Tlačítko “Like” porušuje zákony Německa

Tak má Facebook další problém. Independent Center for Privacy Protection (ULD) v Schleswig-Holstein (jedna ze zemí Německa) vidí v pluginu Like (česky ekvivalent “To se mi líbí”) problém. Facebook totiž díky tomuto tlačítku dokáže monitorovat nejen pohyb osob na internetu, ale také jejich zvyky.

ULD teď požaduje, aby všichni provozovatelé stránek v Schleswig-Holstein okamžitě odstranili tlačítko ze svých stránek do konce září, jinak jim hrozí pokuta až 50 tisíc EUR.

No to je síla. Na jednu stranu by člověk chtěl křičet, co si to jen dovolují, omezovat takhle svobodu uživatele, ale na druhou stranu se musím také zamyslet jestli ono na tom něco nebude. Postupem času si na stránky dáváme další a další pluginy, protože se nám nechce všechno programovat sami, až vlastně ani netušíme co to všechno může dělat.

Co když ono na tom opravdu něco bude?

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Tlačítko “Like” porušuje zákony Německa”

  1. Ve spojitosti s FB a sledování – občas využívám nějaký můj profil na FB. Ihned poté se natvrdo odhlašuji. Protože při procházení dalších stránek vás sledují všechny aplikace – jste automaticky přihlášeni na všech includovaných diskusní FB a dalších aplikacích. A ani o tom nevíte, jak si vás všude jejich skripty odchytávají a ví přesně, co navštěvujete.

  2. Všimol som si, že na fb sa mi objavujú reklamy prevažne webov, ktoré navštevujem. Nedávno som hľadal jednu knihu a prebehol som pár portálov o knihách. Po prihlásení som mal v sideboxe reklamy na kníhkupectvá :).
    Žeby náhoda? V profile nemám uvedená žiadne záľuby a ani nie som pridaný v žiadnej stránke o knihách.

    //OT: Drago, nechystáš článok o rôznych spôsoboch sledovania návštevníka na webe? Viem, že sa to dá nastaviť v GA(niečo cez ciele), ale neviem ako. Takýto článok by určite ocenili viacerí.

  3. Přidávám se k Rawatovi, i když je to mimo téma.
    Zajímalo by mě totiž, jakým způsobem zákazníci na mé stránky přišli. Skoro všichni, kdož se stali zákazníky, vstoupili na web přímým zadáním url adresy. Z čehož by plynulo, že nemusím nic dělat kvůli vyhledávačům, že? Tzn., jak zákazníky v GA odhalit třeba podle IP adres a zjistit skutečně nejvýhodnější kanály?

  4. V takovém případě jsou lidi blbci. Přijdu na stránku, kde je tlačítko to se mi líbí.. Já sám vidím, kolika přátelům se toto líbilo = z toho vyplývá, že i mí přátelé uvidí moje like kliknutí…
    Takže žádné ohrožení soukromí pro lidi co používají mozek a vědí co a jak funguje.. A pokud to nevím, ať na to neklikám..

  5. Tak na jednu stranu se není ani moc co divit.Přeci jen FB je v určitých věcech a směrech dobré zlo.

  6. Stačí trochu premýšľať a neklikať bezhlavo na každé „páči sa mi to“

    1. Až na to, že tady nejde o jen klikání. Jakmile to máš na stránce tak předáváš data podobně jako u GA.

  7. Proto jsem taky na stránky šupla jen +1, protože data už Google stejně má z GA a nic tím tedy nezkazím.

Comments are closed.