Pravdivý příběh webtrhu

Poslední dobou se mě celkem hodně lidí ptá, proč jsem skončil jako moderátora na webtrhu a jestli jsem utekl, protože “webtrh jde do kytek”. Ono je to všechno tak trochu jinak. Možná by stálo za to shrnout celou historii tohoto velkého projektu, který svým rozsahem překonal všechna očekávání.

Medový webtrh

Na webtrh jsem se zaregistroval 15.5.2007 jako uživatel s ID 271. V té době měl takovou šedo-žlutou barvu, která nevím proč mi připadala medová. Ostatně na přibližné rozložení barev se můžete kouknout do archivu. Komunita byla spíše rodinného charakteru. Jedním ze základních a pravidel bylo například, že si tykáme. Nerozlišuje se mezi mladým/starým, anebo studentem/šéfem firmy. Ze začátku jsem se hodně ostýchal odpovídat na otázky, anebo něco psát. Všichni mi tam přišli moc zkušený. Postupem času jsem se ale do toho dostal a bylo to fajn.

Moje první zkušenosti s obchodováním na webtrhu jsou ze začátku roku 2008, kdy jsem pomocí robota hledal zajímavé volné .info domény a vydělával na nich stovky korun. Možná vám to přijde směšné, ale věnoval jsem dost času nákupu .info domén něco a jejich následný prodej za pár stovek. Prodával jsem kousky jako pocitacovehry.info, parkety.info, mobilnitelefony.info hypotecniuvery.info a mnoho dalších.

Když nad tím přemýšlím v té době jsem sestrojil prvního robota na odchyt domén. Byl napojený na API od General Registry a vždy v 14:20 se pokusil odchytnout nejlepší kousky. Zvládal neuvěřitelné 2 dotazy za vteřinu, ovšem v 14:20 se to změnilo na 2 dotazy za minutu, což nebylo zrovna nejrychlejší. Po několika týdnech zneužívání mi došel z General Registry dokonce naštvaný email, že to API zneužívám jako mnoho jiných jen k chytání domén. Alespoň mi bylo jasné proč se to tak vždy zadrhávalo.

Díky robotovi jsem prodával i .cz domény. Dokonce jsem chytal na zakázku :) Nárůst peněžních toků rozšířil mé pole působnosti i na ostatní gTLD. Začal jsem využívat odchyt hezkých gTLD pomocí godaddy (5 – 10 USD navíc bylo nic). Dokonce jsem se začal považovat za domainera a založil si 8.3.2008 tento blog.

5.5.2008 jsem dostal nabídku moderátorství od Retala (administrátor webtrhu teď pod jménem Martin Schlemmer). Jako moderátor jsem se cítil být zavázán nejen k udržování pořádku, ale i radění nováčkům. To mi zůstalo až do konce. Donekonečna jsem odpovídal na ty samé dotazy ať už ve vláknech, anebo přes PM. Trvalo mi cca půl roku než jsem se do moderování pořádně dostal. V té době jsem naštěstí byl spíše minimoderátor starající se o opravu nadpisů, upozorňování na mírné přestupky, větší problémy jsem házel do diskuze moderátorů ať se s tím Retal, Fishbond a ještě jeden, jehož jméno pořád zapomínám, něco udělají. Občas to byla celkem nevděčná práce, chodili mi nevraživé PMka, emaily i komentáře sem na blog. Některé mám dodnes uchované v PM pro pobavení. Ale ze začátku to bylo velice nepříjemné. Pak už mi to ani nepřišlo.

Postupem času jsem nabral hodně zkušeností s moderováním, iTrade ohodnocení (jen cca 20% lidí vám jej dá, jakmile máte oba přes 10, protože to je jedno) a i respektu zvláště mezi mladými, kterým donekonečna opakujete naučené odpovědi na stále stejné otázky. To se pak projevilo v PMkách, kde se mě lidé ptali koho doporučím na udělání grafiky, kde koupit reklamu, SEO atd. Teď se přiznám, že jsem protěžoval silně Lefiatha jako grafika, protože se mi jeho práce hodně líbily.

