.eu doména byla 2hou nejprodávanější ccTLD za 2010

Podle oficiálních zpráv doménového tržiště SEDO, se za rok 2010 stala doména .eu druhou nejprodávanější ccTLD. Největší podíl získala .de (46%), pak je .eu (20%) a třetí místo patří .co.uk (14%). Počet obchodů s .eu doménou stále roste a to, že předstihla .co.uk byla jen otázkou času. Za její úspěchem je podle odborníků snaha EURID dostat doménu do podvědomí pomocí masivních kampaní. Dále loby Evropské Unie. Ten kdo obchoduje v Evropě musí mít svou “evropskou identitu”.

Ačkoliv rozdávání domén zdarma či za pakatel se u dříve nevyplatilo*, záštita EU zřejmě stačí. Doména se začíná dostávat i do podvědomí BFU. Seznam.cz je má rád. Dokonce jsem měl občas pocit, že .eu má u seznamu podobně jako .cz menší plus.

Popravdě se moc o .eu na domainer fórech nemluví, takže vývoj je celkem těžké sledovat. Na jednu stranu to vypadá, že .eu nikdo nechce a pak se objevují každého čtvrt roku zprávy od SEDO, kde ve statistikách má stále slušný podíl.

* Příkladem je třeba .info doména. Ta se rozdávala zdarma, později registrovala za pakatel na první rok. Vedlo to k masivnímu zaspamování google. Ten se s tím moc nepáral a začal .info doménu masivně penalizovat, což později i přiznal. To už je ale nějaký ten rok zpátky. .info domény jsou teď už rovné ostatním TLD. Popravdě mě se zdá, že na seznamu si nejsou všechny domény zas tak rovné, některé jsou si rovnější a .info mezi nimi nebude ;)

Další zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “.eu doména byla 2hou nejprodávanější ccTLD za 2010”

  1. O té rovnosti domén ve vyhledávačích, co se týče běžně používaných tld máš nějak vysledovaný, nebo jak si na to přišel ?

    1. Martin: když jsem dělal minisite tak se mi dařilo prosazovat ty na .eu do seznamu až moc lehce. Mohla to být samozřejmě náhoda, tak jsem to nadhodil do diskuze (už nevím jestli na WT anebo FB). Pár lidí, kteří mají slušné výsledky z MFA/minisite (200+ EUR/měsíc) poznamenalo že mají občas podobné zkušenosti. Je to jen dohadování. Nic jistého.

  2. Osobně mám teda opačný zkušenosti. Chtěl sem zaplevelit jeden zajímavej kw, takže sem regnul celkem 6 domén (2x .cz, 2x .eu + jednu .com a .org).

    No nejvejš se dostala paradoxně .org, druhá a třetí byla .cz, pak byla jedna .eu, následovala .com a žebříček zakončila druhá .eu :)

    Kvalita webů byla srovnaltená, na všech bylo cca. 6 stránek kvalitního textu (žádná kopírka). Ta .org na daným KW vládne do teď (momentálně je na druhé pozici, což je podle mých zkušeností výhodnější než první pozice), obě dvě .eu, jedna .cz a .com jsou někde na 70 stránce, akorát ta jedna .cz se drží na konci první stránky.

  3. Přesně tak, jestli chce někdo útočit na první příčky u seznamu tak s ničím jiným než .cz to půjde jen s vypětím sil.

Comments are closed.