Webtrh otáčí kormidlo – směr starý webtrh!

Pomalu ale jistě se webtrh postupem času vracel zpět. To co mělo být zakázáno, to čím bylo v silném prohlášení “Měníne směr” označeno za “žádné přidané hodnoty” se po pár týdnech nepatrnými krůčky začalo vracet. Nějaká snaha o moderování sice byla, ale jen první týdny. Potom se vše pomalu ale jistě začalo vracet do původních zaběhnutých kolejí.

Vše vyvrcholilo oficiálním otevřením sekce Katalog inzerce. Během ani ne 24 hodin je tam 105 nabídek a to se to ani pořádně nerozkřiklo. Povolené jsou i registrace do katalogu. Ostatně stejně se i přes zákaz objevovaly tak v čem je problém že? A důvod této radikální změny? Prý po nich byla stále poptávka. Na druhou stranu ta je i po podpisech, ale ty zůstali jen moderátorům, sponzorům sekcí a pár dalším lidem z různých skupin. Řadovým členům jsou stále zakázané z důvodu ušetření místa na stránce.

Takže si pojďme postupně projít co bylo deklarováno v “Měníme směr” a jak to teď vlastně vypadá. Originální vlákno zde.

  • Ukončena sekce SEO – Za poslední měsíc více jak 150 vláken (včetně nabídek) na téma SEO. Diskutuje se o všem možném, včetně přepočtu google page rank, nasazení nového robota o seznamu a spoustě dalších věcech, které měly být původně eliminovány. Pravda je, že je tam spoustu flamerů (slušně řečeno), kteří by webtržníky zajímající se o tuto tématiku nejraději viděli zabanované. FAIL!
  • Ukončená sekce PPC – Už si nepamatuji co bylo na původní sekci tak špatného, protože PPC je forma reklamy. V podstatě je to obchodní model, podobně jako PPI (pay per impresion). Nabídky na správu PPC kampaní se na webtrhu stále vyskytují. Prodávají se i MFA, minisite atd. postavené na PPC modelu. FAIL!
  • Ukončení sekce Domény – debata o doménách je stále, jen se přesunula do jiných sekcí. Diskutuje se o všem jako dříve. Každému je to jedno. FAIL!
  • Ukončení sekce Affiliate marketing – Stále se o affilu diskutuje, jen se jednotlivé témata roztrousili. Lidé si stěžují, odkazují na nové atd. FAIL!
  • Zrušení sekce Volná diskuse – místo OT ve volné diskuzi je všude kolem, je pravda, že už ne tolik. Webtrh ztratil hodně ze své “lidskosti” stejně jako komunita. Ale kdo chce tak si povídá kde chce. Tedy krom aukcí, tam se nedá povídat vůbec. Namátkou třeba  Svět bez elektřiny – pro pobavení anebo Epicfail Václava Havla. FAIL!
  • Plánovaná sekce herní design – to je snad jediná věc na kterou jsem se těšil a nic. FAIL!
  • Přestaneme tolerovat prodeje skupin na Facebooku (a všechny budoucí obdoby tohoto modelu, které se můžou vynořit) – Namátkou za posledních 30 dní: tady, tady, tady a třeba tady. Popravdě jsem ani nemusel hledat je jich hodně. FAIL!
  • Zrušíme adult – V nabídkách poptávek a nabídek byly asi jen 3 projekty/domény spojené s adultem. Když jsem byl moderátorem musel jsem toho řešit o dost víc. Takže novým moderátorům gratuluju. WIN!

Tedy když se na to kouknete s odstupem co se změnilo? Komunita je podle mě o dost horší, agresivnější a chová se jako smečka. Pochlubíte se, že váš web má konečně GPR 5 a někdo vám doslova vlepí do tváře jaký jste lůzr, že sledujete ranky. Neujíždíte na fenoménu startupů, které se dříve jmenovali webové projekty, či webové služby a jste automaticky lama, která neví, kde leží pořádné peníze. Podle mě ze staré webtrh komunity nezbylo vůbec nic. Je to jak nástěnka na úřadě práce, kam si můžete připíchnout inzerát. Pokud s někým chcete prohodit pár slov, musíte se ujistit, že máte stejný názor jako on, nebo by vás hned vyvedli. V každé komunitě si různé členy vážíme jinak. Pro jejich znalosti, zkušenosti anebo přínos. Bouhžel na webtrhu už vůbec není poznat koho a za co si máme vážit.

Webtrh otočil o 180 stupňů. Směřuje nenápadně zpět vstříc původnímu modelu. Otázkou je jestli to ještě dokáže zachránit komunitu.

[poll id=”132″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

28 Replies to “Webtrh otáčí kormidlo – směr starý webtrh!”

  1. Na Webtrh jsem chodil rád. Nyní už vůbec, ani z nostalgie.

  2. I já jsem na webtrh chodil rád, dá se říct že každou hodinu, ale teď tam nechodím vůbec.

Comments are closed.