Ocelový webtrh

Už ani nevím kdy to přišlo, ale webtrh změnil barvu na současnou. Přibylo strašně moc funkcí, včetně možnost blogovat pro členy, vytvářet skupiny a nové druhy aukcí. Mimo to i nové funkce k sledování všeho pro moderátory. Díky nim jsme odhalily velké množství podvodů a multiidentit. Tady se objevilo poprvé objevilo pravidlo, že moderátoři mají lidem vykat. Což byl celkem problém, když jsem většinu z nich znal. Postupně jsem si to trochu přeformuloval a vykal jsem jen když to byl někdo nový. Myslím že tady začal být problém, kdy se webtrh začal tak trochu lidem odcizovat. Ne kvůli novým aukcím (stále se dalo dražit postaru pomocí skupin), ani novému vzhledu, ale prostě komunita už nebyla taková rodina jako dříve.

Retal přišel s myšlenkou, že by si grafici mohli vytvořit svou vlastní sekci profesionální grafiky. Pro přijmutí byly potřebné reference, anebo aktivní podnikání v dané oblasti. Hodně se mi ulevilo, protože moje cítění pro grafiku bylo mimo. Měl jsem problém rozlišovat mezi kvalitou a tím co se mi jen líbilo. A to jsem prošel rychlokurzem jak poznat amatérskou práci co jen hezky vypadá. Později se ukázalo, že to zas tak dobrý nápad nebyl. Nešlo totiž o grafiku, ale o peníze. Často se tak do grafických profesionálů nedostávali lidé, kteří by mohli dělat levněji. Prostě si někteří grafici si byli rovnější než jiní. Stěžovalo se mi pár lidí a já jim musel říct, že to mají na starosti grafici, ale můžou zkusit kontaktovat Retala. Samomoderující se komunita je dobrý nápad, ale nesmí jít o peníze.

Pak přišlo období, kdy se Retal na webtrhu neobjevoval. Já měl na rozdíl od ostatních moderátorů rozšířená práva. Byl jsem takový poloadmin, takže jsem celý webtrh mohl udržovat v chodu. Za ty dva roky jsem nabral hodně zkušení a úročil je doslova do extrémů. Sledování reportů, kontrola nových uživatelů, prostě jsem musel mít přehled o všem. Moderování jsem věnoval některé dny i 3 hodiny. Měl jsem to rozdělené. Dopoledne až odpoledne (vstával jsem v té době po 11cté) jsem pročetl PMka, prošel reporty a sledovaná vlákna. Lidi co reportovali jsem odměňoval reputací jako poděkování za aktivitu ať už jsem report řešil přestupkem, anebo vyhodnotil jako nezávadný. Pak nastalo prohlédnutí sledovaných vláken. Označoval jsem si hlavně možné problémové diskuze a potenciální flame.  Webtrh jsem sledoval prakticky každé 3 hodiny. Noční vlákna byla opravdová lahůdka. Mírně podnapilý webtržníci, či jen v dobré náladě diskutovali o všem možném. Pak než jsem šel spát jsem vše pocenzuroval, smazal anebo zamkl. Lidé museli mít možnost, ale hlavně pocit, že si můžou poklábosit o čem chtějí.

Hodně lidí bylo extrémních. Odlišný přístup, myšlení anebo smysl pro jakoukoliv formu kreativity. Na ty se muselo jít velice opatrně. Pamatuju si na grafika, který dělal nádherné plakáty, ale ostatní grafici jej štvali. Takový flame co tam byl. Myslím, že jsem mu dal víc prostoru než by jsem dal ostatním. Měl talent tak jsem vždy jen nedemokraticky promazal vulgarizmy a poprosil jej ať se uklidní. Nakonec jsem to byl stejně já kdo mu dal ban, ale byla to škoda. Pak tu byli lidé, co si nebrali servítky. Zatímco hodně lidí nadšeně přikyvovalo oni to uvedli tak trochu drsně na pravou míru. Uklidňování davu kamenujícího někoho takového dalo zabrat.

