Opět plavu v byrokracii

Dnešní den pro mě přinesl celkem nemilé překvapení. Začalo to chybně vystavenou fakturou za prodanou doménu na netAukce.cz. Šlo o špatný text, který jsem tam omylem nechal z předchozí faktury. Součástí emailu, ale byla i žádost ať vše elektronicky podepíšu, anebo pošlu poštou. Jsem byl trochu zaskočený. Už si ani nepamatuji, kdy po mě naposledy někdo chtěl něco poslat poštou. Tak si říkám není problém. Pošlu to poštou. Což jsem i napsal do odpovědi.

Pak mě napadlo, že když už to mám ten elektronický certifikát kvůli VIES tak proč to nevyužít. Mezitím mi došlo vysvětlení emailem.

Dobrý den,

 

v nejbližších dnech doplníme do emailu s výzvou k zaslání faktury i

vzorový text a informace o požadovaném formátu faktury.

 

Děkuji Vám za pochopení a zaslání papírové faktury. Podle zákona o

účetnictví není razítko ani podpis výstavce povinnou náležitostí

faktury. Účetní doklady musí obsahovat pouze podpisový záznam osoby

zodpovědné za zaúčtování (tzn. podpis účetní příjemce).

 

Celou věc mají ale komplikovanou plátci DPH, protože zákon o DPH

ukládá další náležitosti pro daňové doklady. Zákon říká, že daňový

doklad lze vystavovat i elektronicky, pokud s tím příjemce souhlasí.

Zároveň ale ukládá, že daňový doklad musí být opatřen elektronickým

podpisem. Od 1.4.2011 pak vstupuje v platnost novela zákona o DPH,

který tuto povinnost zpřesňuje a mluví o elektronickém podpisu nebo

elektronické značce vystavené akreditovanou certifikační autoritou (u

nás I.CA, Česká pošta a e-identity). Alternativou může být zaslání

faktury systémem EDI (dinosauří způsob z asi 90. let, využívaný hlavně

mezi velkými obchodními řetězci).

 

Zákon zároveň připouší na straně odběratele konverzi z papírové do

elektronické podoby za dodržení určitých podmínek, o možnosti konverze

z elektronické do papírové podoby (vytisknout si zaslaný word) však

mlčí. Dá se dovodit, že pokud by byla zaslaná faktura podepsaná

elektronickým podpisem, lze využít služby CzechPointu, kde provedou za

poplatek (imho 30-50 Kč) autorizovanou konverzi do listinné podoby.

 

O této problematice se málo ví, není ani jasné, jak postupovat pokud

dojde k expiraci nebo revokaci podpisového certifikátu vystavitele.

Běžnou praxí bývá, že si na straně odběratele fakturu vytisknou a

tváří se, že byla doručena poštou.

 

Jelikož však zavádíme nový systém, rádi bychom měli již od počátku

správně řešené všechny byrokratické překážky, ať již vznikají v ČR

nebo jen slepou implementací právních norem EU. Jsem rád, že toto

chápete a ještě jednou děkuji za zaslání daňového dokladu poštou.

Obratem ho proplatíme.

 

Co se Vašich ostatních obchodních vztahů týká, doporučuji Vám pořídít

si elektronický podpis (nejlevněji u pošty), pokud vystavujete faktury

ručně nebo elektronickou značku (nejlevněji u I.CA) pokud vystavujete

faktury automatizovaně, přejít na formát PDF a tyto soubory

podepisovat/opatřovat značkou.

 

Pro bližsí informace o této problematice znovu doporučuji nastudovat

§26 odst. 4) zákona o DPH v platném znění (nebo lépe ve znění platném

od 1.4.2010). Dalším dobrým zdrojem informací je článek, který jsem

četl na mesec.cz, podnikatel.cz nebo podobém serveru, ale bohužel ho

nyní nemohu najít.

 

Abych Vám napravil náladu, posílám ještě jeden odkaz –

http://www.podnikatel.cz/aktuality/elektronicka-faktura-bez-elektronickeho-podpisu/

. Zdá se, že od roku 2013 bude vše opět jinak.

