Odpovídání na otázky z vyhledávačů

Necelých 30% návštěvnosti tohoto blogu přichází z vyhledávačů. Některé dotazy naprosto nesouvisí s tématem tohoto blogu, na jiné tu nenajde návštěvník odpověď, anebo jej vyhledávač pošle na špatnou stránku. Prostě vyhledávače nejsou dokonalé. Použít dotazy z vyhledávačů jako zdroj inspirace už mě napadlo. Určitě jsem o tom i psal. Co ale s těmi naprosto špatnými dotazy?

30% celkové návštěvnosti je skoro 5K návštěv. Před rokem to bylo jen 1,6K. Mohu tak potvrdit, že překvapivě rostoucí web bez snahy o výraznější SEO optimalizaci má stále více a více návštěvníků z vyhledávačů. Na google analytics je nádherně vidět lineárně rostoucí návštěvnost za poslední rok. Ale o mém SEO barbarství na 404m napíšu někdy jindy.

Ok zpět k tématu. Občas na stránky přichází lidi z google hledající například:

 

  • prodej webu sr 80
  • image hosting webtrh
  • shuwix blog

Nejedná se o pár dotazů, ale spíše o desítky. Asi by se hodila nějaká nápověda v javascriptu ala seznam anebo google:

Nehledáte náhodou Shuwixův blog? Pokud je vám alespoň 18 let a nebojíte se újmy na zdraví pak jej najdete na zde

Dobře ten první dotaz, kde prodat web s srank 80 by spíše spadal do kategorie měl bych napsat článek o tom, kde se dobře prodávají weby s vysokými ranky. Ten zbytek je ale mimo mísu.

Teď přejdeme na těžší kalibr a to seznam.cz:

  • www.sboží.cz
  • lobotomie
  • torrentz

Všechno jsou dotazy s více jak 10 přístupy měsíčně. Není to moc, ale na druhou stranu ze seznamu chodí jen minimum přístupů a to 17% (google má 80%).

Myslím, že na žádnou z výše uvedených frází asi návštěvníci nenajdou odpověď. Leda by chtěli vědět co se stalo s torentz. Co s návštěvníky? Co jim mohu nabídnout? Správnou adresu? Přesměrování na wikipedii? Slevový kupón na lobotomii 2 + 1 zdarma?

Samozřejmě se tu nabízí možnost reklamy. Napsat skript, který testuje příchod z vyhledávačů a podle nich pak předhazuje výrazné javascriptové reklamy by byla otázka odpoledne (pokud počítám i pohodlnou administraci). Ale kvůli těm pár dotazům si hrát na sponku ve wordu? Podle mích odhadů vycházejících ze vzorku by se na mém blogu dalo zpeněžit tak 200 příchozích návštěv z vyhledávačů, což jsou lidé, kteří zde nic zajímavého nenajdou a stejně by odešli. Nevím kolik by mohlo být click rate. Při výrazné reklamě, která upozorní na to co hledají možná 50%? To je 100 kliků za měsíc. Stálo by to za to?

Jen pro zajímavost. Hodně lidí, co sem zabloudí přichází kvůli nedělnímu přehledu prodaných domén. Slovní kombinace v té tabulce nějakým záhadným způsobem přitahuje návštěvníky převážně ze seznamu. Že by seznam.cz měl rád tabulkové seznamy?

Ještě jedna zajímavost. Z celkového koláče přístupů z vyhledávačů si search.com ukrojilo za posledních 30 dní 1% a na celkem dobře mířené české fráze. Na tom vyhledávači něco bude. Těsně za ním je Yahoo.com. Tam prakticky všechny fráze jsou podpisy lidí v komentářích. Takže kdo děláte zahraniční minisite a chcete návštěvnost z Yahoo určitě se vyplatí komentovat na follow blozích.

PS: Soutěž o další .eu domény bude opět v 18:00

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Odpovídání na otázky z vyhledávačů”

  1. Podľa mňa je toto problém všetkých webov a vyhľadávačov. Skrátka občas niečo zle zaindexujú. Preto sú lištičky a tie odosielajú info do datacentier, aby robot analyzoval, či návštevníka poslal dobrým smerom alebo nie. Ja mám podobný problém, no po cca 20-30 návštevách Google vyradí danú podstránku z prvej strany a posunie ju. Naopak sa mi stáva to, že na pár dní na skúšku dá niektorú podstránku na prvú stranu a pravdepodobne meria clickrate a na základe toho vyhodnocuje svoje výsledky.

    Drago, mohol by si o tom napísať článok.

    1. Kusi: není špatný nápad. Posháním nějaké info z oficiálních zdrojů.

  2. Využít kw jako inspirace článků se mi osvědčilo

Comments are closed.