SEO zamyšlení: Patičky

Vzhledem k tomu, že většina top SEO magazínů je naprosto poblázněná královskou svatbou (viz. Google’s Royal Wedding Logo, What Time Is The Royal Wedding? Google Tells You With Special Box, Royal Wedding Online: 5 Ways to Watch Video of the Royal Wedding a mnoho dalších) budete se muset místo překladu odborného článku dnes spokojit s mým SEO zamyšlením.

Patičky obecně

Jakýkoliv text na spodní stránce, většinou oddělený od hlavního obsahu, se dá považovat za patičku. Jeho využití se za poslední roky značně změnilo. Spousta lidí přišla na to, že se dá využít v rámci SEO magie řádu šedivého klobouku, anebo rovnou vsadit na prokletou černou magii. Ve většině případů nedochází k penalizaci, protože jako Google, tak i seznam si dobře uvědomují, že běžný vlastník internetových stránek často ani nemá možnost obsah patičky ovlivnit.

Patička je jakýmsi podpisem stránky. Nachází se zde odkaz na tvůrce grafiky, webmástra, licenční ujednání, vlastníka práv ke grafice a spoustě dalších lidí, kteří se pod projekt rádi podepíši. Nemusí se vždy hned jednat o snahu uchvátit zpětný odkaz. Hodně lidí, co se začnou zajímat o SEO propadá konspiračním spekulacím a ve všem vidí snahu o získání zpětného odkazu. Přitom by stačilo si přiznat, že jde o peníze, reklamu anebo jen dobrou vůli. Tvůrce grafiky sem dá odkaz, aby získal další potenciální klienty, odkaz na zdroj obrázků může být zase čistě poděkováním. Schválně se podívejte na spodek 404m.com. Nechal jsem tam odkaz na domovskou stránku WordPressu, protože to je skvěli CMS a Boba tvůrce této šablony. Možná by se hodil ještě odkaz na Angel Hosting, Google Analytics (pomáhá mi zlepšovat obsah) a Godaddy (registrátor domény blogu), Verisign (správce domény) a mnoho dalších…

Patička je prostě nepatrné poděkování, které mě osobně nic nestojí. Teď by jsme mohli spekulovat o link juice, ale to už by jsem daleko více dostal z vyhledávačů, kdyby jsem psal pořádné SEO přátelské titulky k článkům.

Patičky v podání bílého klobouku

Jak už jsem zmínil v předchozím odstavci. Patička může posloužit jako forma poděkování. To je sice hezké, ale když už je tohle článek o SEO určitě by stálo za to z toho něco získat. Když byl český internet v roce 2008/2009 zaplaven velkým množstvím amatérských MFA, spekulovalo se o soumraku patičkářů, který měl přijít s dalším a dalším vylepšením seznam algoritmu. Dalo by se to přirovnat k dnešnímu Panda Farmerovi od Google. Spousta povyku, ale nikdo ve skutečnosti neví co se děje. Objevovali se informace o hromadných penalizacích, ale většinou za tím vždy bylo něco jiného. S odstupem času můžu říct, že snad ani k žádným penalizacím nedošlo. Maximálně by jsem si tipnul ignorace patiček. Ostatně ono by to bylo i kontraproduktivní.

Vezměme si pro příklad, že mám minisite na podporu prodeje lyžařských zájezdů. Bude to 5 – 10 stránkové minisite o lyžování v Krkonoších. Dozvíte se tam něco s historie, oblíbené sjezdovky, počasí, hotely atd. Vše pěkně cílené na vhodná slovní spojení, aby jsme posbírali co možná nejvíce hledajících BFU na longtailu. Dole pak bude patička začínajících Nelíbí se Vám krkonoše? Co zkusit Lyžování Šumava, Lyžování Alpy… Je na tom něco špatně pro návštěvníka? Bude tím zmaten? Neměl by snad téct link juice i na tyto stránky? Teď možná šalamounsky odpovíte pokud bude kvalitní tak proč ne? Přesně tak. Není důvod je omezovat.

K patičkám by měli vyhledávače přistupovat s presumpcí nevinny. Podvodníků a spekulantů se SEO je minimum v porovnání s ostatními tvůrci stránek.

Patičky podle řádu šedivého klobouku

Patičky jsou část stránky, která je často návštěvníky ignorována. Stylování písma je nevýrazné a pokud nechceme, tak si jí většinou přečtou jen lidé, kteří výslovně na stránce patičku hledají. Což je nepatrné množství. Crawler vyhledávače si jí ale přečíst musí. Jak se už k ní postaví v indexaci je věc jiná. Pro nás, je ale důležité, že tu pololegálně máme část stránky, kterou ignorují návštěvníci, ale vyhledávače ne. Jak toho ale využít?

