Placené služby na webtrhu

Slíbil jsem si, že o webtrhu budu psát co nejméně, ale prostě to nejde. Je to stále nekompromisně nejlepší místo pro propagaci pyžamového podnikání. Prostě pokud chcete nabízet své online služby, prodávat odkazy, anebo projekty v řádech desítek tisíc, nenajdete lepší místo na českém internetu.

I ty moje seznamy nejhledanějších slov na seznamu (viz. reklama vlevo nahoře), se prostě nejlépe prodávají právě tam. V porovnání s prodejem minulý rok sice lidé preferují komunikaci přes email, než PM na webtrhu, ale stejně nezapomenou dodat, že po provedení obchodu jim nemám zapomenout dát iTrade. Prostě webtrh jede ať si vybere jakoukoliv cestu.

Včera provozovatel fóra oznámil zavedení placených výhod, v podobě zvýraznění nabídky či aukce. Zatím se jedná pouze o barevné odlišení, které jak se ukázalo není zrovna to pravé ořechové. Sice podbarvení nabídky jí zviditelní, ale stejně se propadne do neznáma díky horám dalších. Samozřejmě zatím se jedná o test. Je potřeba pořádně odzkoušet celý systém a pak teprve přibudou ty efektivní vychytávky, které zaručí, že vaší nabídku uvidí každý. To podbarvení (oficiálně se jmenuje Zvýraznění)  je tedy jen test. Proto se také prodává za poloviční cenu 99 CZK.

Webtrh tak konečně učinil pořádný krok kupředu. Ten kdo si za svůj inzerát připlatí, ten si za svým prodejem opravdu stojí. Přehnané nadšení? Ne spíše tvrdá podnikatelská realita. Když chcete prodávat potřebujete reklamu. A webtrh rozhodně prodávat umí a tomu věřte. Průměrný počet zhlédnutí nabídek je kolem 500. Nejsou to žádné imprese, ale spíše kliky lidí, které zaujal nadpis. Kolik má takový klik hodnotu, zvláště pokud vede k prodeji domény anebo webu za desítky tisíc korun? Pokud nový druh propagace zvedne počet těchto zhlédnutí na dva anebo tři tisíce, tak obětovat, ne investovat pár stokorun rozhodně stojí za to.

Čeká nás začátek nějaké nové zpoplatněné éry? To si nemyslím. Webtrh pokud vím bude i nadále zdarma. Navíc ceny budou nasazeny dost vysoko na to, aby první stránka s nabídkou nebyla přeplácaná, stále zde bude dost prostoru pro nabídku zdarma. Posílí tato změna konkurenci webtrhu? Podle mě spíše naopak. Každý se bude chodit zvědavě koukat na nabídky za které zadavatel zaplatil stovky korun. Vzroste i šance na virální šíření nových nabídek přes sociální sítě. Takže se na webtrhu bude točit více peněz.

[poll id=”139″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Placené služby na webtrhu”

  1. Tak ta poloviční cena 99 Kč za pouhé podbarvení mi přijde celkem dost. To s první stranou je dobrý nápad a s tím naprosto souhlasím.

  2. Myslím, že Martin Schlemmer šlápl vedle s tím, co pustil do světa jako první.
    Pouhým zvýrazněním toho opravdu moc neotestuje, protože jak už jsem psal i u sebe, a ty to vlastně píšeš taky, to samotné žluté podbarvení příliš nepomůže a pochybuji, že někdo bude chtít vyhodit stovku jen za to, že se mu podbarví inzerát schovaný kdesi na třetí stránce výpisu aukcí.
    Měl to spustit myslím celé najednou.
    Jinak to je samozřejmě to, co od nového Webtrhu očekávám a těším se na to, až to bude komplet.

  3. mega fail bolo to zrusenie podpisu pod prispevkom … toto je dobry napad. Skombinoval by som to s TOP-ovanim, ako ma napr. Surf.sk

  4. Pánové, furt brbláte jak to Martin dělá blbě. Líbí se mi rozumné shrnutí Ivana. Uvědomte si, že Martin úspěšně vede největší diskuzi o webovém podnikání. Uspěl a udržel statut největší diskuze i když začalo vznikat mrtě klonů. Nejvíc informací o tom co se mění a proč se mění má vždy provozovatel. Provozovatel ví proč dělá to co dělá. Má nejvíce informací současném stavu, má vizi a mění systém směrem podle vize.

    Tipuji, že Martin se poučil z reakcí na dřívější překotné změny a nyní bude změny dávkovat v malých dávkách a postupně.

    A hlavní sdělení tohoto dlouhého komentáře: ” Uživatelé něco jiného říkají a něco jiného dělají”.

  5. JersyWoo: Tu tvou poslední větu si dovolím v některých ze svých příštích článků použít, protože je hodně pravdivá.
    Jinak taky si myslím, že postupně to je dobrý. Jen podle mě zvolil trochu nešťastně to pořadí zveřejňování těch placených služeb. Logiku by mělo to posunutí aukcí nahoru, protože to samotné zvýraznění je opravdu k ničemu. Pokud to má přípravené jak psal na Webtrhu, mohl spustit obě tyto funkce najednou.
    Je jasné, že nemůže z ničeho nic spustit kompletní zpoplatnění všech nabídek a aukcí, ale tohle klidně šlo a mělo by to význam.

