Co je pro Vás rozhodující při výběru webhostingu?

Ačkoliv už webtrh nesleduji ani zdaleka jako předtím, občas mi to prostě nedá a musím se tam kouknout. Dnes jsem tam našel vlákno, které se jmenuje stejně jako tento článek. A co mě na něm tak zaujalo? Ta úžasná anketa.

No posuďte sami:

  • Cena
  • Diskový prostor (uvažujeme, že minimum je 1 GB)
  • Neomezené služby(email,ftp,databáze,traffic,subdomény)
  • Více domén 2. řádu
  • Zálohování

To jsou možnosti, či vymoženosti, podle kterých by se měl hodnotit webhosting. Pokud takto smýšlí nová generace internetových podnikavců (podnikavec = většinou mladý člověk snažící se vydělávat peníze na internetu bez živnostenského oprávnění), tak na českém internetu očividně chybí webhostingová gramotnost a blogeři včetně mě by se měli nad sebou zamyslet a věnovat nějaký ten článek na osvětu.

Tímto samozřejmě nechci rýpat do korunových webhostingů, které nabízí modré z nebe za desetikorunu měsíčně. I takové služby se koneckonců dají perspektivně využívat a nemusí to hned být na hostování MFA. Problém bude tak trochu někde jinde. Podnikavci totiž naprosto netuší co potřebují. Z navržených možností totiž vyplývá:

  1. Cena je to první co mě napadalo dát do ankety, asi bude nejdůležitější.
  2. Diskoví prostor, jasně čím větší tím lepší. Pro jistotu nadhodím nějaké větší číslo. Přece musí být důležitý ne?
  3. Neomezený, neomezené, nekonečně dokonalé, bez limitů… oo (to není smajlík ale pokus o ležatou osmičku)
  4. Více domén 2hého řádu znamená více projektů na jednom místě. Více MFA, více WP, více diskuzních fór, více katalogů, více slevomatů…
  5. Zálohování. Tak čtyři možnosti jsou málo, přidám ještě zálohování jsem slyšel že je důležité ne?

Když si to seřadíte tak na prvním místě je cena, pak gigaprostor, neomezené všechno, včetně domén a pak zálohování. Zbytek se nám nějak ztratil. Tohle je teď in a po tomto je teď největší poptávka? Ideální aby se to snad dalo ještě platit SMSkou a byla k tomu doména zdarma.

Ok teď na chvilku odložím masku ironie. Poprosím teď, aby se internetoví podnikavci na chvilku zamysleli. Co vlastně chcete dělat a na čem vydělávat peníze. Jsou to MFA, blog, eshop, katalog, diskuzní fórum, slevomat? Víte ono má všechno trochu jiné nároky i požadavky. Například i na ty jednoduché MFA nebudete potřebovat většinu zmíněných věcí. Naopak se budou hodit jiné věci. V celém tom seznamu není ani zmínka o tom alespoň částečně mít možnost ovlivnit nastavení chování serveru. Já si například MFA neumím představit bez htaccess. Jednoduchá maličkost bez které to nepůjde. Co teprve WP a jeho autoamtická aktualizace bez možnosti navýšit limit paměti? Dříve se webhostigny pyšnily dostupností, která u těch průměrných nespadla pod 99,96 a dnes je to spíše máme vše neomezené. Další věc je technická podpora. Ano je to sice často omílané téma, ale v momentě kdy budete mít eshop více jak den nefunkční tak nastane problém, který stojí peníze.

Pokud neparkujete pár domén, tak je to právě webhosting na kterému bude vaše podnikání v budoucnosti stát. A jestli vám já poradím, který webhosting je nejlepší? Ani náhodou. Pokud chcete vydělávat peníze tak se hodně rychle naučte používat svou hlavu a selský rozum. Čas investujte do průzkumu trhu, čtěte reference a učte se z chyb ostatních. Hlavně nepřemýšlejte jako chudý student, který si nemůže kvalitu dovolit, protože právě jste si odpověděli na otázku jestli máte na to vůbec podnikat a vydělávat peníze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Co je pro Vás rozhodující při výběru webhostingu?”