Podobně jako uživatelé se k tomu staví i webmástři. Hlavně ti co jsou rádi, že rozjedou na hostingu CMS. Moderní webhostingy dokonce mají před připravenou instalaci oblíbených CMS. Když už mají svůj CMS, chtějí i unikátní, anebo alespoň hezky vypadající šablonu. Každá z nich má většinou v patičce odkaz na tvůrce a minimálně jednoho sponzora, který vytvoření šablony zaplatil. Jednu dobu se prodávaly na webtrhu odkazy ve WP šablonách. Ceny se pohybovaly nad 5K CZK. Dnes už je tam nekoupíte. SEO agentury, popřípadě jednotlivci, co potřebují velké množství zpětných odkazů je kupují přímo u zdrojů. Snadno se tak dají získat odkazy ze stovek domén s gpr 1 až 4. Na každé doméně vydrží měsíce, často i déle. Když se nad tím zamyslíte je to velice levný způsob jak získat zpětné odkazy. V zahraničí se dokonce dělají tyto šablony na zakázku s určitým tématem. Získáte tak přesně cílené odkazy.

Jen pro zajímavost: Cena závisí, hlavně na referencích autora. Tedy kolik si jeho předchozí dílo stáhlo lidí, popřípadě kolik lidí používá jeho šablony. Dnes je dost těžké se prosadit. Hodně lidí prodává odkazy za desítky dolarů (většinou jsou 3 odkazy na šabloně), jedná se však o nekvalitní kousky, často bez referencí.

Patičky z pohledu temné strany SEO

Využití něčeho co vidí vyhledávače, ale ignorují lidé je samozřejmě lákavé pro ty co rádi překračují povolená pravidla. Mezi nejoblíbenější praktiky jednoznačně patří naházení klíčových slov na spodní část stránky, které jsou v kombinaci, třeba s nadpisy, velice lákavé. Například dejme tomu, že máte eshop s filmy na DVD. Uděláte minisite (spíše hodně větší, slovíčko mini moc nesedí), kde bude seznam všech filmů, které máte v sortimentu, včetně popisu. Každý film má svoji stránku. Dole přidáte seznam slov jako stáhnout, online, ke stažení, sledujte online, necenzurovaná verze, bonusové scény atd. Na “minisite” vám pak budou chodit lidé na slovní spojení jako Rambo V online, Terminátor V DVD rip anebo Czech Made Man kino rip atd. Sice tam návštěvníci nenajdou nic zajímavého, ale pokud si pohrajete s nabídkou na stránce, jako třeba kupte si tento film za 49 CZK, je to rychlejší než týden stahovat, dočkáte se i konverzí. No chtělo by to doladit, to jsem vymyslel jen jako příklad.

Podobně se dá použít i seznam výrobců určitého zboží, anebo konkurenčních stránek. Například na svůj portál s flash hrami dáte na spodek domény, které se na seznamu v souvislosti s flash hrami nejvíce zadávají. Pozor tady neporušujete jen pravidla vyhledávačů ale i často registrované obchodní značky.

Možná si říkáte, proč je tohle zařazeno pod black hat. Odpověď je jednoduchá. Protože návštěvník nenajde to co hledal. Našel jen podvodnou stránku, která se v indexu vyhledávače tvářila jako přesně to co hledal. Ve skutečnosti to tam, ale není. Vyhledávač tímto podvodem ztrácí na důvěryhodnosti. Čím víc výsledků totiž musí návštěvník projít než najde to co hledá, tím horší vyhledávač vlastně je.

Závěr

Existuje více možností jak využít patičku ve všech třech odstínech, ale o tom třeba někdy jindy v pokračování. Na páteční odpoledne už tento článek narostl trochu moc.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “SEO zamyšlení: Patičky”

  1. “Možná si říkáte, proč je tohle zařazeno pod black hat. Odpověď je jednoduchá. Protože návštěvník nenajde to co hledal. Našel jen podvodnou stránku, která se v indexu vyhledávače tvářila jako přesně to co hledal. Ve skutečnosti to tam, ale není.”
    Podle téhle logiky by tam spadala každá affil stránky typu ubytovanisumava, dovolenaegypt, letenkyusa – když tam v podstatě nenajdu ubytování, zájezdy – musím dál…

  2. @Berlin Ale najdu tam informacie o ubytovani a odkaz na dajake hotely a podobne.
    Zatial co stiahnutie zadarmo a kupenie su pomerne odlisne veci :)

  3. V souvislosti s necitelnymi odkazy me napadlo srovnání s odkazy v komentářich na tomto blogu. Osobně se me zdají opravdu velmi nekontrastní.

    1. Adam: varianta, která tu je byla jen provizorní, nakonec i zůstala. Chtěl jsem adresu nahradit ikonkou, společně s ikonkami na twitter, ICQ atd. Objevila se totiž možnost propojit komentáře přímo s fórem co by jelo na 404m.com.

Comments are closed.