Panda Farmer brzo v ČR

Tak nám google oficiálně, prostřednictvím svého blogu, oznámil že se už brzo dočkáme legendárního Panda Farmera. Podle oficiálního vyjádření by měl zasáhnout 6 – 9% výsledků vyhledávání na Google, což by v porovnání s anglickým internetem nemělo být tak moc. Ačkoliv je v blog napsáno, že Panda Farmer zasáhl 12% anglického internetu, moc by jsem tomu nevěřil. Na odborných blozích se spíše píše o 16%. V některých článcích jsem zahlédl i spekulace o 20%, což je jedna pětina.

Výsledky jsou rozporuplné. Upravený algoritmus si nebere servítky. Je jedno jak dlouho je váš web na internetu, anebo jakou má autoritu. Rovněž je jedno, jestli máte 50 tisíc stránek anebo jen pár desítek. Panda Farmer to nerozlišuje. Likviduje cokoliv co by mohlo mít cokoliv spojeného s obsahovou farmou. Na oficiálním fóru ve vlákně Think you’re affected by the recent algorithm change? Post here. je přes 5600 příspěvků. Nutno dodat že spousta z nich není zrovna moc lichotivých.

Původní myšlenkou Panda Farmera bylo likvidovat obsahové farmy, automaticky generovaný obsah a nekvalitní texty. Většina lidí se na něj těšila, protože by se uvolnilo místo v SERP pro kvalitnější obsah a také různé autoritativní stránky, které rychle kradou obsah by zmizely. Bouhžel po spuštění přišlo velké rozčarování. Zdálo se, že google některé části algoritmu poněkud utáhl víc než je zdrávo. Hodně lidí bylo podle mě oprávněně naštváno, protože část jejich stránek zmizela s indexu. Nevím nakolik to zasáhlo protivníka, ale stránek co kradou obsah je stále dost. Prakticky denně se objevovaly a objevují stížnosti na “nekalé” stránky s kterými Panda prý nic nedělá, ale majitelé originálních textů jsou penalizováni. Takže je Panda Farmer přirovnáván spíše k zbrani hromadného ničení, která se občas mine.

Ok jak to tedy vlastně funguje a co konkrétně nám hrozí? Základem Panda Farmera na který si musíme dát pozor je testování duplicity obsahové struktury našeho webu. Nejedná se tedy přímo o duplicitní texty, ale duplicitní témata. Pokud píšete stále o tom samém tématu, tak je dost možné, že to váš web odnese. Google tady argumentuje tím, že místo mnoha článku o jednom tématu, máte napsat jeden velký, kvalitní a komplexní. No jo jenomže některá témata je hold nutno aktualizovat, anebo se vyvíjí. Prostě je tu dost velký prostor pro spekulace. Google se navíc schovává za slovní spojení kvalitní unikátní obsah, které toho moc nenapoví.

Další je unikátní obsah vs duplicitní. Panda Farmer by měl přistupovat k webu jako celku, nikoliv stránce. Do této doby měli agregátory zpráv s vysokou autoritou značně navrch. Mohli agregovat zprávy stovek blogů a držet se nad originály. Jediná možnost bylo pro blogy získat vyšší autoritu a tak se dostat nad ně. Pada Farmer bude sledovat originalitu obsahu na celém webu. Pokud bude mít parser duplicitní obsah s desítkami různých stránek, měl by ho Panda vyhodnotit jako “zloděje” obsahu a poslat dolů. Předpokládá se, že bude záležet na poměru unikátní/neunikátní obsah. Aby zase nešel každý druhý bloger dolů, jen za to, že se rozhodl využít citace.

Pak jsou tu témata, která já osobně považuju tak trochu za SCI-FI. Podle tvůrců by měl být schopen Panda rozeznat jestli článek tématiku popisuje jen velice povrchně. Tedy, že si někdo přečetl pár řádků na wikipedii a teď o tom píše minisite o několika stránkách. Možná u anglického textu, kde je velmi velký statistický vzorek by jsem ještě s přihmouřenýma očima mohl akceptovat, že něco takového možná může občas zafungovat, ale v zapadákově jako je český internet je o obsah celkem nouze. Natož aby se z něj dal dělat statistický vzorek.

