Vše co jste chtěli vědět o novém sranku

 

Jak to začalo

Největší problém seznam.cz je bezpochyby pomalá indexace nového obsahu. Můžete namítat že relevance je důležitější, ale pravda je taková že s trochou snahy se relevantních výsledků nakonec dopátráte kdekoliv, zatímco nezaindexovaný obsah prostě nenajdete. Zatímco google nemá problém indexovat nabídnutý nový obsah do 24 hodin u seznamu to jsou často týdny. A to je problém větší než si mnoho z nás umí představit. Při světové události jsou tak BFU odkázáni na Facebook, anebo diskuze. Když k tomu přidáme problém duplicita a autoritativní weby je to už na pováženou. Není se tak čemu divit, že se seznamáci rozhodli udělat nového crawlovacího robota, který bude nejen rychlejší, ale bude i pracovat efektivněji.

Když už se dělá nový robot někoho napadlo přidat k němu nové funkce. Tohle se dřív nebralo v úvahu, ale teď už jsme dál a není problém to do výsledků započítat. A co přidat ještě tohle, když už to používá google. No seznamáci se nám při branistormingu pěkně rozjeli a když už se znovu přecrawlovává celý český internet, tak proč toho nevyužít že? Seznambot 3.0 tak přinese i nové relevantnější vyhledávání.

Období testování bylo poznamenáno úspěchem. Na rozdíl od předchozího testování nedocházelo k tak velké negativní zpětné vazbě jako posledně. Nutno podotknout, že výsledky serch testu probíhali na několik měsících starém internetu. Setkal jsem se dokonce s reakcemi, že některé výsledky jsou lepší anebo stejně dobré jako na google. Je zajímavé jak tvrzení anebo stejně dobré jako na google nabralo při porovnávání určitých postupů jasnějších rozměrů ;)

Bez větší negativní odezvě nebyl problém nového robota vypustit.

Srankgeddon anebo jen změna výpočtu?

Kdo si čte pravidelně 404m.com určitě ví jak se starých srank vypočítával a proč bylo nutné neustále shánět nové odkazy. Poslední přepočet byl ale tak trochu matoucí. Že se něco bude dít bylo jasné z přepočtového půstu před nasazením nového robota a pár dní poté. Už to bylo moc dlouho. Zhruba před 24 hodinami jsme se dočkali. Všechny ranky spadli…

Moje pocity a úvahy

Nejdříve jsem uvažoval o nějakém druhu penalizace. Postupem času vše nasvědčovalo spíše změně % zastoupení jednotlivých ranků. Ale některé weby jako by do toho nového rozpoložení nezapadaly. Něco se změnilo. Teď když jsem si to nechal rozležet v hlavě a znovu procházím výsledky to vypadá na kombinaci obojího. Tedy % zastoupení se změnilo. Většina byla stlačena do nižších čísel. Dále některé hodně často používané techniky na přesun srank juice se snížily. Zatím jsem nenašel co to bylo a kolik. Zjednodušeně řečeno odkaz v textu přenáší více sranku než odkaz v patičkách/sitewide atd. To by vysvětlovalo proč některé made for money projekty spadli z 50ti na 0 a jiné, které se tvoří spontánně zůstaly na stejných číslech anebo vyletěli nahoru.

Oficiální vyjádření seznamu

Podle seznam.pr.sblog.cz nebude docházet ke kolísání sranku v důsledku výpadku stránek. Viz citace:

  • “Při výpadku stránky zůstanou nyní naměřené hodnoty Sranku a ostatních signálů uloženy.”

Zajímavé, že se v oficiálním PR článku, který oslavuje nového super výkonného seznambota 3.0, který dokáže údajně procrawlovat až 1000 stránek za vteřině zmiňují o tak nepodstatné věci jako je srank.

Mimochodem na fulltext.sblog.cz se objevil u prezentace nového miniAPI na měření sranku i vyjádření vývojářů cože je to vlastně ten srank.

  • “Srank je orientační hodnota udávající oblíbenost stránky na internetu. V principu odpovídá pravděpodobnosti s jakou náhodně klikající uživatel tuto stránku navštíví. Součet všech pravděpodností dává 1, ale počet internetových stránek neustále roste. Proto absolutní hodnota tohoto ukazatele v čase zákonitě klesá (při nezměněném počtu zpětných odkazů), ačkoliv vzájemný poměr u jednotlivých stránek zůstává zachován.”

A co tohle vyjádření vlastně znamená? V podstatě je to hodně okatě zabalené přesně to co jsem psal v jednom z předchozích článků a zmínil i v tomto. Nejlepších 0,00X% stránek dosáhne na 100ku, 0,0Y% na 90 0,Z% na 80 atd. Písmena i procentuální hodnoty jsou smyšlené, ale v podstatě takhle to funguje. Jsem rád že už je to venku a nikdo kvůli tomu se mnou už nebude vášnivě diskutovat.

