Google+1

Google adsense pravidlaPoslední dobou se celkem hodně diskutovalo o vlivu Social ranku na pozice ve vyhledávačích. Ačkoliv se stále najdou lidé, kteří na social rank nevěří, po včerejší novince zvané Google +1 budou muset svůj přístup přehodnotit. Google jako už mnohokrát předtím nevymyslel nic nového. Vlastně jen využil stávající zaběhnutý koncept známí z Facebooku jako Like it button, anebo Tweet button z u nás stále ne moc rozšířené služby Twitter.

Výsledkem je oficiálně pojmenovaný Google +1 button (neoficiálně G+1). Jedná se o tlačítko, které se nachází hned vedle výsledku vyhledávání (zatím jen na US). Po jeho kliknutí se pod titulkem výsledku objeví You +1’d this publicly, s možností odvolat volbu. Pokud máte na Google svůj profil objeví se vaše volba pod záložkou +1. Na první pohled se tak jedná o jakousi bookmark službu obohacenou o možnost podělit se s přáteli. Pokud totiž bude někdo z vašich známých procházet výsledky  google a najde něco co se vám líbí, tak pod výsledkem vyhledávání bude váš zmenšený avatar a jméno.

Dopad na SERP

Ok takže tu máme nástroj pomocí kterého je možné hlasovat přímo o výsledku vyhledávání a doporučovat jej svým známým. Bude ale mít vliv na výsledky vyhledávání?

Na oficiálních stránkách této novinky se píše:

“Click +1 to publicly give something your stamp of approval. Your +1’s can help friends, contacts, and others on the web find the best stuff when they search.”

Že to pomůže přátelům a kontaktům je jasné, ale copak tam dělá to others? Ti přece našeho avatara a jméno neuvidí. Je to snad přiznání vývojového týmu google o tom, že G+1 ovlivňuje i výsledky toho co uvidí lidé mimo přátel a kontaktů?

Na google blogu se zase v části, která vysvětluje princip fungování G+1 objevilo:

“… if none of your friends are baristas or caffeine addicts, we may still show you how many people across the web have +1’d your local coffee shop.”

Podle úvah na seomoz.cz by tato citace mohla naznačovat, že G+1 by mohl zvýšit přísun návštěvníků z google.

Další zajímavosti

Pro mě bylo celkem překvapení že G+1 tlačítko se nachází i vedle AdWords reklamy. Mohl by tak mít i vliv na cenu reklamy. G+1 pro reklamu je možné vypnout pomocí vyplnění tohoto formuláře. Na druhou stranu se tam také píše, že vám nemusí vyhovět, což také může naznačovat jak moc je pro google projekt G+1 důležitý a s výsledky se počítá. Například na searchengineland je natvrdo napsáno, že se vypnout nedá. Což si protiřečí s formulářem. V každém případě majitelé AdWords účtů by měli na svých účtech mít možnost sledovat, která jejich reklama má nejvíce G+1 kliků.

Podle searchengineland.com jim bylo z google zdrojů oznámeno, že počet G+1 bude dohledatelný na Google Webmasters Tools účtu. Což se může hodit.

Dále v následujících měsících by mělo přibýt přímo G+1 tlačítko, které si budete moct umístit přímo na stránky. Což může pomoci jak celým webům tak i jednotlivým článkům. Pokud ne přímo v SERP google tak určitě například v pozicích na blogsearch.google.cz popřípadě news.google.cz. Z obojího jde zajímavá návštěvnost.

Spekulace

Diskuzí proběhly spekulace, že by na základě G+1 mohl vzniknout nový rank, který by vylepšil stávající google toolbar. Teoreticky by to nemusel být takový problém. Dokonce přímo v článku na searchengineland.com padla podobná úvaha. No uvidíme.

Souboj Google vs Facebook. V současné době je social rank příliš vázaný na Facebook a ten se může ze dne na den rozhodnout a znepřístupnit svůj obsah, popřípadě prohledávání v něm zpoplatnit pro vyhledávače. Je to sice nepravděpodobné, ale stát se to může. Tímto google sice facebook neodrovná, ale získá alespoň nějakou samostatnost.

Závěr

Celá věc kolem spuštění G+1 je zatím příliš čerstvá a informace teprve prosakují na veřejnost. Musíme tedy vše brát hodně s rezervou, dokud se ke všemu nevyjádří zástupci google. V každém případě to budu vše dál sledovat. Zřejmě o G+1 ještě uslyšíme.

Zdroje:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Google+1”

  1. Ono už předtím něco podobného fungovalo vlastně, ne? Takové to, že jsme si mohli některé výsledky vyhledávání “oblíbit”…

  2. Něco podobného už bylo zavedeno dříve, jak píše vůdce vedle byla hvezdička “oblíbená stránka” a při vyhledávaní na podobný dotaz se ta stranka zobrazovala jako první. Jen to ted pojmenovalo G+1 a rozšířili funkčnost:)

  3. Bylo jen otázkou času, kdy s tímhle konceptem Google znovu přijde. Konečně by Google hledání mohlo zase stát za to. :)

  4. Nemyslím si, že to bude nejak extrémne ovplyvňovať SERP, ale nejakú váhu to určite bude mať. Ja si myslím, že asi takú akú má rýchlosť načítania webu.

  5. No zajímalo by mě jestli ta jejich nová sociální síť bude mít úspěch i v ČR.

Comments are closed.