Aktuální zprávy z bojiště: Facebook vs Google Plus

Internetem teď hýbe souboj mezi Google a Facebookem. Pojďme si dát v páteční podvečer pár oddechových čísel a nějakou tu zajímavost na úkor dvou velkých firem, které mezi sebou vedou tvrdý souboj, jehož se dřív nebo později budeme stejně muset zůčastnit…

Nejdříve si oba borce představíme

  • Facebook byl spuštěn v únoru 2004. Za rok 2010 jsou jeho odhadované příjmy 2 miliardy USD a má přes 2000 zaměstnanců. Odhadovaný počet uživatelů je 750 milionů.
  • Google plus byl “spuštěn” 28. června 2011. Vzhledem k tomu, že za ním je Google nejsou příjmy podstatné, protože to může dotovat jak dlouho bude chtít. Počet zaměstnanců není znám, ale prý není problém přesunout z jiných projektů jak chytré hlavy, tak i nosiče kávy. Odhadovaný počet uživatelů 25 milionů.

Na teď panuje poměrně dobrá nálada. Facebook si věří, protože ví, že jen tak o své uživatelé nepřijde. Museli by totiž po zrušení účtu minimálně 14 dnů na svůj “zrušený” FB účet nevstoupit. Což je podle většiny uživatelů vydírání a pokud by tam tato překážka nebyla už by dávno s FB skončila.

Na druhé straně je Google Plus, který je pouze pro uzavřenou skupinu lid, na než se dostanou omezené pozvánky. Tyto omezené pozvánky se však po vyčerpání opět objeví, takže mnoho lidí jejich omezenost zpochybnilo.

Boj o zlatý důl

Ono je celkem jedno co si o G+ anebo FB myslíme mi, nejdůležitější je teď zlatý důl. Tímto zlatým dolem není nic jiného než USA. Zdroj dolarových kliků, místo kde se nešetří na reklamě a běžný obyvatel tam nemá problém koupit si cokoliv přes internet, protože disponuje nejméně jednou platební kartou. Google plus navíc cílí na lidi starší 18 let. Mladší se tam ani nemůžou registrovat, protože jede v testovacím provozu.

  • Prozatím má G+ pokryto 13% dospělé internetové populace v USA a plánuje do 12 měsíců získat dalších 9%.
  • 45% z těchto uživatelů jsou občasnými uživateli internetu, minimálně jednou za den si něco přečtou. Pro srovnání Facebook má až 62% těchto uživatelů. Možná by jsme je mohli nazvat pasivní BFU.
  • 46% z uživatelů co používají G+ v USA jsou tvůrci internetového obsahu. Tedy mají blog, diskutují na fórech a nedělá jim nejmenší problém vytvářet vědomě či nevědomě odkazovou strukturu webu. Tohle už je zajímavá skupina, můžeme jí říkat aktivní BFU. Aktivních BFU nemá žádná jiná sociální síť v USA víc. Jediný kdo jim je schopný procentuálně konkurovat je Twitter, ten jich má 42%. Asi nemusím zdůrazňovat, že aktivní BFU jsou velice důležitý nejen pro SEO ale i budování unikátního obsahu.
  • Nad čím by se ale Google měl zamyslet je počet USA lidí, kteří se do G+ zaregistrovali, ale nevytváří žádný obsah, anebo jej rovnou opustili. Je to 31%. To je celkem hodně.

Google plus má také rozdílné demografické složení oproti ostatním sociálním sítím (FB, Linkedln, Twitter a Myspace). Například na 3 muže připadají 2 ženy. Víc můžu na jednu ženu je ale záležitost začátku minulé dekády. Dnes je třeba na FB poměr 1 můž na 1,2 ženy, tedy 5:6.

43% uživatelů je ve věku 18 – 29 let. U FB je to 31% (když vyškrtneme mladší 18 let).

59% uživatelů má vysokoškolské vzdělání. Na FB je to 37%. Google Plus se tak může brzo stát i dobře cílenou oblastí pro lovce hlav (ne takové ty co lidem nosí hlavy, ale takové ty co shání zaměstnance pro firmy za 2x platu).

48% uživatelů je svobodných. Na FaceBooku je to 33%. Cestovní kanceláře specializující se na rodinné dovolené tady asi neuspějí. Za to se otvírají možnosti jiným.

A co na to facebook? Podle průzkumu 30% lidí co používá FB i G+, plánuje dezertovat k plusku úplně. Ale víte jak je to s tím prvotním nadšením ;)

Kompletní přehled procent pro USA trh jsem si nevycucal s prstu ale našel na YouGov.

Jak bude bitva pokračovat?