Asi nejhorší bylo to rozhodování. Jako moderátor jsem musel vybrat kdo má pravdu. Smazání příspěvku znamenalo dát za pravdu tomu druhému. Zvláště pokud to byl člověk, kterého jsem znal z Domain Day, anebo k němu mám úctu. Někteří to brali s rezervou jiný dost nelibě. Když tu nebyl několik měsíců Retal už to bylo i tak trochu na mozek. Tak trochu jako by se vytratil mistr Yoda. Nebylo s kým konzultovat problémy, ani s kým se podělit o břemeno rozhodování.

Pamatuju si na stránku, kde se vypisují infraction. Jsou to vlastně příspěvky jako v každé kategorii. Až na to, že všechny založené byly ode mě. Prostě desítky za sebou. Moc dalších moderátorů tam aktivních nebylo.

Když se pak Retal vrátil už mi na moderaci stačila jen v součtu hodinka denně. Byla to velmi velká úleva.

Nový webtrh

Pak přišel nový webtrh. Jeho koncepce mi byla už od začátku nepříjemná. Ten ocelový měl alespoň namířený směrem jako forums.digitalpoint.com. Dokonce i Retal to několikrát přiznal. Nový webtrh směřoval někam naprosto jinam. Přidané hodnoty mi přišly jako vzdušné zámky, na které nemají šanci dosáhnout běžní lidé, kteří právě původní webtrh tvořili. Minisite, domaining, SEO byly najednou témata hodná opovržení. Přitom doposud patřila mezi startovací, kdy se předpokládalo, že z MFA a minisite se přejde na blogy a pak magazíny. Ze SEO člověk nabere peníze a zkušenosti na pozdější projekty atd. Prostě základní kameny pro lidi bez startovacího kapitálu. Nová koncepce webtrhu mi připomínala spíše následující: vymysli geniální unikátní myšlenku, půjč si na ní velké peníze, a jseš velkej borec, kterému byznys roste. Jenomže ono udržet se v podnikání není nic lehkého. A je lepší nemít na hosting z pár MFAčky, než splácet dluhy. Tedy pokud neseženete nějakého zázračného investora, kteří teď tak díky dnu D letí.

Jak jsem psal už od začátku mi to nepřišlo správné. Hodně lidí se mi směje, že jsem motivoval studenty tím, že dobré MFA jim vydělá až 5 USD/měsíc. Uznávám, že realita může být někde jinde, ale právě tímto málem se dají vydělat první opravdové peníze. Ano jsou to hodiny práce na SEO, linkbuidlingu, hledáním témat, tvořením primitivní grafiky, psaní textů. Ale nakonec těm studentům opravdu stačí mít 100 MFA co vydělává v průměru 5 USD měsíc. Těm co to nestačí pak přijdou na to jak to udělat lépe, anebo jak ty peníze investovat. Neříkám že neexistují, anebo nefungují koncepce co se teď probírají na webtrhu, ale k těm musí ti mladí teprve dospět. Víte kolik to chce trpělivosti dělat 100 MFA? většina lidí to zabalí dřív než jich má 10. Na výsledek se pak často čeká víc než měsíc. Podnikání je o trpělivosti a houževnatosti prorazit. Bouhžel to se už asi na webtrhu nedozvíte.

Prostě jsem si od toho všeho musel dát chvilku pauzu. Říkal jsem si, že třeba Retal dostane rozum a alespoň vrátí zpět staré sekce, anebo to rozdělí a na subdoméně udělá nějaký underground, kde se bude dát diskutovat o změnách sranku, které jsou teď na webtrhu postavené mimo zákon. No dočkal jsem se PMka, které obsahovalo poděkování za mou odvedenou práci a oznámení ukončení mé moderátorské činnosti. Pak ještě následoval jeden telefonát v reakci na článek Co se stane Liberty Islandem pro bývalé webtržníky? a byl se mnou a webtrhem v podstatě konec. Nedávno jsem tam po dlouhé době umístil informaci o plánovaném srazu podnikavců v Táboře. Jinak za 5 měsíců nic.