 

S pozdravem

 

Jiří Kubíček

No říkám si tak budiž. Budu vše podepisovat elektronickým podpisem. Vždyť o nic nejde. Pro jistotu ještě koukám na detaily toho zákona. Jako obvykle by se hodilo nějaké tlumočení pro běžné smrtelníky. Je tam toho celkem dost tak hledám shrnutí na odborných portálech. Třeba měšec.cz – 7 změn, které přinese změna DPH pro vaši peněženku

Když vyberu nejzajímavější pasáže:

  • Takže od 1.4.2011 povinně hlásit podezřele nízké ceny. Pokud odteď někdo bude na webtrhu prodávat služby pod cennou, tak na FÚ s ním. Možná okrádá stát a vy budete muset doplatit rozdíl.
  • Od 1.4.2011 ručí odběratel, za to že prodejce odvede DPH. Tzn. po každé koupené doméně u českých registrátorů bude asi třeba čestné prohlášení že odvedli státu daně na DPH?

Nevím jestli mě paměť neklame, ale neslibovala současná vláda, že nebude házet podnikatelům klacky pod nohy? A zvláště těm, kteří jim vydělávají nejvíce peněz, tedy plátci DPH?

PS: tohle vše platí pouze pro plátce DPH, ten zbytek může být v klidu.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Opět plavu v byrokracii”

  1. Ano od nové úpravy zákona o DPH musí být faktura zaslána poštou, nebo opatřena elektronickým certifikátem. V případě že jde o elektronickou fakturu pozor na to, že jste POVINNI si takovuo fakturu v elektronické podobně s tím podpisem uchovávat 10 let pro případné doložení.

    Poděkujme voleným zástupcům, kteří nemyslí hlavou a účetní práci v živote neviděli, protože jinak by nemohli každý rok všechno měnit a zvyšovat byrokratickou zátěž a zatežovat účetní a podnikatele další a další prací navíc.

    Finta jak to obejít (aneb aby se vlk nažral a koza zůstala celá), fakturu si vytiskněte a přeložte jako kdyby přišla v obálce poštou.

    Co se týká ručení odběratele za DPH odvedené prodejcem. Jde hlavně o topné oleje apod. Tahle norma funguje ve většině zemí EU dávno. Mohou to vymáhat snad jen v případě, že kupující věděl, že prodejce daň neodvede (jinými slovy, když už od počátku byla v obchodě kulišárna, která měla za cíl neodvést daň a vydělat na tom). I v takovém případě to ale budou muset myslím nejprve prokázat, než donutí odběratele něco platit. Takže tohle není tak horké jak to vypadá.

  2. Jen hypotetická otázka, máš faktury uložené na disku, nějakém přenosném mediu, ale jak už to tak bývá hardisk půjde do věčných lovišť a flash karta, dvd či jiné medium nejde přečíst, co pak ?

    Jak to řeší?

    Ohledně finty, nemusíš překládat přece, přišla v obálce o rozměru A4 :)

  3. Drago :D už si to konečně nějak vyřeš, odpovídám na odpověď nade mnou a mezitím se mi tam vyřítí 4 další komenty a má odpověď už pak nedáva smysl :)

  4. Uff, jsem se lek že budu zase muset řešit něco navíc. Naštěstí nejsem plátce takže se mě to netýká.

    K čemu je vůbec ten elektronický podpis na faktuře dobrý?

    P.S.: S tím házením klacků pod nohy s tebou souhlasím, v dnešní době to není moc snadné podnikat…

  5. Neni problem vystavit fakturu v PDF formatu. Par jich je zdarma a ja take planuji svuj. Posila se elektronicky a obe strany si vytisknou do svyho ucetnictvi.
    Nebo muzes zkusit prevyst ten tvuj word do pdf primo :)

  6. Petře pokud nepůjde HDD přečíst, nebo jiné záznamové médium a nebudeš mít aspoň tu vytištěnou fakturu, tak se to asi řeší podobně, jako když ti účetnictví zničí třeba voda, požár nebo myši. Zkrátka pak je na tobě sehnat si to vše znova a doložit to úřadu. Mám pocit že v případě živelných pohrom a katastrof jsou celkem vstřícní, u nedbalého uložení už je otázka jak moc tě budou chtít potrápit.

  7. Raději už no comment, tohle fakt není normální. Já dosud faktury zasílám pouze mailem v PDF a jsem plátce DPH. No snad za to není nějaký obrovský postih, přece musí i na FÚ používat hlavu. Daňový doklad-faktura je naprosto v pořádku, akorát tam není podpis. Copak jim nestačí, že bylo zaplaceno DPH? To musí pořád někdo s něčím prudit :-(…

  8. Jsem děsně zvědavý, jak ten pošahaný certifikát bude za 10 let někdo otevírat. Taky by mě děsně zajímalo, jestli už si naši zákonodárci všimli, že každý 5. uživatel nemá Windows a tudíž některé jejich legrácky vůbec nemůže použít… No holt prostě se zase předvedli.

