Torrentz mění .com za .eu

Jeden z největších vyhledávačů torrentů na světě Torrentz mění oficiálně svou doménu z Torrentz.com na Torrentz.eu. Není to však kvůli tomu, aby byl blíže k uživatelům EU, ale jako reakce na nedávné události kolem 77 zabavených domén vládou USA. V oficiálním prohlášení administrátoři doslova tvrdí, že nehodlají riskovat zabavení .com domény a znefunkčnění jejich stránek. V současné době jsou návštěvníci z .com varianty redirektováni na .eu variantu.

Možná to celé bude jen laciné gesto odporu, ale také to může vyvolat lavinu, která sebou strhne další warez weby. Eu. doména by se tak mohla stát novou baštou warezu na rozdíl od gTLD. Jen nevím jestli to byla dobrá volba. Je pravda, že .eu doména funguje naprosto jinak než ostatní TLD, ale v EU je velké množství organizací bojujících za práva autorů. Na druhou stranu Evropská Unie rovná se bašta byrokracie, která nestíhá ani následovat internetové trendy rok zpátky, natož aby držela krok s vynalézavostí pirátských webů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Torrentz mění .com za .eu”

  1. To není úplně OK, když se toto děje :(
    A osobně si myslím, že změna na EU je z bláta do louže. Přesně jak píšeš. Já bych se u EU bál mnohem více (co se týče warezu, porna apod) než u com domény, kde je to běžnější.
    Řešením by asi bylo pamatovat si IP adresy bez domén.

  2. Decentralizované DNS, kryptované disky, kryptované VPN, v nich kryptované P2P siete, do toho nejaká steganografia, ešte chvíľu divoký internet bude fungovať, ale bude to stále ťažšie.

  3. Nejlepší by bylo .RU. Tam myslím nehrozí ani to, že by se na tu stránku úředník podíval, natož aby vyřizoval papíry k jejímu zastavení :)

Comments are closed.