PS: omlouvám se za ten bulvární nadpis, ale nedalo mi to ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

29 Replies to “Pravdivý příběh webtrhu”

  1. Také už tam moc nechodím, nějak to ztratilo své kouzlo. Možná by Drago stálo za zmíňku zda se tam ještě něco prodává či poměr příspěvku a uživatelů v porovnání nový a starý webtrh.

  2. Je to tak, jak píšeš. Každý nemá ten talent najít zlatou žílu a točit hned statisíce,tak je třeba ho postrčit, ať si vydělá pár stovek měsíčně. Máš pravdu s tím, že ne každý se chce zadlužit. Osobně bych se nechtěl nikdy dostat do situace, že bych si musel půjčovat a že nakonec vyžiju z peněz z webů by mi bylo jedno. Hlavně nemít na krku ty milióny, které se nějak nepovedly a čekat na exekutora. Třeba některý z nástupců se pořádně chytne a bude tam čilá konverzace.

  3. Kedysi som na webtrh chodieval pravidelne, sledoval diskusie, dnes už len odoberám rss z dopytov a ponúk, koncepcia tohto nového webtrhu a niektoré typy ľudí, ktorí tam začali chodiť sa mi nepozdávajú…

  4. Pěkné shrnutí jedné pěkné éry…

    Btw. má smysl ještě dělat MFA ve stejném stylu jako před těmi 2, 3 roky?

  5. Mám sice id kolem 2000, ale webtrh jsem cetl uz cca pul roku pred tim nez jsem se regnul. Webtrh opravdu vychoval jednu generaci “webtrzniku”. Za spoustu vedomosti mu vdecim a to ze webtrh uz neni co byval nevadi. To je zivot. Ted je jiny a to musime akceptovat.
    Diky za clanek.. docela mne prekvapilo, ze jsi mel webtrh na pul uvazku i s tou komerci kolem. Palec nahoru.

  6. pěkně sepsáno… na WT už moc nechodím, snad jen když potřebuji grafika, jinak nee. Vytratilo se to kouzlo a imho změny k horšímu.

  7. tak nevim jestli si to s tim webtrhem rozmysli, tak mu nebude kdo mit delat moderatora kdyz ty uz moderator nejses :)

  8. zajimave povidani. diky

    Nelze zapominat na jedno vec, webtrh neni ve vzduchoprazdnu. Cele podnikani na Internetu se meni. Zrejme by se webtrhu snizila navstevnost, i kdyby k zadnym zmenam nedoslo.

  9. Na webtrhu som registrovaný od mája 2008 a pamätám si všetky spomínané zmeny. Zmeny dizajnu mi nikdy neprekážali a práveže sa mi zdali ako zmeny k lepšiemu.
    Webtrh už pravidelne nenavštevujem. Jednak času je čoraz menej a boli odstránené sekcie, kvôli ktorým som webtrh navštevoval.
    Aj cez často opakované dotazy v časti SEO, sa tam raz za čas objavila nejaká dobrá myšlienka.

  10. Kolem vyjimečných projektů kolují zajímavé historky. Jak říkám, život je jako puzzle složené z mnoha dílků, které postupně do sebe zapadají.

  11. Áno, robím “pujcky”, ano mam MFA ano, som ten co tam vyrastol a ano, som ten co tam aj prestal chodit … iba ak nieco “poptavam” a aj to mi niekedy zrusia

    PS: som ID 131 :D

  12. Už tam mnoho měsíců taky téměř nechodím, ale do teď si jasně pamatuji Retala jak na prvním srazu Podnikání v USA v Brně hrdě hlásal, “všichni přijďte na Webtrh”.