  6. Já jsem například nabídku objevil zde na 404m.com – ale ohodnocování obchodu přes itrader na webtrhu už je docela zažitá věc, a proto jsem se po tom hned ptal :-) Na Webtrhu jsem nabídku našel až později, když jsem itrader uděloval.
    – je tam teď tolik nabídek, že se v tom dá lehce ztratit, už ani nemá cenu to prohledávat, za ten čas by si to člověk mohl udělat sám..

  7. Zmeny na webtrhu vítam ale samotné podfarbenie nemá veľký význam, vzhľadom na to, že počet kliknutí na podfarbený inzerát sa nijak razantne nezvýši

  8. VB
    bohuzel s tím nemohu souhlasit…

    viz.veta
    jejich služby a podpora je naprosto neadekvátní. Dlouhá čekací doba na odpověď, mizivá snaha o udržení „menších“ zákazníků, jejich servery jsou velmi nestabilní a každý den se setkám minimálně s jednou chybou
    ——————-

    Na aukru jsem nejak od roku 2004, více účtu pres 6tis.! transakci atd. zpoplatneni skoro všeho se dalo čekat, nelze takto velky projekt provozovat-dotovat nekolik let jako to aukro delalo viz.tv reklamy, zamestnanci, technika aj. vse pro zakazniky tehdy-několik let absolutne zdarma bez zisku.
    Podpora asp.u mne vzdy reaguje do cca 12hodin nejdele jsem čekal 24hod. vzhledem k mnozstvi uzivatelu uctyhodne!
    Problémy meli cca pred 1-2 lety kdy meli caste vypadky od te doby nezaznamenavam problem zadny ani moji znami. A neni pravda ze se nestaraji-mensi snaha o mensi zakazniky, podpoora reaguje na dotaz u vsech stejně, snazive vse vysvetli napr. i starsim lidem kt.u ni maji ucet a udelaji 2 obchody za rok/ overeno u rodin.příslušníku a známych/
    Je jasne ze pocet pres 2milion.uzivatelu ze se najde obcas nejaky problem ci si nekdo na neco stezuje ale toto je zanedbatelne procento vzhledem k celk.počtu.
    Jediny problem ktery vsak neni zavinen aukrem je nyni velmi slaba kupni síla/ i pred letnimi mesici/ toto je vsak zavineno predevším krizi-lide podstatne mene u vets.zbozi nakupuji, mam vysledovane ze ceny klesly u nekt.veci kt.prodavam i o 30-40%, v roce 2006-2008 se lide o vec prehazovali, dražilo se a nyni se proda stejná věc o dost mene a jsem rad ze je asp.jeden kupec. Stejne tak počet prohlíženi předmetu na stejny počet dni mi razantne klesl/ mam zato ze kdyz lide maji hluboko do kapsy a vi ze na to nemaji, nemaji chut ani na podobne servery chodit ci listovat nabidkama ale toto je ma domnenka/vyzkouseno na nekolika druhu zbozi od parfemu-motocyklu-obleceni-eletroniku atd./

  9. Marks- nie, počet klikov sa výrazne nezvýši, ale je zase väčšia šanca, že si potencionálny kupec aukciu všimne medzi stovkami ďalších.

  10. Myslím si, že jsem zkušenější než Martin, můj názor ho bude zajímat, pročítá si komentáře pod každým článkem a radikálně změní postup na základě mé reakce!

  11. David >

    Jsem na tom podobně, akorát transakcí mám tak 3x více, kromě toho jsem prodával i na iKup, Odklepnuto a hlavně eBay a díky eBayi si tohle vše troufám tvrdit. Třeba co se týče Aukra, tak mi víc vyhovuje jeho polská verze, kde se dá prodávat dráž a mnohem líp, kdo ví proč. U nás je to ale pořád horší a horší. A určitě mi nepřijde, že by Aukro vyřizovalo důležité záležitosti rychle. Pořád mají nějaké hloupé změny v podmínkách, pořád se snaží každýmu lepšímu prodejci cpát ten jejich nový program Aukro+, který úplně pozastaví jejich chod.

    Proto říkám, že se řítí do záhuby, zůstanou tam jen ti horší a ti úplně velcí, kteří prodávají hovadiny z Číny, to podle mě už není klasický aukční portál, ale dělají z toho portál nákupní, viz. košík a to se jim také daří. Ale o lepší prodejce se starat neumějí, tak jak by měli. Pokud se někomu tyhle změny líbí, tak prosím, ale mě to dost otravuje v mnoha ohledech.

  12. já bych spíš uvítal kdyby se dal dobít kredit a za pomocí kreditu platit ostatním uživatelům(tedy posílání kredit)..

  13. Se zpoplatněním souhlsím, jen ta částka je moc vysoká. A to z jednoho prostého důvodu. Aukcí je prostě málo a bude jich ještě mín. Kdyby aukcí např. webů bylo na 20 stránek, tak hromadu lidí nebaví listovat a budou brát zřetel pouze na první stránky a tam je velká šance zvýrazněnou a přednostně vypsanou aukci monetizovat. Takto drtivá většina lidí nebude lína a těch pár stránek prokliká celých, takže nevadí že dotyčný web není na první stránce nahoře, ale až na druhé či třetí. A z tohoto důvodu si myslím, že ta částka není adekvátní.

Comments are closed.