  1. Ať se rozhodují (e)podnikavci jakkoliv, tak stejně některé české webhostingové, serverhostingové společnosti jsou oproti zahraničí pozadu. btw. přidal bych do ankety bod se slevou, výprodejem. Co takhle výprodej diskového prostoru :)

    1. Marek Stejskal: ePodnikvaci zní dobře. Asi to začnu používat.

  2. Mna zaujimaju hlavne referencie, a teda skusenosti s danym hostingom.

    Toto je u mna prvy bod (po chybnom kroku do neznama, so spolocnostou centralhost.eu – kde sa bohuzial uz neprihlasim ani na FTP, zavesili to na klinec).

    A preco to je u mna cislo jeden? Pretoze som sa nechal zlakat bodom cislo 1, ktory si napisal ty. Pozrel som si, ze ponukali hosting za vyhodnu cenu, tak som si ho objednal hned na 2 roky. Spociatku fajn – a potom to zacalo prichadzat – caste menenie DNS serverov, nasledovali caste vypadky, strasne zla podpora. Nastastie som sa vcas spamatal a svoje weby som presunul na sukromny hosting.

    A co je najlepsie – zalohu webov som musel robit cez google cache, co bolo dost zaujimave – s touto formou zalohovania som sa este nestretol, ale tiez zdlhave.

    Nastastie sa to tykalo len zopar webov, ktore obsahom moc neovplyvali, takze som to mal zmaknute za nieco viac ako hodinku.

  3. zkušenosti s hostingy mám poměrně dost. Od wz.cz ic.cz, na savana.cz, pak netzona.cz, následně xhosting.cz, timehosting a nakonec u VPS coolhousing. A věř, že je docela otrava stěhovat taková kvanta webů :-(

  4. M. Stejskal: Já bych řekl, že většina. Jenom ty větší jsou většinou v pohodě. Třeba Wedos má možná i náskok oproti zahraničí.

  5. U českých webhostrů my chybí podpora multimediálních služeb. To většina umí až když si u nich koupíte server hosting.

    Jinak dneska má snad už každej neomezenej trafic a služby a to váže i na domény druhého řádu. Dneska se platí už jen za místo, služby jako PHP, mysql to už dneska maj všichni pořešený bych řek.

    Vemte si že dřív stál hosting 100mb nějakejch 1600 Kč třeba a doména CZ taky snad nad tisícovku. Dneska je to už fakt hodně levný.

  6. Všechno je o hlavě a zkušenostech. Jen založil tuhle anketu, protože neuměl zkušenosti vyhledat, a tak si je nechal naservírovat pod nos…

    Myslím, že osvěta není potřeba. Vždy tu budou ti, co se nejdříve jen ptají a pak čtou. A ti, co čtou, se ty správné odpovědi dozvědí třeba díky takovéto laické anketě na WebTrhu…

  7. Ahoj, prosím tě můžu dotaz? :) K čemu je potřeba u MFA htaccess?

    1. Petr: například takzvané přátelské seo url.

  8. Pro mě je nejdůležitější stabilita, rychlost, a až potom další hlediska. Mezi nima samozřejmě hraje důležitou, i když ne hlavní roli, cena.

  9. Musím souhlasit, že osvěty není nikdy dost a čím více informací je zájemci o hosting k mání, tím lepé. Pokud to někoho zajímá, tak jsem sepsal 10 tipů jak vybrat kvalitní hosting http://www.hostingy.cz/navody-a-tipy-10-tipu-jak-vybrat-kvalitni-hosting.html (určeno pro začátečníky). Problém ale vidím jinde. Hosting si většina lidí neobjednává každý den, zvláště pak, pokud začínají s novým projektem. Proto je úroveň znalosti nižší a snadno tak vybírají podle výše zmiňovaných hledisek, bez hlubších technických znalostí.

  10. Před půlrokem jsem také vybíral svůj první hosting. Pokud člověk nesleduje tuhle oblast, tak to chvíli shánění informací dá. Nakonec z toho vznikl výběr asi tří hostingů, u kterých bych se neměl spálit. Hodně záleží, jaký projekt chce člověk spouštět – obecné informace jako v anketě jsou víceméně k ničemu.

  11. Podľa mňa pre začiatočníkov je skoro jedno aký hosting použijú, lebo pravdepodobne nebudú luskať nič náročné a keď sa trochu rozkukajú, tak už budú vedieť čo potrebujú a podľa čoho si vybrať. Tak všeobecne 1. uptime 2. výkon 3. funcie 4. podpora 5. cena

  12. Je určitě nutné několik hostingů porovnat, nebo se zeptat známých.

Comments are closed.