Bude google chrome bez adresního řádku?

Google Chrome, internetový prohlížeč ve službách GoogleZa posledních pár dní se množí drby a neověřené zprávy o tom, že Google chce u svého internetového prohlížeče odstranit lištu pro zadávání URL. Ačkoliv jsou to jen spekulace zkusme se trochu zamyslet nad tím jaký dopad by to mělo na domaining.

Top doména není jen prestiž, ale také zdroj type in návštěvnosti, tedy zdroj lidí, kteří si dali tu práci a vyťukali do adresního řádku doménu s patřičnou koncovkou. Takovýto návštěvníci jsou zlatým dolem. Podle mích zkušenosti s parkingem se množství prokliků u type in návštěvníka stabilně pohybuje nad 50%. Jsou to lidé odhodlaní prozkoumat obsah domény. Dají si tu práci a vnímají jednotlivé prvky a zhodnocují je. I když třeba neočekávají, že najdou přímo to co hledají spokojí se i s odkazem, tedy reklamou.

Internet roste, stejně jako počet návštěvníků. Na začátku stačilo obsah katalogizovat. Než se však člověk proklikal do patřičné kategorie, občas bylo lepší zkusit rovnou zadat adresu. Po nějaké době přichází vyhledávače. Ze začátku jen urychlují hledání v stále zvětšujících se katalozích. Postupně se začíná prosazovat fulltextové vyhledávání, které nehledá jen tématické weby, kde by se mohli informace nacházet, ale rovnou samotné informace a dokáže i označit konkrétní stránku webu s danou informací. Katalogy nemají šanci tomuto trendu v nekomerční sféře konkurovat. Na trhu se začínají prosazovat velké firmy schopné investovat nemalé částky do fulltextové vyhledávání. Pomalu ale jistě určují trendy, kterým se musí majitelé stránek přizpůsobovat.

Asi by se dalo pokračovat dále. Zmínit cloud computing, vyhledávání v multimédiích a samozřejmě sociální sítě. Chci ale spíše poukázat na fakt, že od uživatele se při brouzdání na internetu očekává stále méně interakce. Můžeme se tak dočkat okamžiku, kdy opravdu ten adresní řádek zmizí. Doménu pak bude připomínat jen poznámka v záložkách, hned vedle title stránky a to možná i přeháním. Mezi záložkami se dnes lidé orientují hlavně podle favicon, pak podle titulku a až nakonec je to doména (pokud favicon nepoužíváte tak by jste měli začít).

Jak bude vypadat brouzdání na internetu budoucnosti? Možná si uživatel otevře prohlížeč, objeví se mu iGoogle a vše potřebné bude mít na ploše. Nebude potřeba žádnou navigační lištu. Žádné záložky. Vše bude mít prostě na stránce. Nebudou jej zajímat domény, jen obsah na nich. Když se mu něco zalíbí dá si to do RSS čtečky. Do všech služeb se bude přihlašovat přes službu jako openid, anebo pod google accountem. Vlastně nebude potřeba aby ten prohlížel uměl víc než jen najít domovskou stránku.

Mno možná nastal čas přestat oslavovat google a trochu jim ten jejich chrome začít sabotovat. Osvěta uživatelů by také pomohla, anebo za pár let se dočkáme situace, kdy ten kdo ví co je to doména, subdoména a TLD bude považován za IT specialistu. Nepěkná představa :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Bude google chrome bez adresního řádku?”

  1. Kdyz browser nebude mit adresni radek, tak jak budu zadavat adresu? zase hledat nekde v katalozich? Nebo Chrome homepage bude napevno Google s HTML vyhledavanim?
    Trochu neprakticky, kdyz se chci kouknout na zapadly stranky :)

    1. Unreal][: jako většina BFU to budeš zadávat do vyhledávání na google :)

  2. Nech si daju prec ten adresny riadok aspon lepsie pre ich konkurenciu.
    Chrome pouzivaju len samovrahovia, inteligentny clovek sa mu vyhne. Vsetko co prejde cez ten ich prehliadac sa zaznamenava a archivuje. Dakujem nechcem. A ich ostatne sluzby tiez, preco asi vyvinuli operacny system ktory uklada vsetko na ich servery a nepouziva HDD? Pre informacie samozrejme co mate v PC. Ich sluzby ktore ponukaju zdarma a vrazaju do vyvoja nemale peniaze tiez nerobia pretoze su dobraci ale chcu co najviac informacii. Az mraz dokaze behat cloveku na chrbte ako je ten internet google chapadlami pretkany.

  3. Nejak mi to porad nejde do hlavy, proc ho chteji zrusit. Pokud je to kvuli preklepum, tak by pomohl treba naseptavac. Adresni radek je proste standard.

  4. Až se lidi budou orientovat jenom podle favikonek a , to teprve nastane pravý ráj pro phising a podobné kratochvíle :-)

  5. Mám rád takové úvahy. To si člověk potom začne představovat jak to v budoucnu může všechno vypadat.

    Dovadu si představit že to Chrome bude mít defaultně vyplé a bude to možné zapnout.
    Pro normální usera stejně existuje jen postup – homepage seznamu -> http://www.doména do vyhledávání -> klik na “Nechtěli jste navštívit http://…” ;)

    V každém případě až to nabídne více prohlížečů, tak by domaineři měli začít uvažovat rychle o prodeji type in domén. Internet není o doménách ale o informacích.

  6. Myslím, že jste s všichni jen přečetli bulvární titulky a ani se neobtěžovali podívat se na návrhy designu od Google Chrome týmu.

    Chtějí dát pryč URL lištu, ale webová adresa se bude podle jedné úvahy psát prostě do horní části záložky.

    Nechat zmizet URL by znamenalo možná zavřít dveře MFA (relativně malému bussinessu), zato otevřít hodně velkou bránu do podnikání phishingu (tedy co do míry zisku myslím o řád jinde), i když na úkor zisků je výrazně větší podíl nelegálnosti takové činnosti. Pokud ale zrovna nekradete obsah bankovních účtu, ale jen podstrčíte třeba magazín z vašimi reklamami? To by taky byla taková advanced forma MFA :).

    Hlavně doporučuju před podobnými “senzačními” úvahami, pečlivě prostudovat původní zprávu u zdroje ;).

  7. zmizení url lišty by právě naopak prospělo mfa webům, žijícím převážně z trafiku z vyhledávání

Comments are closed.