WebFair.cz – pohodlný pokec po staru

Druhým z webtrh klonů, který si představíme je webfair.cz. Fórum je postaveno na systému vBulletin, který používá i webtrh.cz. Zorientování se tak není žádný problém, protože vše (včetně šablony), je naprosto stejné.

WebFair působí na první pohled přívětivě. Po příchodu vidíte 9 kategorií, které mají další podkategorie. Fórum tak už od začátku nepůsobilo pustě. Vlastně spíše velice útulně. Nějak zvláště se netlačí na pilu ohledně pravidel anebo držení se tématu. Jednotlivá vlákna tak trochu připomínají chat. Prostě  tu nejsou žádná omezující pravidla. Už chybí jen ta medově – vanilková šablona a člověk by si připadal jak na starém webtrhu v dobách, kdy se kolem něj točila jen malá komunita lidí. Pěkná představa.

Možná i díky pořádné dávce nostalgie si WebFair vybral zaměření spíše diskuzního fóra, než obchodního trhu. Ostatně nemá ani žádný aukční systém. Pokud na trhu založíte vlákno, tak si vytvoříte i vlastní pravidla. Můžete prodávat klasicky s tím, že každý post je příhoz, anebo jen nabídnout službu/zboží k prodeji a smlouvat o ceně. Nedávno mě napadlo, že by jsem mohl zkusit výměnu domén. Občas se mi podaří vyhmátnout doménu, která je ve svém oboru dobrá, ale mě se nehodí. Než jí prodávat za horentní sumu, možná by se dala vyměnit za jinou z mě bližšího oboru (zvláště u domén s nízkou likviditou by se to mohlo hodit). To je také výhoda diskuzní formy aukce. Jako na tržišti. Jen pravidla, která si určí prodejce. Teoreticky tady jde prodávat všemi způsoby a formami aukce. Uvidíme nakolik jsou lidé schopní se ještě domluvit bez předpřipravených aukčních nástrojů.

Nemá smysl rozebírat nějak komunitu. Hodně lidí, kteří působí na webtrhu, je zaregistrováno i na klonech. Občas se tu objeví známější jména a prohodí nezávazně pár slov. Komu chybí volná diskuze z webtrhu, tak tady si určitě může pokecat. Svědčí o tom i hezký nárůst členů a příspěvků. 4.12.2010 v 15:08 bylo na WebFair 202 členů, 514 vláken a 3250 příspěvků.

Co se mě osobně líbí, tak je přesunutí určitých zaběhnutých pravidel z webtrhu na webfair. Například dávání reputace. Pomalu zaběhnuté pravidlo, se zde stalo samozřejmostí. Ne že by na tom nějak zvláště záleželo, ale když dostanete více reputací za jednu odpověď máte pocit, že jste pomohli více lidem. Jakási zpětná vazba.

WebFair kromě podpisů, které se prý rušit nikdy nebudou, podporuje i možnost přidat svůj twitter. Čehož jsem využil. Za minulý měsíc mi z fóra, přes podpis, anebo ikonku blogu, přišlo 307 návštěv 7,49% (23) z toho nových. Takže další místo na rekrut nových čtenářů.

Co dodat. Pokud si chcete pohodlně pokecat po staru tak na webfair.cz určitě koukněte. V současné době se tam motá pár známých tváří a projít za pár minut všechna témata za posledních 24 hodin není problém. Rozhodně to není ztracený čas. Některé příspěvky pro mě byly popravdě velice přínosné.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “WebFair.cz – pohodlný pokec po staru”

  1. Webfair se ubírá cestou filozofie původního Webtrhu a disponuje známým prostředím, na které jsou uživatelé zvyklí. WF je ideálním místem pro ty, kterým přestal vyhovovat Webtrh. Neslouží pouze k suchému obchodování (proto zatím nebyl implementován aukční systém), ale především k vyměňování zkušeností, informací a nápadů, budování vztahů mezi členy tamní komunity a tak dále.