    Až teď se dívám, moje ID je 713, Not bad :-)

  13. Ahoj,
    já jsem členem na webtrhu od 12.07.2008 a musím říct, že ze začátku mi dost pomohl a chodil jsem tam prakticky denně. Ani jsem tolik nepřispíval jako spíše četl diskuze a sem tam udělal i nějaký ten obchod. Taky si pamatuju všechny ty změny, o kterých tu píšeš.

    No a od té doby, co webtrh přešel na ten nový koncept, tak jsem tam v podstatě přestal chodit. Jenom občas se tam podívám, ale rozhodně ne tolik jako dříve. Taky si myslím, že je to škoda… Trochu chápu Retala, co tím zamýšlel, ale nevím no, být majitelem Webtrhu, tak bych to asi nechatl tak, jak to bylo původně. Těžko říct, trochu mi ale ten starý Webtrh chybí.

  14. Mám rád zaujímavosti zo zákulisia, takže som rád, že si napísal aj takýto článok. Vďaka starému webtrhu som zistil, že na internete sa dá aj ľahko zarobiť – otvoril mi oči. Urobil som si pár MFAčok, nejaké som kúpil. Nebyť tohto začiatku, tak možno doteraz by som nevedel, na čo slúži hosting a zrejme by som sa sústredil momentálne na úplne niečo iné. MFAčka už nerobím, snažím sa už robiť “väčšie” veci, ku ktorým by som ale bez tých malých MFA na začiatku nedostal.

  15. Co považujte za vhodnou alternativu k webtrhu, kam má smysl chodit? Pravidelně sleduju pouze agregátor webtrhů, abych měl přehled o novinkách. Konkrétního oblíbence ale od dob nových pravidel na webtrhu nemám.

  16. Pekný článok. Ja som členom od 03.09.2008 a ak sa dobre pamätám, prvé dni som tam strávil celé hodiny. Diskusia, aukcie a pod. Všetko ma zaujímalo. Teraz ma to trocha mrzí, že sa to zmenilo a myšlienka je iná.

  17. A existuje nejaka alternativa? Vim ze jsou fora jako webfair nebo webdeal, ale ty mi pridou dost mrtva…

  18. Moc hezký článek Drago! Taky už tam moc často nechodím… tedy alespoň ne každou půlhodinu jako dřív ;) A aukce normálně ve vláknu byly stejně nejlepší ;)

    1. Rival: nové aukce byly zavedeny kvůli velkému množství podvodů. Retal v podstatě přenesl velkou část zodpovědnosti na webtrh. Moderátoři mohli odhalovat podvody a vytipovat problém. Aukce ve vlákně fungují třeba na namepros, anebo dnforum bez problémů.

  19. Nad tím kam chodit jsem dlouho přemýšlel. Nové webtrh klony je nutné ne jen sledovat, ale i podpořit občasným příspěvkem,. Než se rozjedou tak to chce hodně práce. Na oplátku z podpisu dostanete zpětný odkaz a vyplatí se i twitter followeři s kterými se pak dá pracovat dál.

    Ohledně zákonů a upozornění na šílenou byrokracii vede webtrh.cz.

    Začátečníkům a na ležérní pokec doporučuji webfair.cz. Občas se tam zastaví Gransy (subreg.cz) a je možné s nim diskutovat o všem kolem domén.

    Webdeal.cz – spousta pěkných funkcí ale nediskutuje se tam. Vyplatí se ale navštívit pokud potřebujete kupóny na godaddy, subreg a pár dalších.

    forum.lupa.cz – tam to trpí slabou moderací. Je to škoda chodí tam hodně lidí, kteří umí a něco dokázali. Přesně ta skupina, která by mohla založit skvělou komunitu.

  20. No, kdyz uz si je tady pomerujeme, ID 203.
    Taky už tam skoro nechodím, bývaly doby, kdy jsem reagoval na WT v reálném čase. Dnes stěží odpovím na dva měsíce staré PM.

