Pár doplňujících informací k sranku

Po rozmražení sranku se opět tato hodnota dostává do veřejného zájmu. Někdo chce odkazy prodávat, další kupovat  a těm ostatním je to jedno. Poslední dobou ale problesklo internetem pár matoucích informací takže je načase si připomenout jak vlastně srank funguje.

Základ

Ačkoliv nikdo přesně na 100% neví jak přesně funguje základ (tedy srank < 20, tj. 10tku můžete dostat třeba za snahu), budeme předpokládat, že neovlivnitelným základem je počet odkazů, které směřují na danou stránku, ať jsou minimální. Čím více odkazů na stránku směřuje tím větší srank bude. Samozřejmě je potřeba do toho započítat ještě autoritu odkazu. Tedy, že odkaz ze stránky s srank 70 má větší váhu než ze stránky kde je srank 10.

Princip srank 100

Aby jsem vás zbytečně nezatěžoval složitou matematikou, tak to trochu poupravím. Budeme brát v úvahu, že přenos ranku je lineární. Takže odkaz ze stránky srank 70, kde je 10 odkazů předá na cílovou stránku 7. Prostě srank děleno počet odkazů. Sečte se tak celý indexovaný internet. Ve výsledku máme tabulku kde je v jednom sloupečku URL a v druhém součet všech ranků, které na ní vedou. Seřazené jsou podle celkového součtu příchozích ranků od největšího pro nejmenší. Celkový počet záznamů je dejme tomu 100K. Vedení sranku má stanoveno, že pouze 0,01% stránek může dosáhnout na srank 100. Takže vezmeme naši tabulku 100K záznamů a vezmeme z nich horní 0,01% (1 desetitisícina) tedy 0,0001 * 100K = 10. Tedy z naší tabulky bude horních 10 URL mít srank 100. Na srank 90 dosáhne dejme tomu 0,1 (1 tisícina) tedy 0,001 * 100K = 100 tj. 6tá až 105tá URL (1 – 5 má srank 100) a tak dále.

Co z toho vyplývá pokud se nebudou měnit procenta

  • Čím více bude stránek na internetu tím více bude stránek s srankem 100 (v našem případě připadá na 10K stránek 1 s srankem 100)
  • Pokud máte srank 100 a nebudete shánět už další zpětné odkazy, tak vás brzo vystřídá jiná stránka.
  • Na srank 100 je potřeba stále více a více odkazů s každým přepočtem
  • Neexistuje přesný počet odkazů, který vás posune o hodnotu výše při každém přepočtu je to jinak a čím výše se chcete dostat tím více síly v odkazech musíte získat

Co je v reálu jinak než v uvedeném příkladě

  • Přepočet přenesené hodnoty není lineární tedy pokud si vezmeme 8 stránek, na každé je 10 odkazů, jedna ze stránek má srank 70 a ostatní srank 10. V příkladu přenášela stránka s srank 70/10 = 7 bodů, tedy stejně jako by přenášelo 7 stránek s srank 10 tedy 10/10 = 1 x 7 (stránek) = 7 bodů. Ve skutečnosti to bude zřejmě exponenciální přepočet. Tj. odkaz ze stránky s srank 70 bude mít exponenciálně větší efekt.
  • Příklad nepočítá že existují penalizace
  • Příklad bere v úvahu pouze zpětné odkazy, možná se celé číslo ještě násobí nějakým číslem menším než jedna třeba za prodej odkazů, anebo jinou chybu. To nevím.

Tak snad se mi to povedlo vysvětlit. Pokud k příkladu máte připomínky, poznámky, anebo si myslíte že je to jinak klidně to napište do diskuze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Pár doplňujících informací k sranku”

  1. Co jsem zkousel, tak se mi pri SR 8 prihazuje na kazdou linkovanou stranku taky SR 8. Staci jeden link a naskoci stejny SR, zadny zlomek jako to ma Google. Toho se da vyuzit pri linkovani novy webu :)

  2. Takže vůbec nezáleží na souvisejícím obsahu a odkaz z půjček na dovolenou/cestování má stejnou váhu?

    1. Olda Šálek: to je o posílení pozice ve vyhledávači. Tohle je čistě jen srank, stejně jako google.

    1. Vůdce: princip procent ano, ten zbytek je ilustrační
      mirecekp: možná i častěji :)

  3. A jak to bude s přepočtem Sranku dále jsi někde zaznamenal? bude to opět pravidelně 1x týdně nebo si nyní budem muset počkat déle

  4. Kdyby to nebyl zlomek, tak by mělo odkazování asi úplně jinou cenu. Nebo by si stačilo udělat jeden web s SR90 = koupit odkaz na jednom webu s SR 90 a pak takové odkazy prodávat dál sám.

Comments are closed.