránku.

Tak koukám, že tohle je zatím nejdelší post v dějinách 404m.com (přes 200 slov). Popravdě poskládat těchto 50 tipů dalo celkem zabrat. Dával jsem to dohromady několik hodin tak si to užijte :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

92 Replies to “Mých 50 způsobu jak získat zpětný odkaz”

  1. CZ: já si myslím, že DMOZ je mrtvej. Alespoň mě do něj přestali přibývat submitnuté weby už pár let zpátky – podle mě není kdo by to schvaloval.

  2. Chybka: Tak koukám, že tohle je zatím nejdelší post v dějinách 404m.com (přes 200 slov).

    přes 2000 slov to je ;)

  3. Díky za tip, zajímavý seznam a na některé věci člověk úplně automaticky zapomene…

  4. Díky, je užitečné mít na jedné stránce tak obsáhlé shrnutí možností, jak získat zpětné odkazy. Některé z nich určitě využiju. Pro začátek jsem oživila starý blog… :)

  5. Osobně mohu doporučit způsob minisites na blog.cz. Pro každý větší projekt vytvořím 1-3 blogy, které zalinkuji (toplist.cz, mrtvé fóra a diskuse, poradny, pár pr článků) a počkám na indexaci. Tématické články a odkazy z těchto free blogů mají relativně veliký efekt na pozice v Seznamu.

    1. Martina Pelcová: většina stále platí, něco se používá méně a něco jinak :)

  6. Většina z uvedeného se stále používá a funguje. Doporučil bych k tomu zakoupit aktualizaci knížky. Mám jí asi měsíc a je vynikající.

  7. Začínám přemýšlet, že si knížku koupím. Každopádně díky za článek, spousta inspirace, ač někdy dost časově náročné.. :)

Comments are closed.