Programator jako nedostatkové zboží

Že je po spolehlivých programátorech celkem slušná poptávka ví snad každý, kdo někdy nějakého sháněl. Dneska mě ale překvapily na twittru hned dva inzeráty:

Doporuč nám PHP programátora a dostaneš až 20.000 Kč! a 5000 KČ JAKO ODMĚNA: HLEDÁ SE PROGRAMÁTOR

Člověk by řekl, že programátorů bude jako mraky, alespoň v PHP a ono se za ně platí pomalu zlatem :)

Většinou podobné nabídky létají na Facebooku. Nedávno jsem viděl odměnu 2K CZK za programátora co má zkušenosti s WordPress. Jenomže ono je to těžké někoho doporučit. Buď se o drahocennou pracovní sílu člověk nechce dělit, anebo prostě nikoho spolehlivého nenajdete.

Pamatuju si jak jsem na Webtrhu jako moderátor musel řešit stížnosti a naštvané lidi s nedokončeným projektem. Mladých programátorů je hodně, ale pracovat se chce jen zlomku z nich. Já sám mám zkušenosti jako programátor a práce pro někoho je opravdu závazek. Téměř vždy se to protáhlo, něco nefungovalo, anebo chtěl zákazník nad rámec služeb. Programování za peníze je práce a ne zábava a to je podle mě to, co hodně lidí nedokáže překousnout.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Programator jako nedostatkové zboží”

  1. To potvrzuji. Ted jsem si na Webtrhu zadal poptavku na postaveni webu na Drupalu a docela jsem prekvapenej, jak maly zajem o to je. A to jsem zadal rozpocet 10-20 K, coz podle me neni malo za upravu stavajicich modulu. No nic, zkusim to na primo na strankach Drupalu.

  2. Ja bych i programoval, ale dneska jsou na takovy lidi obrovsky naroky – vsechno delat v objektech, napriklad i znalost Javascriptu, HTML, CSS a rozdily ve vyhledavacich. To by se pak opravdu platilo zlatem. Jsem schopny se uzivit necim jinym a snazsim, tak to nedelam :).

  3. Souhlas, mmchd doporučil bys mi někoho kdo umí dobře ve flashi? Potřebuji udělat ve flashi komplet celý web.

  4. :-)
    skoro kazda firma dava zamestnancum bonus za doporuceni dalsiho zamestnance. Byva to 10-30tisic.
    Personalni agentura si bere 3 platy.

    Taky tu operuji prapodivni coolpeople, kteri nabizeji provizi pokud jim nekoho sezenete.

  5. Za doporučení kvalitního programátora je 5k standard. 20k je za člověka, který ví, wocogo.

  6. Ono nie je problem najst programatora, ale naozaj dobreho programatora.

    Dobry programator = plynule pise SW vo viacerych jazykoch, vie ohodnotit, ktory jazyk je vhodnejsi na co, pise cisty, malo bugovy, znovupouzitelny kod, ktory je optimalny a skalovatelny, ma prehlad aj o inych technologiach, nie len programovani (databazy, servery, siete…). Takyto programator je pre firmu neodcenitelny a preto su ochotni dobre platit.

    Ti ostatni su len bastlici, co sice nieco napisu, ale nie je to velmi pouzitelne.

  7. Problém je, že všichni shánějí programátory, kteří budou pracovat v Praze.

    A Praha až tak zase slušné platy s porovnání s životními náklady nenabízí. Tedy pokud se tam nehodláte přestěhovat.

    Práce na dálku není fakticky pro Prahu možná, protože to ideologicky u pražských zaměstnavatelů neprojde.

    Je daleko snažší, a mnoho programátorů včetně mě to dělá, pracovat pro zahraničí.

    Kromě toho vymírá stará garda programátorů, kteří uměli. Moje generace musela ještě něco umět. Dnes je programátor ten, kdo zvládne 3× kliknout někde myší. Teoretické znalosti či zkušenosti už nová generace získá jen omezeně.

    Prostě všichni chtějí rychlokursy, tak takové programátory pak dostanou.

    Já jsem v pohodě vyhrával všechna výběrová řízení na programátory, ale vše končilo na jednoduché podmínce – přestěhování do Prahy.

    PHP bylo zmrveno obrovským počtem studentů schopných pracovat za suché z nosu. Takže kdo uměl, většinou se přeorientoval na jiný segment. Já jsem napsal knížku o PHP, nějaké seriály a hodně v tom dělám, ale samostatně do toho nechodím. Jako součást jiného řešení ok.

    Daleko lépe je vydělávat si pomocí C++, Javy, ARM embedded aplikací, nebo programování náročných matematických aplikací.

    PHP by mě profesionálně bavilo, ale opravdu nehodlám cenově podlézat studenty, kterým rodiče doma platí veškerý servis, a pracující za kapesné. OOP v PHP není problém, podle mě je to jedna z použitelnějších věcí.

    V každém segmentu, kde se přestane dobře platit časem zmizí i nabídka odborníků. Webům a PHP se tohle stalo.

  8. njn zohnat niekoho , zato som tiez v sucasnej dobe ochotny zaplatit .. jelikoz je to hroza zohnat spolahliveho..

  9. Jan Rosa: „Dobry programator = plynule pise SW vo viacerych jazykoch, vie ohodnotit, ktory jazyk je vhodnejsi na co, pise cisty, malo bugovy, znovupouzitelny kod, … Takyto programator je pre firmu neodcenitelny a preto su ochotni dobre platit.“

    Kde žijete?

    U většiny firem prostě dostanete rozkazem, v jakém jazyce budete psát.

    Stejně tak ve firmách není hvězda ten, kdo píše čistý kód – ba naopak zapadne, protože psát čistý kód je o 10% pomalejší a to už stačí k tomu, aby si firmy vychvalovaly prasácké programátory.

    Programátorů je ve skutečnosti značný přebytek.

    Problém je, že v Česku je těžké se domluvit. Jak se dnes ve firmách najímají programátoři? Jdete přes personalistu, který o programování, ba co o programování, ani o IT, neřku-li o práci ve firmě, pro kterou nabírá neví vůbec nic. Zato si pečlivě zapisuje jak jste sebevědomý, otestuje Vás z angličtiny, a následně Vás vyhodí, protože má v papírech, že na pozici je třeba člověk se znalostí SQL. A Vy to v životopise nemáte, máte jenom znalosti Oracle, Informix, MS SQL, Sybase a IBM DB2, ale nemáte tam SQL, takže sorry. Hledáme kandidáta se znalostí SQL, ale to Vy v životopise nemáte. Nevysvětlíte.

    Když jsem byl v brněnské personální agentuře PERSPEKTIVA, začal jsem vypadat jako lhář, když jsem tvrdil, že používám Apache na Windows. „Apache funguje jenom na Linuxu“ bylo mi odtušeno a dále si na mě paní personalistka jako na lháře dávala pozor.

    Zkrátka je jednodušší podívat se za hranice, je to pro programátora mnohem lepší.

    Jednoduše programátoři se v Česku nabírají nikoli podle schopností, ale podle sebevědomí a schopností projít persionalistkou. A tak čeští podnikatelé mají právem co si zaslouží.

    Kromě toho platy za PHP v posledních 10 letech minimálně byly takové, že všichni co měli na víc z tohoto oboru utekli. Zůstali jen Ti, kteří na víc neměli (čest výjimkám).

    Miloslav Ponkrác

Comments are closed.