Začínám se ztrácet na vlastním blogu

Dneska jsem četl na searchengineland.com zajímaví článek o dopadech nového algoritmu google. Celkem se mi zalíbil a napadlo, že by stálo za to vytěžit z něj zajímavosti, porovnat s českým trhem a přidat nějaké ty mé komentáře. O většině věcí už jsem psal dříve, takže by článek mohl obsahovat i původní odhady a současnost. Začal jsem tedy hledat na google site:404m.com … pak mě napadlo: Jak se můžou orientovat čtenáři na mém blogu, když se na něm neorientuji ani já sám? 404m.com rozhodně potřebuje upravit architekturu.

Začínám přemýšlet co by se hodilo. Možná vybrat nejdůležitější štítky a udělat z nich menu. Bude to chtít upravit štítkování a do budoucnosti štítkovat důkladněji. Nová práce s odkazy ve WordPress 3.1 je také úžasná. Otestoval jsem si jí u svého relaxačního projektu o CityVille, který mi pomáhá trénovat trpělivost (zkuste místo volného odpoledne poctivě vkládat obrázky a popis více jak 40 kolekcí). WP 3.1 totiž obsahuje jakousi formu inteligentního hledání stávajících článků/stránek pro odkazy. Opravdu super věc, díky které můžete udělat z WP takovou menší wiki.

Ale zpět k tématu. Štítky rozhodně pomůžou při tématickém přerozdělování obsahu a možná i pro RSS odběratele. Ne každého zajímají domény anebo SEO. Možná by se tohle hodilo rovnou dát i na blog. Nejnovější články v určité kategorii/štítku. Jsou tu lidé, kteří sledují jen témata srank a gpr. Že by jsem hodil do modrého pruhu nahoru nějak úhledně nejoblíbenější štítky, aby jsem ulehčil hledání? No nevím už tak je tu přes 200 odkazů jen na hlavní stránce. Přidávat další už by crawleři nemuseli vůbec rozdýchat. Chce to tu nějak zpřehlednit i pro lidi. Dát jim hned na začátek co hledají, anebo možnost se přesunout do oblíbené kategorie.

Otázkou je také časová trvanlivost článků. Některé jsou aktuální jen pár dní, jiné zase i rok. Že .org doména pokořila hranici 9 milionů je fajn vědět, ale za měsíc už to bude jedno. Naopak článek jak funguje alexa rank, který je více jak rok starý stále platí. Tohle by se dalo řešit rozdělováním na stránky a příspěvky. Stránky by se pak daly linkovat z příspěvků podobně jak to funguje na wikipedii. Samozřejmě by jsem musel dbát na jejich aktuálnost.

Zřejmě to bude chtít si vše sepsat vybrat vhodné řešení, které ulehčí orientaci na tomto blogu. Asi dojde ke změně šablony a ještě následným úpravám. V každém případě pokud se ztrácíte na vlastním blogu jako já je třeba něco dělat a nemyslím si že to vyřeší prášky na paměť ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Začínám se ztrácet na vlastním blogu”

  1. úplně vhodné řešení asi nenexistuje a jestli jo, tak bych ho rád věděl.
    Pro pravidelné a znalé návštěvníky (pro mne) jedině kombinace RSS a site:404m.com…

  2. Pro pravidelné a znalé návštěvníky (pro mne) je to jedno, denně přibudou řádově jednotky článků, vyberu si co mě zajímá (kromě soutěží všechno) a nemusím nic třídit, hledat, filtrovat, prostě čtu každý den. :-)

Comments are closed.