Linkbuilding a nofollow

Ať chcete anebo ne, bez linkbuildingu se prostě špatně umísťuje ve vyhledávačích. Jedním z tématem Whiteboard Friday na seomoz.org byl vliv linkbuildingu na pozice v google. Zajímavý výsledek vyšel u linkbuildingu neobsahujícího nofollow.

Podle testů na stovkách stránek, má nedostatek nofollow odkazů negativní vliv na pozice ve vyhledávání. Už dříve jsem psal, že nofollow odkazy se do výsledku vyhledávání započítávají. Možná je ale pravda trochu jinde a právě odborníci ze seomoz na to přišli.

Stránky, kde je velmi malé procento nofollow odkazů, si v porovnání s “běžným” vzorkem nevede tak dobře jak by mělo. Na první pohled to nevypadá zrovna srozumitelně. Přeci jen pokud na vás odkazuje velké množství follow odkazu měl by růst nejen page rank, ale i pozice ve vyhledávačích. Na druhou stranu se zkusme zamyslet. Odkazy z nejautoritativnějších zdrojů, kde se často vyskytuje velké množství lidí jsou nofollow. Například wikipedia, velká diskuzní fóra, diskuze pod články anebo komentáře pod blogy. Prakticky všude kam se dá propašovat aktivní odkaz jsou nofollow. Majitelé těchto webů chtějí dát svým návštěvníkům možnost aktivně odkazovat na nové užitečné zdroje, ale přitom se snaží vyhnout spamerům. Pokud tedy přirozeně vznikají nofollow linky, asi na tom cíli něco bude.

Ostatně nofollow linky se běžně zahrnují do služeb linkbuildera. Ti zkušenější je využívají k takovému minispamu, aby měl jejich zaměstnavatel dobrý pocit, že mu krom často těžko měřitelného SEO, přicházeli alespoň nějací zákazníci.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Linkbuilding a nofollow”

  1. Mohu otázku? Pod článkem máš pravidla pro komentáře: Příspěvkům bez hlavy a paty bude upravena URL – již jsi někdy zasáhl a tuto URL adresu změnil, pokud byl příspěvěk dost offtopic? Proč prostě nezměnit odkazům rel na nofollow?

    1. Martin: follow odkazy jsou odměnou pro komentující čtenáře. A ano už jsem párkrát změnil adresu.

  2. To že nofollow odkazy mají nějaký vliv jsem tvrdil už před několika roky. Jejich přenášený vliv je ovšem hodně hodně malý. Mnoho nofollow odkazů bude mít asi větší váhu, když neberu v potaz totožné podpisy na foru.

  3. Len dohovie kde je hranica medzi spamom a linkbuildingom. Velmi lahko to moze sklznut do black hat, ale ako spravne pises, ide o roznorodost odkazoveho profilu a to ako forma tak umiestnenie odkazov, no aj tak to cele musi “podrzat” obsah a dofollow odkazy.

  4. Nofollow má určitě důležitý podíl na výsledcích vyhledávání. Podle mě je problémem vyhledávačů skutečnsot, že způsob jakým je řazení prováděno závisí na “komercializovatelné” věci, a to na zpětných odkazech. Různorodost je důležitá – zejména pro Google, ale teď to již začíná platit i pro Seznam. Sice existují weby, které nemění zpětné odkazy a přesto se ve vyhledávačích umisťují na předních stránkách, ale pokud se na ně člověk podívá podrobněji, tak zjistí, že si třeba nějaké odkazy nakoupily a “pomohly” si tak k lepším výsledkům. I proto je hranice mezi white hat a black hat opravdu tenká. Google třeba přestal brát v potaz lehce upravené kopie téhož článku (tzv. article spinning), ale na druhou stranu zase třeba existují věci, o které je dobré se podělit s ostatními a byla by dobrá pro uživatele (třeba lék na rakovinu, apod. – tam je mi jedno, že si přečtu na 50 webech lehce upravený původní článek, když to lidem pomáhá a na 50 webech to osloví více lidí). Co tím chci říci je to, že podle mě dnes ani velký G neví jak by vlastně mělo vyhledávání vypadat. Snaží se a dělají opravdu velké pokroky, ale stejně nikdy nedokážou vymýtit černý trh s odkazy, apod. úplně.

