Nový druh SERP penalizace na obzoru!

Mocný google, který se má podle některých konspiračních teorií stát megakorporací, tak jak je známe ze science fiction filmů, kapituloval. A kdo jej srazil na kolena? Společnosti, které se snaží zabránit šíření nelegálního obsahu. Už brzo totiž z našeptávače zmizí všechno, co by jen trochu mohlo připomínat warez. Ovšem to je jen začátek. Postupem času budou všechny výsledky vyhledávání, vedoucí na “pochybné” weby penalizované a nakonec i vymazané ze SERP. Podle článku na idnes.cz prý na warez stránkách zmizí i všechna reklama. Což jsem trochu nepochopil jak bylo myšleno. Adsense na warez stránkách už nemá co dělat a jak by mohl zlikvidovat jinou reklamu netuším. Podle už zmíněného článku, toto ponížení největšího vyhledávače na světe různým OSA like organizacím nestačí, prý je to jen začátek. Takže se máme na co těšit.

Ale teď se pojďme věnovat spíše problému, který tato hromadná penalizace může přinést běžným nezávadným webům.

Pokud jsem myšlenku správně pochopil, tak stránky, které budou nabízet ke stažení nelegální obsah půjdou jako první. Jestliže tedy “parazitujete” na slovních spojeních jako stáhnout jméno filmu, tak budou muset jít určitě tyto fráze pryč, i když máte třeba jen fan web oblíbeného seriálu. Další otázkou je jak moc rozsáhlá penalizace bude. Zaměří se jen na jednu stránku, anebo celou doménu? Hodně webů na českém internetu má k seriálům opravdu detailní nezávadné informace a na podstránce si můžete shlédnout všechny epizody online. Takže buď zavede google princip badranku anebo penalizuje všechny stránky na doméně. Technicky to totiž nebude tak jednoduché. Dále vyvstává hodně otázek jak odlišit nelegální obsah od legálního. To bude mít google kompletní seznam toho co je nelegální? Zabanuje i nova.cz za to, že mají online mentalistu? No s tím už si bude muset poradit.

V každém případě se (ne)máme na co těšit. Už teď SEO šamani musí požívat houbičky, aby ve svých vizích viděli za co stránka dostala penalizaci…

[poll id=”96″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Nový druh SERP penalizace na obzoru!”

  1. Mám takový dojem, že služby poskytující online videa se tomu ZATÍM vyhnou. Dle mého názoru jako první půjdou slovní spojení “NÁZEV FILMU rapidshare.com/torrent/download,…” a až postupem času se zaměří třeba i na něco jiného.

    1. spiedy: tak a teď kvůli tvému příspěvku bude 404m.com vyškrtnuto z google :)

      Jinak souhlas. To by odrovnali půlku blogů, portálů a celý facebook. Zajímavé by bylo jako protest si nějaká hezká slovní spojení dát do title.

  2. Alespoň se pročistí obsah a já když hledám nějaký film/hudbu, tak už negoogluji, ale hledám přímo na specializovaném vyhledávači nebo jdu přímo na forum.

  3. Co jsme pochopil z více článků tak první fáze bude vyřazení warez a nelegalních hesel z našeptávače, tedy ne ze SERP.
    Pokud ale bude Google chtít jít až do fáze vyřazení stránek které odkazují na rapid share a nabízení stažení nelegálního obsahu bude to mít těžké, ale popravdě tomu tahu fandím, jelikož jsem několikrát potřeboval něco stahnout dokonce legálníh:) a v serp googlu bylo zaspamováno download servery, které stejně odkazovali všichni na jeden nefunkční rapid odkaz..

  4. No nejsem příznivec warezu a spol,podobné weby nehledám ani nepoužívám, ale načrtnutý postup (respektive ten ústupek někomu ze strany G.) je z principu cesta do pekel.
    Nakonec budou ustupovat svazu abstinentů (takže žádné vyhledávání slov jako alkohol a pod), státní správě a policii (marihuana a spol bude taky nedohledatelná), v křesťanských zemí budou na nátlak církve vyřazena ze serpu slova jako porno a sex a tak můžu pokračovat do nekonečna..
    Zdá se vám to absurdní? To teď s tím warezem by se vám před pěti lety absurdní a neuskutečnitelné nezdálo?
    A co takhle vyřazovat rovnou weby které mají doménu začínající na WA nebo TOR? Nesmysl? Ušetřilo by se dost práce a když se kácí les lítají přece třísky..

  5. Prestane sa stahovat nelegalne, kazdy bude mat len to, co si legalne kupil alebo je free,
    zrazu BFU zistia, ze maju obrovske mnozstvo volneho casu a zacnu robit nieco produktivne alebo zakusia realny svet tam vonku.

    Producenti cohokolvek budu stastni, ze sa im zvysili zisky a budu produkovat bez stresu.

    Paraziti na naozajstnej praci (owneri warez portalov a podobny odpad spolocnosti)sa uvedomia a mozno zacnu vytvarat realne hodnoty alebo si to hodia.

    Tak toto by bol idealny svet :D

    A teraz spat do reality.
    Google nikdy nevymetie warez, pretoze presne ako na pociatku kazdy kazdemu odporucal google tak si zacnu ludia navzajom odporucat iny vyhladavac, kde je i warez a ani taky gigant ako google si toto nemoze dovolit.

  6. Zdá se mi to, nebo tohle už pomalu začíná zavánět cenzurou jako v číně? Opasky se musí utahovat pomalu…

  7. Taky zajímavé: pcworld.cz/novinky/google-vyvinul-novy-algoritmus-spatne-hodnocene-sluzby-zmizi-z-prvnich-pricek-16431

  8. Myslím že v pozdějších fázích by bylo třeba lidí, kteří budou weby ručně procházet a od oka hodnotit, zda je obsah závadný či ne. Jinak opravdu hrozí, že pryč půjde vše. Také by se musely znevážit třeba příspěvky čtenářů, jinak se z nich stanou sabotéři, kteří budou odstřelovat i solidní weby.

  9. Podle mě se zbytečně plaší. Výsledky stále budou v serpu, jen zmizí z našeptávače. A to, že na dotaz Avatar mi nevyběhne download přece ani tu největší lamu neodradí od dopsání Avatar download.

Comments are closed.