Spekulace: Na druhou stranu to zabalili opět tak nešťastně, že se neví jestli se to vztahuje ke kategoriím anebo ke všem webům na internetu. U prvního případu pokud by byl 404m.com jediný blog o doménách (což samozřejmě není), tak by jsem měl automaticky 100ku, protože všechny linky vedou jen ke mě (pouze v případě že seznam by znal kategorii blog o doménách). Jestli platí druhá varianta tak se tam dostanou pouze stránky, které vůbec mají potenciál aby na ně vedlo dostatek odkazů.

Jak zjistit svůj srank

Vývojáři fulltextu vytvořili pro všechny příznivce “nepodstatného” sranku nástroj na jeho snadné měření. V podstatě je to jednoduchá URL:

  • http://searchtest.seznam.cz/rank?url=404m.com

Ta vám vrátí hodnotu sranku domény 404m.com. Pomocí oddělovače %0A můžete zjistit srank dalších domén naráz. Limity by měl být 50.

  • http://searchtest.seznam.cz/rank?url=404m.com%0Acn130.com%0Acybersquatting.cz

Vývojáři si prý dali hodně záležet, takže nové miniAPI používejte jak je libo.

Má srank vliv na SERP?

Tak co myslíte? Je jeho role čistě kosmetická? Funguje jako GPR, kde jeho zvýšení vždy doprovází zvýšení návštěvností jako side efekt? No nebudu vás napínat. Ano srank má vliv na pozice v SERP za předpokladu, že pozici ve vyhledávání ovlivnit může. Tzn. pokud někdo hledá frázi, anebo slovo na které optimalizujete jeho vliv je zde patrný. Tato informace je ověřená z více zdrojů, vlastní zkušenosti a člověk by musel být opravdu slepí, aby si nevšiml, že většina zlepšení pozic je doprovázena i zvýšením SRANku. Pokud nechcete tak mi věřit nemusíte ;)

Další informace a zdroje

  • Seznam nasadil nové vyhledávání: První dojmy ze Seznam bota 3.0 na michalkubicek.cz – tohle doporučuji všem přečíst. Objevila se tam například spekulace podobnosti s googlem.
  • Diskuze na WebFair.cz – volná diskuze, kam můžete napsat své zkušenosti i pocity.
  • Diskuze na WebTrhu – další názory, ale pozor diskuze je v rozporu s novými pravidly webtrhu, takže může být kdykoliv smazána. Na webtrh nepatří vůbec diskuze o sranku popřípadě SEO.

Pokud máte další zajímavé zdroje dat o tak je napište do diskuze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Vše co jste chtěli vědět o novém sranku”

  1. Uvidime, jak dlouho ta ficura na searchtestu vydrzi, nebo ji presunou na ostrou verzi. Rozhodně je pohodlnejsi a jednodussi nez zjistovani S-Ranku pres RPC server.

    Jinak mas v clanku par pravopisnych chyb, ale ty urcite opravis :)

  2. Co se týká SERP versus S-rank, myslím si také, že nějaký vliv má. Jinak by si Seznam nehrál s blbinkami, kdyby k ničemu nebyly. A když si s nimi hraje teď, s nasazením nového Seznambota, usuzuji, že vliv SR stoupne.
    Ale zatím stále roli hrají i další faktory, jak dokazuje vyhledávání fráze “svatební oznámení”, na něž zuřivě optimalizuje spousta kohoutů (a 1 slepice;-)) na hnojišti.
    Uvádím pořadí SR/PR prvních 20 webů:
    5/3 5/3 5/3 5/4 5/2
    5/2 4/0 5/4 5/3 5/1
    5/3 4/4 4/3 4/4 4/3
    4/3 4/3 3/1 5/0 4/3

  3. Já jen doufám, že včerejší změny ranků nebudou mít vliv na pozice – že změny proběhly opravdu globálně. Pokud se po týdnu na základě přepočtených ranků celej serp rozsype, tak z toho nebudu moc šťastnej…

  4. Díky za článek. Rád jsem si jej přečetl a plně souhlasím. Ja se jen smál, když po změně Sranku plno webmasterů hrozně prskalo neuvědomujíc si právě ten fakt, že to neni nic osobně vůči jejich webu, že poměr Sranku mezi jednotlivýma stránkama zůstal víceméně zachován.

  5. Je pravda, že rank na pozice vliv má. Určitě padá do vzorečku pro výpočet umístění.

    Internetový svět roste, je zapotřebí zvýšit laťku pro Srank. Google asi tohle zatím neřeší.

  6. Otázka – proč na webtrhu není možné nadále diskutovat o (page)rancích? :/

Comments are closed.