Matt Cutts vnesl trochu světla do GPR

Vzhledem k poslednímu update se rozhodli novináři z searchenginejournal.com zeptat na Google Page Rank přímo Matta Cuttse. Poslední dobou totiž panují kolem GPR značné nesrovnalosti a množí se i otázky o vlivu Panda Farmera.

Matt Cutts byl poměrně vstřícný a prozradil hned několik věcí, které rozhodně stojí za zmínku. A to ať už vám je SEO ukradené anebo ne.

Google Page Rank tu je a stále probíhá jeho aktualizace. Google rozhodně neuvažuje o jeho zrušení. I nadále se bude přepočítávat a bude i zobrazovat v lištách. Dále Matt Cutts potvrdil, že s GPR se i nadále bude počítat jako s hodnotícím faktorem stránky.

Google Page Rank se přepočítává pokaždé, když je vaše stránka znovu procrawlována. Vzhledem k novému algoritmu Google caffeine to znamená u často aktualizovaných webů prakticky pořád. Tedy i pokud na nich nedošlo k úpravám.

Jednou za čas je podle něj Google Page Rank “stored on a bank of machines” tedy uložen do “bankovních strojů” (nevím jak to přeložit). Z těchto strojů je pak rozesílán do toolbarů a skriptů.

Google Page Rank je prý uložen daleko za stupnicí anebo úplně mimo stupnici 0 až 10. (v originále the PR data in Google is “real floats or scalers” that go well beyond just the 0 to 10 rank). Což je víc než trochu zavádějící odpověď.

Hlavním důvodem proč nedochází k pravidelné aktualizaci při každém přecrawlování stránky, je že Google chce aby se webmástři starali o důležitější věci než je sledování nějakého ranku.

Závěr

Takže si to shrneme.

  • Když získáte hodnotný odkaz, jeho efekt na vašem GPR se projeví: po znovuprocrawlování odkazují stránky (google zjistí že tam je odkaz) a následně poté po znovuprocrawlování vaší stránky.
  • Google Page Rank tu bude i nadále jako jeden z hodnotících prvků stránky a bude docházet k jeho dalším “viditelným” přepočtům.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Matt Cutts vnesl trochu světla do GPR”

  1. Ja mam stale rad ked mi to skoci na PR2 z 0 a podobne , aj ked som zaznamenal ze na prilev z SE trafficu to u urcitych domenach nema moc vplyv ale aj tak potesi ze to nieje 0 ale nieco ine :-)

  2. Líbí se mi část “Google chce aby se webmástři starali o důležitější věci”.

    Jak kdyby webmasteři byli nějaké jejich ku*vičky, co plácají ručičkama do klávesnice a generují jim obsah, který mohou ukazovat ve výsledcích vyhledávání a připojovat si k němu adsense bloky.

  3. Tak jsem rád, že fámy o rušení veřejného GTPR jsou vyvrácené protože pokaždé, když jsem někdy zmínil užitečnost ranků tak mi nějací experti omlátili o hlavu, že i sám google zcela určitě uvažuje o tom, že veřejné nebudou a já jsem tedy vlastně úplně blbej, že se těmito nesmyslnými hodnotami zabývám. btv: máš super pravidla pro odkazy v komentářích :D

  4. Je ještě nějaká šance, že se mi PR vrátí, když mě Google kdysi zabanoval kvůli prodeji odkazů?

    1. Poděs: požádej si v Google webmaster tools o znovu-posouzení stránek, do dalšího přepočtu jej máš zpět. Penalizace ti bez toho nezmizne.

  5. Podľa mňa by sa malo celkovo zrušiť zobrazovanie GPR v toolbaroch, skriptoch atď.
    Webmasteri by sa viac mali starať o web, o jeho prístupnosť pre uživateľov a o jeho celkovú hodnotu a nie o čísielko v toolbare.

    Nech si google ranky nechá pre svoje interné účely, ale zobrazovať by sa nemali. Myslím, že by schovanie GPR odstavilo masové naháňanie umelých odkazov a linkfarmy.

  6. Drago: To už jsem právě kdysi udělal. Ale teď jsem to udělal znovu. Myslíš, že by třeba i pomohlo, kdybych odkazům, které mám na blogu pořád, dal rel=”nofollow”?

    1. Poděs: tak to nevím. Jedině za čas zase zažádat o opětovné posouzení.
      WebExSys: právě i v originálu je to v uvozovkách a moc si s tím nevěděli rady.

  7. bank of machines = datacentra spravující GPR, je jich několik a jsou geograficky oddělena

  8. 2 Poděs > Mě strýček Google vrátil zpět ranky a zařazení do výsledků vyhledávání až přesně po dvou letech od kompletního zabanování. Měl jsem projekt, který se mu v té době moc nelíbil a ani jsem nečekal, že mě někdy vrátí zpět mezi živé.

  9. mno, co nás učili v číslicových technikách tak banka .. tím se myslí určité místo v paměti ( např disku serveru), které je určené pro různé operace, nebo kam se dá ukládat data, pracovat s nima apod.. takže tak :)

  10. Asbe: v tomto případě jde rozhodně o servery Googlu, jak uvedl WebExSys. Dál bych po tom nepátral… :-) Taky jsem chodil na číslicovku a hodně zapomněl.

  11. Poděs, Admin: Mam jeden web, odkedy som kupil domenu, bol tam PR=0 (ani nie tak kvoli predaju odkazov, ale pred tym, nez som ju mal ja, bol na nej asi nevhodny obsah, lebo znenie domeny mohlo evokovat nasilne slovo), az teraz naskocil PR=3. Tiez po strasne dlhom case, viac ako po roku. v GWT som ziadal o posudenie iba raz, cize pocet ziadani o posudenie asi nema vplyv..

  12. Chtěl bych jenom upozornit, že „stored on a bank of machines“ je OF.

    Není to tedy „bank machines“ = bankovních strojů

    ale

    „bank OF machines“ = do úložných prostor ve strojích (počítačích)

  13. Stejně tak je naprosto špatně a úplně mimo přeloženo „real floats or scalers“

    Správný překlad:

    PR je uloženo jako REÁLNÁ ČÍSLO NEBO ŚKÁLA

  14. Tím pádem, když se podíváte na můj správný překlad, tak už to zavádějící není, jak píšete, ale naprosto normální a logické.

  15. Petr Jeník píše: “když jsem někdy zmínil užitečnost ranků tak mi nějací experti omlátili o hlavu, že i sám google zcela určitě uvažuje o tom, že veřejné nebudou a já jsem tedy vlastně úplně blbej, že se těmito nesmyslnými hodnotami zabývám.”
    Petře, je třeba rozlišovat mezi reálným PR a tím, co se zobrazuje v liště (GTPR). Mám reálně otestováno v praxi na řadě projektů, že toolbarový rank nemá vliv na SERP. Dokonce jsem zažil, že u jednoho projektu došlo k propadu z 4 na 0 a přesto si krátce na to polepšil v SERPu. Ostatně i Vy sám víte, že jsme to spolu nedávno řešili u prodlužování spolupráce na Backlinku.

Comments are closed.