Další změny co obsahuje Panda Farmer jsou spíše vylepšením stávajícího algoritmu. Například se klade důraz na pohodlnou navigaci na webu. Pokud jsou prvky navigace překryté obrázky, javascriptem anebo reklamou odrazí se to na hodnocení webu. Ale opět hodnotí se web jako celek, nikoliv konkrétní stránky tak pozor na to. Prostě krom brutálních vychytávek je to i balíček vylepšení.

Tak a teď na závěr, jak se Panda Farmer penalizace bude projevovat. Podle zkušeností ze zahraničí k tomu nedojde naráz ale ve vlnách. Jednotlivé kritéria se tedy budou postupně přepočítávat. Nepřijde to tedy naráz. Vaše stránky budou postupně padat, padat a možná najednou hopnout nahoru. Zachovejte tedy klid. popřípadě pokud panikaříte podělte se s ostatními na diskuzních fórech kde je debata o SEO legální (webfair.cz, webdeal.cz) a třeba na něco přijdeme ;)

V každém případě zde stále google není dominantní. Pokud bude moc zlobit můžeme začít hromadně prosazovat seznam :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Panda Farmer brzo v ČR”

  1. Ta poslední věta mi připomněla něco z reálného socialismu.
    Po úpravách zní: “Plagiátoři české země, spojme se!”

    No, až mi spandnou weby, bude po srandičkách :-(

  2. Tak jsem velice zvedav jak dopadnou ty stovky duplicitních webů zameřené na PR články :)

  3. a nie ja nahodou panda nasadena od 12. tohto mesiaca? Ja som si uz 2 zmeny vsimol. Vypadla jedna farma na letenky, ktora bola aj rozne prelinkovana a islo o desiatky webov a zda sa mi ze vypadli aj parkovane weby cez dnparking.

  4. Osobne som veľmi zvedavý aký vplyv to bude mať na vyhľadávanie v slovenskom googli. Dúfam, že krvopotne budované pozície mojich stránok nebudú ohrozené.

  5. No som naozaj veľmi zvedavý ako to u vás dopadne…Dúfam, že panda viac prospeje ako uškodí…

  6. Tahle věta se mi moc nelíbí: “Pokud píšete stále o tom samém tématu, tak je dost možné, že to váš web odnese.” pokud mám úzce zaměřený web například na půjčky, last minute atd, znamená to, že většina článků se bude týkat právě toho samého tématu, znamená to, že je můj web špatný? Já bych řekl že ne, a naopak bych tématické weby na určitý menší okruh prosazoval.

    No uvidíme, taky každej mluví o kvalitních textech, ale co to tedy vlastně je kvalitní? články s 2000 znaky nebo jak pozná robot kvalitu od nekvality?

  7. No bude to zajimave sledovat. Osobne si myslim, ze se me to nema jak dotknout. Pokud to sundá agregatory cehokoli, duplicitni obsah a dalsi ficury, tak jedine dobre.
    Ad lukas: vyhledavac castecne pozna “kvalitni” text, rozhodne se neridi poctem znaku. Spolupracuji s lidmi z jazykovych ustavu a tak vyhledavac dovede posoudit stavbu vety, zda se slova pouzita ve vete opakuji s temi, se kterymi se objevuji casto i v jinych situacich. Asi to pisu blbe, ale ted jsem videl video, kde to Yuhu vysvetluje a docela mi padala brada, jak to vsechno funguje.

  8. Ja som velmi zvedavy, ako to dopadne.

    Myslite, ze padnu aj ,,velki zlodeji,,? Myslim tym obrovske informacne portaly, ktore okrem vlastnych clankov publikuju aj ,,cudzie,,.

    Tato panda pride len do Ceska alebo aj ku nam?

    A Google by si mal davat pozor, aby nepadol na hubu, pretoze slovanske jazyky su trosku iny level, ako germanske..

  9. tomas: aku farmu mas namysli? zda sa mi ze vypadli http://infoletenky.sk/ z 1strany ale ze by to bola farma mi nepripada. s tym dnparkingom som si to aj ja vsimol ale neviem ci to je vdaka pande..

  10. No som zvedavy do akej miery sa toto dotkne slovenska, ale myslim ze to bude minimalne, tu nie su az tak rozmohnute robotom generovane texty, aj ked vela eshopov moze mat problem s ich kopirovanymi popiskami.

Comments are closed.