Rušení stránek – druhá strana mince

Během poslední doby jsem psal o několika zásazích výkonné moci do práv občanů. Ať už to byly zásahy na úrovni registrátora či hostingu, vždy měly jediný účel a to přerušit provoz stránek na doméně. Vesměs se reakce pod články klonily na stranu “poškozených”, ale to zřejmě kvůli tomu, že se jednalo o pirátské stránky, které rušili organizace podobné české OSA. Ta nemá zrovna dobrou pověst. Někteří lidé jí dokonce označují jako mafii, která legálně vybírá výpalné. U DVD a CD se mi vždy ten dvojsmysl s výpalným velice líbil.

Dnes se objevila další zpráva o rušení webů. Tentokrát policie ve spolupráci s organizací Nominet (má na starosti .uk domény, něco jako anglický CZ NIC), vyřadili 1800 webů. Jednalo se o podvodné stránky, které pokud něco vůbec prodávaly tak to byly duplikáty. Podle anglické policie zrušení těchto stránek zachránilo mnoho peníze mnoha lidem, kteří by jistě o své peníze přišli. I u nás v ČR máme zkušenosti s podvodnými eshopy, však jen Nova za prosinec informovala v hlavním zpravodajském čase minimálně o dvou, co si pamatuji.

Při posledním článku mnoho lidí, včetně mě, uvažovalo o tom jak si ochránit stránky před zásahem vlády či organizace. Jaké domény jsou nejvhodnější, kam umístit servery atd. Dokonce padli i názory, zda by vůbec měla moc výkoná mít možnost jen tak vypnout doménu. Sice doménu není možné vlastnit a samotná doména nemůže mít vliv na obsah, na druhou stranu vypnutí stránek na hostingu nemusí mít na chod stránek žádný vliv, protože přenastavení DNS zapříčiní maximálně pár hodin problémů způsobených cache. Zatímco odstavení domény na úrovni správce domény prostě zlikviduje obsah nadobro.

Podle mě je to zajímavé dilema na jednu stranu chceme, aby nás stát chránil na druhé mu zase chceme co možná nejvíce zkomplikovat, aby mohl zasahovat do našich práv. Jedno s druhým nejde kombinovat. Ideální ochrana znamená dát možnost státu vypnout doménu jedním kliknutím, na druhou stranu by to muselo být až po spravedlivém soudním procesu, který ale u nás může klidně trvat velice velice dlouho.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Rušení stránek – druhá strana mince”

  1. Měla by fungovat prevence místo represe.

    Kdyby se stahování nevyplatilo, tak by se nestahovalo. Je to jako s úplatky. Uplácet se bude dokud bude mezní užitek z úplatku vyšší než ztráta z toho, když se na to přijde. Konkrétně trh s filmy/hudbou je IMO nadhodnocen a uměle držen mimo tržní cenu tím, že se musí sponzorovat OSA, atp. Třeba trhání kytek za cizím plotem je přestupek. Přesto si dovolím říct, že ho 99% lidí nedělá. Protože vypěstovaná růže, zabalená do papíru nestojí 540,- ale 90Kč.

    A ohledně pdvodných obchodů platí to samé – pokud nakupuji na neprověřeném obchodě, nejdřív si ho progooglim a rozhodně neplatim předem kartou/převodem.

  2. Už vidím ako sa to bude za pár rokov zneužívať a nezostane sa len pri wareze a podvodných stránkach.

    Trošku fikcie :) :
    Mám silnú konkurenciu? Tučná obálka (alebo skôr kufrík) na správne miesto a konkurenčný web bude označený za zdroj vírusu,phishing stránky a podobne. Následné zablokovanie webu a konkurenčný boj bude ukončený :).

  3. Tak proč se nedá do podmínek při registraci domény, že na doméně nesmí být nic nelegálního / nebezpečeného? Pak může domény vypínat přímo registrátor na pokyn policie, po nějakou schválení závažnosti porušení…

  4. Na zrušení podobných stránek nevidím nic špatného.

  5. Ja nechapu proc, aspon u nas, nikdo jeste neprisel se sluzbou pro stahovani flimu a hudby na bazi ulozto akorat legalne.

    Vemte si ze uz hodne filmu se da koupit za opravdu slusnou cenu, viz ruzne 30kc verze u stanku a podobne. Kdyby nekdo udelal jak uz sem psal nahore web jako ulozto, uplne stejnej system, akorat by odvadel poplatky autorum (misto osy napriklad) stastni by byli vsichni, napriklad ja si na ulozo nakupuji kredity, ne proto ze bych mel snad mel nejakou chorobnou touhu nekoho okradat, nebo proto ze tech 30kc na koupeni filmu u stanku nemam, ale proto ze to je nejjednodusi cesta k jeho ziskani.

    A myslim ze vliv na to kolik lidi si krabicovou verzy koupi nebo de do kina by to nemelo ani nejmensi, protoze clovek ktery si film koupi, si ho kupuje bud kvuli krabicce, nebo proto ze neumi pouzivat internet. A clovek ktery de do kina, do nej nejde proto ze by snad chtel svetu ukazat ze ma 150 kc na listek, ale proto ze si chces uzit kino atmosferu.

  6. Hranice soukromého vlastnictví by neměla být snadno překročitelná, ale určité vyjímky bych toleroval. Například podvodné eshopy co jen vybírají peníze a nic nezasílájí a je to prokazatelné (desítky případů), bych bez milosti zavíral a majitele tvrdě postihoval.

  7. Podvodnikum at to klidne zavrou, ale horsi to bude s dokazovanim a naslednymi soudnimi spory. No evidentne nastavaji casy cenzurovaneho internetu, uvidime kam to vse dospeje.

  8. Vypnout doménu by mělo jít jen na základě soudního rozhodnutí. Svěřit něco takového běžným úředníkům nebo policajtům je velký risk a kdyby to dělal přímo registrátor sám od sebe tak to by byla úplná katastrofa a v této oblasti by si nikdo nebyl jistý v ničím.

  9. Popravdě si myslím, že kdyby se vypnuly dvě třetiny internetu, tak by se nic strašného nestalo.

  10. To mi připomělo jeden už hodně starý vtípek…
    Včera jsem si zazálohoval Internet. Bez porna toho byly jenom 2 DVD.

Comments are closed.