Geo domény

Dnes při procházení novinek ze světa domainingu jsem našel informaci, že lidé kolem domaining.com spouští aukci specializovanou na geo domény LocationDomains.com. Zatím tam toho moc nemají. I když zaváděcí ceny (slevy), aby to rozjeli, nejsou špatné. No pokud máte chvilku tak koukněte.

O čem jsem ale přemýšlel jsou spíše geo domény u nás…

Popravdě se toho moc neprodává. Firmy mají zájem výhradně o naše národní domény a místo aby budovaly miniprezentace se snaží sdružovat informace na jedno místo. Ostatně vsázet na subdomény na důvěryhodné doméně se většinou vyplatí, alespoň co se týká cílové skupiny. Když jsem zkoušel udělat takový menší pokus s jednou geo doménou na gTLD tak mě až udivovalo kolik procent návštěvníků jsou studenti, kteří chtějí jen referát. Dělaní minisite zaměřené na cestování a dovolenou je úplně o něčem jiném, než třeba finance. Mě to upřimně moc nesedlo :)

Na druhou stranu už několik let doslova sbírám geo domény s názvem státu na gTLD. Stačí sledovat deleted listy pomocí robota a není problém za reg fee získat kousky jako portugalsko.biz, norsko.org anebo nemecko.org. Mám jich celkem asi 10. Občas přijde otázka za kolik by jsem je byl ochoten prodat. Rozhodně musím souhlasit s tím, že likvidita je velmi nízká.

Ohledně budování projektů mi přišla nejlepší forma informačního blogu, ale snažte se vyhýbat historii, geologickým datům a statistikám. Prostě všeho co je na wikipedii. Sice se zvýší návštěvnost, ale to jsou jen studenti. Ti si zájezd nekoupí (zkusil jsem jim podstrčit affil na učebnice, mp3 apod. ale nezabralo). Naopak se mi vyplatilo mířit na long tail pláží, úseků či malých oblastí. Adsense pak jen dodá vhodnou reklamu. Ve výsledku ale zisk nic moc :/

Co dodat na konec? Možná jsem to jen vzal za špatný konec. Geo doména nemusí posloužit jen jako obal pro obsah, který využívají v PPC cestovní kanceláře. Nová zlatá žíla nebude tam, kde už delší dobu hodně lidí kope.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Geo domény”

  1. Já právě se právě nedávno začal zaměroval na oblast „dovolená, cestování, lyžování“ a zatím zklamání. Nevím, jestli třeba nedělám něco špatně, ale návštěvnost v jednotkách, MP v promilích a výsledné výdělky minulý rok nepokryli ani tu doménu, natož hosting :(

Comments are closed.