    Vážím si přínosných příspěvků a proto je propagováno užívání systému reputací. V patičce indexu fóra se zobrazuje seznam TOP 5 nejoblíbenějších členů, takže je to i jakási motivace pro ostatní uživatele.

    Pokud se zaregistrujete, čekají na vás také různé užitečné nástroje (http://webfair.cz/nastroje.php). Uživatelé, kteří za sebou mají minimálně 15 kladně ohodnocených obchodů, navíc dostanou viditelné označení “Důvěryhodný obchodník”. Z dvou stovek uživatelů se tímto statusem momentálně pyšní zhruba 10 % členů. Budete mezi nimi i vy?

  2. imho je špatně, že se vědomosti takto tříští na x dalších fór. Kdyby to bylo centralizované na jednom webu, člověk by to tak nějak stíhal procházet, ale takle bych musel sledovat x RSS kanálů a pod. A důležité informace mohou utéci.

  3. Olda Šálek: A kto spojí tieto projekty? Webtrh je nikde inde, ten sa nemôže rátať, a každý je na toľko zatrpknutý, že sa svojho projektu len tak nevzdá. Obzvlášť my, WebDeal, keď sme už vytvorili aukčný systém, porába sa systém pre poptávky/nabídky, plánuje sa istý agregátor článkov píšucich o odboroch, ktoré WebDeal pokrýva, a začíname tvoriť revolučné “nástroje” (v úvodzovkách je to preto, že to nebude zase len tuctový zoznam mini-nástrojov, ktorý je na nete xx, a všetky majú takmer nulové využitie). Samozrejme, že toho plánujeme oveľa viac, ale nebudem sa rozpisovať (keď je už tento článok na reklamu WF, a nie WD) a hlavne – neprezradím nič konkrétne, lebo ako sa hovorí, “konkurencia nikdy nespí” a slovo fair má asi v dnešnej dobe iný význam, ako “férový, spravodlivý”.

  4. WebFair je klasická kopie Webtrhu, což se mi moc nelíbí. Stáhnout si nulled verzi vBulletinu (pochybuji, že je koupená) a nainstalovat jí se základní šablonou umí každý..

  5. Lukáš: WF vychází ze starého konceptu Webtrhu, podobnost je záměrná.

    Co tě utvrzuje v přesvědčení, že WebFair neběží na legálním software?

  6. Skoda, ze admin tam je takovy namysleny spratek :(
    Dal jsem do podpisu cca toto: “Kdyz si nekdo da nick “Správce”, pod to hodnost “Admionistrátor” a do podpisu “Webmaster”, tak to je vrchol namyslenosti.. :)”
    A hned se mi snazil hlupacek za ten podpis “vyhrozovat” banem :D
    Proc asi…

  7. Lelkoun: mňa by v tom napríklad utvrdil fakt, že bežný človek nedá na projekt, ktorý nemá 100% šancu na rozbeh 195 USD ;)

    btw, nechcem zase podrypovať, ale starý koncept WT bol, aby si pokecali podnikatelia na internete – WF je miestom, kde kecá užívateľ (a je jedno, či je to podnikateľ) s adminom (žeby vždy pod iným nickom?) ;)

  8. PcDr. Marty: A ty se ještě divíš? Kdybych byl na jeho místě, udělal bych to samé. Vyházet tobě podobné blbečky je jediná cesta, jak si zachovat zdravou komunitu.

  9. Tomáš Štejn: Nevychované hlupáky jako ty, kteří umí jen nadávat – vyházet.

    Nesouhlasíš s tím, že “Když si někdo dá nick správce, pod to napíše hodnost administrátor a pod každým postem má podpis Webmaster” je důkazem docela velké namyšlenosti?