V současné době má Google Plus 25 milionů uživatelů. Odhaduje se, že by začátkem příštího roku měl dosáhnout na hranici 50 milionů. Ačkoliv má nejstrmější růst ze všech kdy vytvořených sociálních sítí, experti prorokují zpomalení způsobené vystřízlivěním. Google plus použilo zajímavou taktiku. Vsadilo na systém pozvánek o které si musíte umět říct. Lidé, kteří se dostali do nové sociální sítě pak začali pozvánky aktivně rozdávat. Právě tato metoda podle mě dostala do G+ nejvíce aktivních BFU a lidi, kteří mají s internetem zkušenosti. Ti teď tvoří obsah, tedy samotnou podstatu sociální sítě komunitu. Bez ní to prostě nejde ;)

Zajímavosti na závěr

Jak jsem zmínil v předchozím odstavci. Google přilákal aktivní tvůrce internetového obsahu. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat ;)

Pár obrázků

 

 

 

Pokud máte další klidně pošlete odkaz. Vím, že Twittrem proběhlo i pár klasických vtipů, ale nějak to nemůžu dohledat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Aktuální zprávy z bojiště: Facebook vs Google Plus”

  1. Uf, už jsem se po včerejším absťáku lekla, že Plaváček bude fakt dělat tu jazykovou cenzuru. Ale vidím, že se nezúčastnil a všechno je zase v pořádku :-)

  2. Zajímavé, že 1/4 miliardy lidí plánuje přejít na G+ úplně, a přitom zřejmě jediné co o tom vědí je to, že jsou tam jakési kruhy :-) Něco jako když stovky lidí na diskuzích brečí že Nokia dává ruce pryč od MeeGo, a přitom jediné co o tom bájném systému ti brečicí vědí je to, že kdesi hluboko ve střevech je schovaný linux. Ale i to stači k tomu, aby po tom toužili. O G+ zase pár recenzentů napsalo, že jsou tam kruhy (co jiného taky napsat, když tam kromě sdílení fotek nic víc není) a lidi hned šíli že to chtějí :-)

    Co jsou prosím ty první dva stupně na obrázku evoluce? Nevím jestli je to tím že se na to dívám na telefonu anebo je to nečitelné i v originále, každopádně graficky mi ta loga nic neříkají a název nepřečtu :-(

  3. Je otázka co z Google Plus nakonec vznikne. Facebook je pro “podnikatelské” účely k nepotřebě a stala se z něj jakási komunikační platforma, kde si lidé vypráví co dělají, kde byli na dovolené, apod. Podle mě je tohle tvrdé jádro Facebooku hodně početné a ani Google Plus Facebook nijak zásadně neohrozí. Google má šanci jít buď cestou “profesionální” sociální sítě, kde se budou sdružovat profesionálové a dělat nějaké ty obchody (tam ale bude mít velkou konkurenci v LinkedIn) nebo jít stejnou cestou jako Facebook a urvat si část koláče pro sebe. Uvidíme co z toho nakonec vznikne a zda se to chytí. Google už jednou pohořel, tak se uvidí zda druhou šanci vezmou pořádně za pačesy.

  4. Ten obrázek se psem, co se rychle snaží zbavit kousání u pedele mě donutil znovu se vrátit na tuto stránku. Úplně nejvíc nejlepší.
    Mně se stejně nejvíc líbí sociální sítě typu 404m a Facebooku jsem moc na chuť nepřišla. Ale až mi někdo pošle pozvánku do G+ kdoví…

  5. I don’t know why this two big companies need to have a battle that we know this will just resulted to a very nonsense competition! We all know that Google already has its social network Orkut, which has almost been ignored by many and it does not have any potential to grow. I don’t say that Google plus don’t have a chance to grow and to be known as what happen to Orkut but I think this platform cannot reach what Facebook have and how Facebook are well known today. They cannot easily replaced Facebook in the heart of People. Ha-ha!

  6. Mňa veľmi pobavil obrázok z linku :), ešte v čase keď bolo na g+ pár ľudí,málo žien a ešte menej bolo vidno, pretože implicitné nastavenie pohlavia na účte bolo muž.

    Fandím G+, fadím Googlu, fandím Androidu. Myslím že Google má viac čo ponúknuť integráciou svojich súčasných služieb aj neustálymi vznikajúcimi projektami než fb.
    Ale aj fb fanúšikovia môžu mať s G+ radosť, určite tam nespávajú a makajú ako ho spraviť žiadanejší.

    The system of competition is to promote continuous improvement and growth. Therefore, I welcome it and watch how fb corresponds to G +. And for me is good to know he responds very quickly.

    Orkut has worldwide Alexa Traffic Rank 111 and 11 in Brazil. Last year has over 66 million active users worldwide and more that a half is Brazilians. I think they have a different opinion on Orkut.

    Of course, the FB domination may come to the end. Thinks could change. Just remember well known Sun, I would have never thought that such company could be bought. I agree that people will decide.

    I would like some support your message more somehow, and not be almost only in opposition, but my heart shouts G+ G+ ..

    Majte sa pekne, have a nice day, michal :)

  7. Na google plus jsem si udělal registraci, ale nikterak nepoužívám.. Proč duplikovat statusy na 3 sociální sítě? Stačí dvě, které se dobře doplňují a hlavně se z toho všeho nepo :)

Comments are closed.