Anonymita v sociálních sítích

poznámka: při psaní jsem se nechal trochu unést, takže se článek stal trochu OT, čtěte jen když máte čas

Nudně vypadající článek na lupě Pseudonym neznamená anonym, reálná jména nic neřeší, kterému jsem se rozhodl věnovat pár minut nakonec nudný nebyl. Rozhodně doporučuji všem přečíst a to včetně diskuze. V krátkosti se jedná o shrnutí nedostatků nové sociální sítě google plus. Článek krom faktických ukázek obsahuje i zajímavou úvahu autora o anonymitě formou přezdívky.

Neanonymita zneužití nepomůže

Ale o tom teď psát nechci. Google chce mít svou síť čistou a to se bude určitě spoustě lidem zamlouvat. Vzhledem k tomu, že má +1 tlačítko mít i vliv na SERP, se ale začínají pomalu slétávat black hat čarodějové. Není to tak dávno co jsem psal o zlatu, které se v +1 tlačítcích skrývá v článku Kašlete na prodej FB skupin +1 bude zlatej důl a už se objevují další nevídané nabídky. Nikdo si tentokrát nebere servítky. Žádné zákulisní prodeje jen pro vyvolené. Tak schválně jedna ukázka z článku na searchengineland.com, kde se cena pohybuje od 0,18 do 0,38 USD (od 50 do 2000 plusek). Myslíte si, že za tuto cenu se jedná jen o roboticky vytvořené anonymní účty? Kdepak! Každý klik je z účtu ověřeného telefonem, od reálných lidí, manuální kliknutí, z různých IP a během několika dnů.

Renesance klikaček na obzoru?

Na první pohled to vypadá, že google nedokáže zastavit to co právě teď projíždí facebook. Podle mě osobně je ale výše zmíněná nabídka spíše jen vyšperkovaná marketingem. Zas tak unikátní to nebude. Spíše nahlédnutí do budoucnosti, která se inspiruje minulostí. Pamatujete na legendární surfbary? Anebo různé klikačky? Prostě lidé v Google plus se budou moct zaregistrovat do nových “klikacích systému” a klikat za pár centů. Ale s tím si snad google nějak poradí. Má přece hodně zkušeností. Rozhodně mu v tom, ale neanonymita nepomůže.

Automatické facebook účty

Teď mě napadla ještě jedna zajímavost ohledně tématu na Facebooku. Existují prográmky, které budují FB profily. Každý den něco málo napíšou. Něco “zlajkujete” atd. Za pár týdnů tak můžete mít armádu profilů. Díky hrám od Zynga dokonce nepotřebujete mít ani ověřený profil, aby jste nemuseli neustále vyplňovat captcha pro přidání přátel. Prostě hodíte do speciálních skupin žádost o sousedy, kterým budete zalévat zahrádku. Lidé si vás budou přidávat sami. Kadence přidávání není nějak velká. Za hodinu se dá získat ručně cca 100 přátel. Automatickým skriptem by to asi šlo rychleji, ale FB má stejně nějaké limity, takže představa desítek tisíc přátel nehrozí. Popravdě jsem se ani nikdy nezajímal o monetizaci takového trafiku. Hmm možná zkusím ten jeden co mám nějak odzkoušet.

Internetová identita

Ony si ty sociální sítě za to mohou tak trochu sami. Na Facebook profilu máte krom rodiny za chvilku i kolegy, anebo naopak. Někteří lidé to řeší více účty. Klidně risknou zrušení, je to jedno. Ono stejně pokud chcete být anonymní zřejmě nic zajímavého o co by jste se báli přijít psát nebudete. Google plus tohle chceš řešit. Ale opět narazí na problém. Někteří lidé jsou (polo)anonymní prostě rádi. Určitě máte spousta (polo)kamarádů, které vám někdo někde představil a ani si nepamatujete jak se vlastně jmenují. Když je ale potkáte znovu tak je pozdravíte i když už si nepamatuje jejich jméno. Takováto poloanonymita se prostě hodí i ve virtuálním světě. Hlavně je to už zaběhnuté z diskuzních fór. Často když přijdete na sraz tak si lidi nepamatujete podle přezdívky, ale když vám připomenou obrázek avataru, anebo svůj vtipný podpis, tak si vzpomenete jak jste si notovali v jednom vlákně. Pokud by na daném fóru bylo povolené jen jméno, asi by se paměť i vyjadřovací schopnosti trochu zapotily, než by došlo k vytouženému “Ahááá už si vzpomínám.”

Naše jméno je jen část naší internetové identity. U hraní Wordl of Warcraft jsem si všiml, že při komunikaci přes Team Speak (program na konferenční hlasovou komunikaci) lidé často přezdívky hráčů zkracují, popřípadě komolí. Občas je zajímavé to sledovat. Někdy je důvodem špatná výslovnost, délka anebo prostě nevhodně zvolené jméno (sprosté slovo). Myslím, že podobně to může být i u reálného jména. Ne každý má prostě štěstí “vyfasovat” ideální jméno a příjmení. Prostě si volíme přezdívku, anebo umělecké jméno. Je to jedno jak to nazvat. Podle tímto jménem se pak prezentujeme na internetu a tak nás zná i velká část internetové komunity. Popravdě na to jak je dlouho google na internetu, jaké má zkušenosti s všemožnými online službami a navíc se ještě pyšní titulem “Největší vyhledávač na internetu” se v případě google plus chová jak BFU. Tohle má porazit Facebook?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Anonymita v sociálních sítích”

  1. Mne asi nejvíce pobavilo, jak smazali účet kapitánu Kirkovi – Williamu Shatnerovi. Who do you want to be today?

  2. Mě spíš trochu staší možnost, že nevědomky poruším v Google+ nějaké pravidlo v odstavci XY na řádku abc, takové to psané titěrným písmem a oni mi na základě toho Google+ zablokují, což by mě až tak nevadilo až na to že mi tím zablokují i účty na Adsense, AdWords, Analytics a Webmasters … čili něco co nemá se sociálními sítěmi vůbec co dělat a při způsobu ragování Google na problémy pomocí “chytrých” robotů bude problém to všechno zase aktivovat.

Comments are closed.