    Ted kdyz jsem tam ale sel zjistit ID, tak vidím:
    V této chvíli je tu 745 uživatelů. 263 registrovaných a 482 anonymních
    Nejvíce zároveň připojených uživatelů: 3 690, 15.01.2011 v 21:49.

    a to je středa 23:30

    dokonce jsem se začetl do popisu aukce… http://webtrh.cz/89417-onlineprekladac-sikovny-prekladac?highlight=prekladac

    Když nad tím přemýšlím, tak jsem vlastně letos přes webtrh koupil dva projekty, ale to nic nemění na tom, že už tam skoro nechodím resp nebaví mne to jako dřív.

    Takže jsme z toho asi jenom vyrostli my.
    Stále stejné otázky pro nás ze začátku byly nové.
    Ale jak přicházejí noví a noví, mají stále ty samé otázky. A ti, kteří byli minulý týden okřiknuti že mají hledat, než založí vlákno, ti nejvíc kamenují dalšího příchozího.

    BTW: toto je ten noční příspěvek, který je možná lepší před spaním smazat.

  21. Už tuhle jsem na to číslo (V této chvíli je tu 745 uživatelů) koukal, a je divné, jesti třeba “tuto chvíli” znamená v poslední hodině je to rozdíl oproti třeba “tuto chvíli” 5 minutám.

    Celkem by mě návštěvnost webtrhu v minulosti a nyní zajímala, pro porovnání.

  22. Za prvé, dobrej článek, vždycky je zajímavý, když napíše takhle o něčem někdo “zevnitř”. Druhá věc, Webtrh naprosto ztratil kouzlo, protože doslova vykopal odborníky. Žádná diskuse na nějaký úrovni; poptávky prakticky nehledají nějakou kvalitu, z čehož vyplývá právě nezájem lidí, kteří něco umí, o tento portál; a to nový pojetí je taky o ničem mi přijde. A mimochodem ten sraz v Táboře je nějak aktuální? :)

    1. Jan Němec: původně jsem plánoval dělat je každých 14 dní. Udělat z toho spíše “klub podnikavců” než sraz a opravdu tam probírat nějaké společné plány, vytvářet týmy jako designer+kóder, seomág+PPC poradce, flash programátor+grafik, investor+člověk s nápadem atd. Prostě to trochu nakopnout a sledovat jak to funguje. Teď ale nemám moc času takže další měsíc. První setkání stejně budou spíše diskuze o všem možném. Pak podle poptávky můžu zkusit sehnat na další sraz někoho z právního, anebo účetního oboru (bývalé spolužáky). Teď když nad tím přemýšlím, tak ještě tam udělat aukce a máme z toho real life webtrh :)

      Razer: Návštěvnost stále roste za chvilku překoná 10K hranici alexa ranku http://www.alexa.com/siteinfo/webtrh.cz#rank nastav tam zobrazení na max.

  23. 4 admin – pěkný :) Kdybys to nějak naplánoval, tak mi napiš maila a klidně bych se stavil, nebo třeba i s něčim helpnul. Jsem v Táboře o víkendech, jinak Praha (shodou okolností studuju práva :) )…

  24. Co jsem aspoň pochytil na posledním srazu webtrhu, tak orientace v budoucnu bude cílena víc na business .Byt’ to nikde nebylo napřímo řečeno a tudíž se mohu mýlit, tak přesto mám z toho pocit, že časem bude webtrh profesionální platforma pro profesionály. Koneckonců , krasně je to vidět na srazech (pražský bude nyní výrazně častější), kde se schází z valné většiny skupinka totožných lidí, kteří jedou ve větších projektech. Já si myslím, že během roku se webtrh změní na výrazně menší platformu a větším důrazem na profesionalitu obsahu. A věřím, že z toho určitě budou profitovat “klony” webtrhu kam se dost lidí přesune.

Comments are closed.