  9. Co myslite, lze si nechat vystavit elektronicky podpis jen na urcite pravni ukony. Stejne tak jako lze podepsat plnou moc jen na urcite ucely.

    Predstava ze mam na disku neco co pri vhodnem uziti za me podepise vse je pro me desiva. Jsem jako spravny spravce serveru trosku paranoik. Takto bych si nechal vystavit el podpis jen na ucetni veci a neco mene duleziteho.

  10. jednoduche, na PDF pouzivam primoPDF nebo stormware PDF printer.
    Pohoda myslim uz umi sama vystavit podepsanou PDF fakturu, ale jeste jsem si s tim nehral. Resp jsem jeste nebyl schopen poridit si el. podpis.
    Na zalohovani doporucuji http://rammi.cz/kouzlo-zvane-dropbox/

    Ale to nic nemeni na tom, ze bych dal podminku pro nase ministry, aby stravili pred nastupem do funkce alespon 3 mesice na radovem postu v danem oboru.

  11. No to je teda super… Dokud jsem si dělal daňovou evidenci sám, tak jsem tak nějak změny sledoval, ale od té doby co jsem účetnictví svěřil účetnímu už jsem to pustil z hlavy a spoléhám na to že by mi účetní o změnách řekl. Jak vidím tak neřekl :-) A člověk se pak dozví jen tak mimochodem, že vlastně porušuje zákony :-(

    Naštěstí na tom papíře není poznat, jestli ho vytiskl dodavatel a poslal poštou, anebo to poslal mailem a vytiskl jsem si to sám. Což je možná taky důvod, proč účetní nic neříkal, protože mu dávám všechny faktury v papírové podobě. A když to nepozná účetní, tak to asi nepozná ani případný kontrolor, nebo jo?

  12. Jo ale vrtalo mi hlavou, proč Vodafone zdůrazňuje, že jeho faktury v PDFkách mají elektronický podpis A DÍKY TOMU si je můžu dát do účetnictví. Vždycky jsem si říkal že jsou to blbci, ale teď už to konečně chápu :-)

  13. Nesmyslná buzerace. Osobně doufám že je to jenom nějaká chyba v zákoně a bude co nejdřív opravena, protože toto je opravdu zbytečný.
    Já sice nejsem plátce DPH, ale jednou plátcem určitě budu a toto je opravdu zbytečný.

  14. Já to beru pozitivně jako ochranu příjemců faktur. Totiž příjemce (ten kdo uplatňuje náklady a/nebo odpočet DPH) musí prokázat, že faktura je platný doklad. Já neustále trnu, protože mám v účetnictví plno faktur, které nejsou ani podepsané a často ani nevypadají důvěryhodně po vytištění (razítko v rozlišení 72dpi), a to i od velkých firem (Active24, Forpsi).

  15. No, když jsem viděl, co se vše stačí poslat potvrzené v US přes fax a taky to funguje, škoda slov. Ostatně nechápu k čemu faktury jsou. Nezaúčtováním výdaje to asi moc lidí neudělá, to si každý pohlídá a zaúčtovaný příjem zase musí mít nějaké druhé daňové číslo ve výdaji. Ostatně, nedělám to rád porovnávat s US, ale třeba právě v tom zasr US nemusíte mít žádné faktury, stačí kopie z bankovního výpisu a nazdar a kapitalismus kvete, nízká daňová kriminalita, proč asi? Ne skutečně to není kvůli těm pálkám, co za to můžou dostat, ale proto že když zavoláte na finančák tak s váma nejednají apriory jako s potencionálním zlodějem, co zas kouká něco ojebat, ale jsou povinni vám na dotaz ZAVAZNE odpovedět, takže když blbě určí sazbu, není to tak že vy jste povinen, neznlost zákonů a podobné kecy, prostě IRS řeklo/napsalo a konec, šmitec. No nemluvím o tom, když prokazatelně po dlouhaletém bezproblémovém placení něco opomenete, fakt VUBEC zádnej problém. Kdyby jejich daňovým úřadům někdo předvedl vaše vyšperkovaná účetnictví, tak vás nominujou na nobelovku. A to ani nemluvim o odečitatelných položkách …
    U nás po jakých kravinkach se vozí, detailíčky, u 5 let staré faktury dopsaný DIC rukou (firma prokazatelně existuje a doklad má také), přesmyčka v názvu firmy a šup zpětně daně, penále. Nechápu nic.

Comments are closed.