    Neměl žádný důvod hrát si na důležitého, měl jsem slušný podpis, s jehož obsahem imho většina lidí souhlasí. Narozdíl od tebe mám nějaké vychování, takže jsem tam nepsal žádné osobní urážky, nebo nadávky.

    Pokud si někdo slovo “Správce”, nebo “Administrátor” ihned vztahuje ke své osobě, tak to je namyšlenost nadruhou..

  10. PcDr. Marty: Nechápu, o čem se snažíš diskutovat. Jsi na Lelkounově písečku, a buď se budeš chovat podle toho, jak chce on, nebo odejdeš, nebo budeš odejit. Osobní výpady ti nebude trpět nikde nikdo.

    Že má Lelkoun nick Správce mě sice zarazilo, ale asi pro to má nějaký důvod, a mně to může být jedno. Jsem u něj na fóru, jsem tam hostem a pokud tam chci zůstat, musím respektovat pravidla, která stanoví on.

  11. Bacon: Proboha o čem to tu mluvíš?

    Jaképak osobní výpady? Žádné osobní výpady z mé strany nikdy nebyly.

    A zadruhé: Můj první post byl smazán kvůli podpisu, načež jsem ho ihned informoval, že jeho klon nebudu navštěvovat a ať můj účet smaže. To samozřejmě neudělal (honič počtu uživatelů)

    // by Drago – odmazal jsem osobní výpady, které tento post obsahoval

  12. Me tam osobne stve, ze me v jednom vlaknu i smazali prispevek. Chce to vic volnosti ve vyjadrovani. Kdyz nemuzu v prispevku pouzit slova “mozna” nebo “asi”, tak vlakna ohledne SEO a SERP se muzou klidne smazat – Google ani Seznam jeste nevydali prirucku “Tohle udelej, abys byl nahore”

    Bacon: pravidla jsou na prd, clovek proste zustane tam, kde dostane nejvic volnosti nebo rychlou odpoved.

  13. :) To nebyly osobní výpady, ale reakce na jeho chování. “namyšlený” není nadávka, ani osobní výpad, ale jeho povaha. A to druhé slovo taky není nadávka – kdysi se běžně používalo pro “dítě”. Teď se používá pro “dítě, se kterým mává puberta (příp. puberta a hiphop, apod..)” :)

  14. PcDr. Marty: Vyjadřuješ se jako ukřičené děcko, kterému někdo sebral hračku. Řekni rodičům, že už budeš hodný a třeba ti něco koupí k vánocům.

    Senky:
    “bežný človek nedá na projekt, ktorý nemá 100% šancu na rozbeh 195 USD ;)”

    Tak takhle to je! Mně vrtalo hlavou, proč Webdeal běží na phpbb, který je zdarma. :D :D

  15. Drago: Mohu vědět, proč byl můj příspěvek smazán?

    Tomáš Štejn: Chceš vědět, proč WebDeal běží na phpBB? Jednoduchá odpověď. Administrátoři tento systém ovládají levou zadní a nemusí shánět programátory, uživatelé se zase nemusí obávat, že se jejich data mohou dostat k 3. straně. Výběr phpBB nebyl opravdu v ceně, peníze nám problém nedělají. Nevím proč všichni máte phpBB jako horší systém, ale beru to jako takový: ,,Co někdo řekl a lidé to opakují dokola´´. To že je zadarmo z něj horší systém nedělá ;).

    Jinak já věřím WebFairu, že má koupenou licenci. Protože ať ukáže co ukáže, vždy se dá ten důkaz zpochybnit ( tak je to skoro se vším ).

    To je vše a pokud zde nebudou narážky na WebDeal, žádný z adminů WD sem nebude psát.

    1. Whispere: žádný post jsem ti nesmazal nemusíš se bát.

  16. Se Senkym jsme se dohodli, že zde budeme psávat už minimálně a to jen, když někdo bude tvrdit něco co si právě vycucal z prstu, případně jedna bába povídala.

Comments are closed.