  5. SEOMoz dělal korelační analýzu (dělá je častěji, tato je aktuální z jara 2011) – najdete ji zde: http://www.seomoz.org/article/search-ranking-factors#metrics-1

    Zajímavé s ohledem na téma článku jsou taby “Domain Level Link Authority Features” a “Page Level Link Metrics” … Když se podívate na korelaci s # of nofollowed links, obě vychází kladné.

    Co je ještě zajímavější, že parametr “% of Linking C-Blocks that are Followed” je záporný. Čili stránky s větším procentem unikátních C-bloků, které obsahují dofollow odkazy měly horší umístění v SERP.

    To by přesně odpovídalo tomu, o čem píšete Vy.

    P.S.: Samozřejmě ta čísla je potřeba brát s rozumem – to, že je mezi nějakými dvěma veličinami určitá korelace ještě neznamená, že tam je příčinná souvislost (například to, že má “# of Facebook Shares” vysokou pozitivní korelaci se SERP ještě neznamená, že když ukecám 500 kamarádů aby mi nasharovali nějaký odkaz, že mi to nějak ovlivní pozici ve vyhledávání – klasický problém třetí proměnné)

  6. Google je už veľmi sofistikovaný.
    IMHO dôležitý pomer medzi počtom nofollow a dofollow odkazov vedúcich na doménu alebo subpage.
    Proste veľa % dofollow naznačuje, že si dotyčný webmaster prelieva linkjuice po vlastných weboch.

    A keď je veľa % nofollow odkazov, tak je zas možné že je celý linkbuilding robený sctiptom cez junk sumbitteri

  7. Něco podobného jsem čekal.. Google se snaží poznat přirozené odkazy.. A je jasný, že tam je nějaká pravidelnost – počet nových odkazů / den.. a dle toho pozná výkyvy či black seo..

  8. Bylo by možný odkaz na zdroj/článek na Seomozu? Díky

  9. Když před časem nějaká ženská s mozkem velikosti třešňové pecky psala na tomto blogu lautr to samé, o čem je článek výše, nic se nedělo. Pár lidí se zasmálo, jiní kroutili hlavou. Jen někteří zvídaví seoisté naťukali “svatební oznámení” a koukli, kde se umisťuje její web. To se jí pak samozřejmě projevilo na Alexa ranku, protože správný seoman má nainstalovaný Alexa toolbar.

    Když ale stejnou věc nyní napsali odborníci na Seomozu, následky budou fatální. Spameři se nyní soustředí na blogy s nofollow odkazy a blogeři nebudou stačit mazat komentáře. Ti nejnaivnější blogísci se budou radovat, jakou teď mají návštěvnost. A to až z Číny, ba i z Ruska!

    A Google? Musí si znovu lámat hlavu nad tím, co je přirozenější odkaz. Až zas něco vymyslí, musí na to přijít seoisté a fintu využít. A až to pak zase některý odborník zveřejní, budeme na tom stejně, jako jsme teď. Začarovaný kruh. Nakonec řazení bude stejně probíhat podle proinvestovaných peněz v AdWordsu. A na to nějakým blackhatem, ani tzv. poctivým SEO, hned tak někdo nevyzraje. Konečně přijde spravedlnost. V tom ovšem, připouštím, by mohl hrát nějakou roli i Chuck Norris ;-)

  10. na soad.eu jsem také z hecu zkoušel jen nofollow odkazy zpátky v březnu někde, tehda jsem zaznamenal po 2 týdnech co byl gůglem zaindexován, tak se take hned dostal na první místa.. ovšem pak zase pozice klesá, myslím, že je potřeba trošku víc na udržení pozice no :)

  11. Já myslím, že je to jasné. Nofollow je již chvíli součásti ekosystému a v přirozeně vznikajících odkazech nemůže prostě nějaký ten nofollow chybět. Tudíž absence nofollow odkazů je špatných signálem pro vyhledávače.

  12. Už delší dobu se říká “Lepší nofollow než nic” a konečně je to i potvrzeno autoritou :).

  13. Chci se zeptat, když se při dofollow linku předává PR (stránka trošičku ztrácí) je to tak i při nofollow?

    1. Ashgriel: už z principu fungování page ranku nemůže stránka při klasickém linku PR ztrácet.

Comments are closed.