Ranky jsou k ničemu, ale je mi po nich smutno

Všeobecně přeceňované ranky, které nemají jinou než informační hodnotu se nějaký ten pátek neměnily. Na poslední velký přepočet google page ranku si už ani nepamatuji. Často se spekuluje o jeho nahrazení, anebo naprostém zrušené pro veřejnost. Mnoho lidí na něm mělo založený i výnosný byznys. Popravdě prodávání odkazů na backlinks.com bylo o dost jednodušší a efektivnější než farmení s MFAčkami. Nepotřebovali jste řešit obsah, ani neustále pracovat na efektivnějším linkbuildingu a točení link juice.

Srank se zasekl společně se světlou budoucností na lepší výsledky z fulltextu seznamu. Ale co já si vlastně stěžuji. Moje minisite si vesele skáčou sem a tam. Je to jako když můžete každý den vyhrát menší částku, bez toho, aby jste potřebovali koupit si tiket. Někdy přeskočí i zaběhnuté stránky a pár euro je doma. Celkem zábava sledovat. Stačí pěkně navržená barvami hýřící šablona a je jedno, kde jste na stránce. Ať žijí náhledy.

Zatímco GPR má tendenci s každým minipřepočtem se nenávratně ztrácet z důvodu podezření na nelegální linkovací praktiky, srank zůstává stále na stejných hodnotách. V současnosti je tak jedinou jistou hodnotou, za kterou se celkem slušně platí. Pokud by to zůstalo na věky tak nastal čas nakupovat. Nové už nebudou. Další zlatá horečka je na spadnutí.

A proč mi je po rancích vlastně smutno? Ať chceme nebo ne, tak ranky vždy byly jakýmsi ukazatelem SEO progress baru. Když jsem založil novou minisite tak jsem každý týden mohl sledovat jak postupně nabírá stránka na síle. Nejdřív naskočil srank 10 (seznam o stránce ví), pak srank 30 (registrace do pár zajímavých katalogů), srank 50 (prolinkováno v rámci farmy) a hurá na další. Sledování sranku tak bylo sledováním úspěchu. Dnes se dají sledovat tak maximálně pozice. Tedy spíš nedají. Všechno skáče sem a tam. SEO magie je tak podkopána hned v základech, není se o co opřít…

[poll id=”89″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Ranky jsou k ničemu, ale je mi po nich smutno”

  1. Mám dojem, že po rankách se stýská akorát těm co prodávají odkazy. Je totiž otázka jakou jim ve skutečnosti dává váhu Google. Jeden z webu co mám, má rank 0 už řadu měsíců a nepozoruji změnu v návštěvnosti, respektive je stoupající.

  2. Ranky mi určitě chybí. Přesně jak píšeš. Byl to takový progressbar.

    Dříve jsem mohl zákazníků ukázat jaký mají aktuálně rank, a že po provedení nějaké optimalizace půjde určitě nahoru (společně s návštěvností). Rank měl jasný rozsah. Bez ranku můžu argumentovat pouze návštěvností (to je dobře), ale co když zákazník řekne že stávající návštěvnost je maximum? Že ani víc nepotřebuje? Návštěvnosti prostě chybí rozsah.

  3. jvic: Říci může, ale to by mohl říci kdykoliv. Vem to tak, kdo by nechtěl ještě více než má? Pokud tě odmítne bez ranků tak tě odmítne i s rankama…

  4. Plácáš, plácám a plácáme. Rank na seznamu neresim, prepocet by dle nepodlozenych informaci probehne na prelomu roku. Vice me spis zajima GPR, na SR se nezameruju. Snad zacnou lide v CR pouzivat Google, ktery je na vyssi urovni jak nas velice rychly vyhledavac.

  5. Ranky sú fajn vec na “takové to domácí bastlení”.
    Sledujem ich aj ja (určite však nie ten Seznamácky), získam aspoň určitú predstavu o tom, aká je konkurencia a tak trochu mám určité kvázi objektívne vodítko, že to, čo robím, robím ako tak dobre.
    Avšak dôležitejšie ako ranky sú štatistiky o tom, koľko z konkrétnej stránky (biznisu), pri akých nákladoch a pri akej námahe dokážem vytrieskať.

  6. Whispere: jde o to, že rank lze porovnat s konkurencí… “Hele Franta od vedle má 50 a my máme jenom 30. To nejde. Dyt jsme větší a lepší firma než on sám živnostníček…” – a podobné věci se stávají.

    Radši ukazuji ranky, než nějaká někdy pochybná čísla aláá seoservis.

  7. Ranky obecně žádnou vypovídací hodnotu nemají, respektive S-rank přímo ovlivňoval pozici ve výsledcích vyhledávání a P-rank na to neměl absolutně žádný vliv. Já jsem ranky nikdy moc neřešil, i když je pravda že v tom mém skvělém systému DG to bylo celé založené na rancích. Dnes letí relevance – nezáleží na tom jaký rank má web, který na tebe odkazuje, ale jenom na tom zda je relevantní k tvému obsahu nebu ne.

  8. Mě osobně ranky vůbec nechybí a k ničemu je nepotřebuji, ale pro většinu klientů jsou bohužel ranky stále jedním z hlavních ukazatelů úspěšnosti provedené optimalizace. Teď ještě blbne počet backlins v yahoo, prostě katastrofa, co mám těm lidem ukazovat? Někomu stačí lepší pozice v SERP nebo vyšší návštěvnost na long tail, ale někdo chce ranky a nic jinýho ho nezajímá.

  9. já mam ranky dobrý a mám je rád
    návštěvnost(pozice na klíčová slova) je na ranku nezávislá
    nicméně proč nemít obojí :)

    pozice v se se ovlivňují různými faktory
    nicméně dobrý rank značí, že cesta je správná velmi často

  10. Ranky me nikterak netrapi. Spise by uz konecne mel seznam zacit kvalitne indexovat.

  11. ranky jsou uz prezitek, ale je pravda ze leckomu to mohlo zamotat business…
    .. jak bylo receno do nedavna to byl jakysi ukazatel toho ze se neco deje, ze stranka nabira na sile
    … to reknete klientovi, rozjedete linkbuilding atd
    … a najednou vse pul roku se nehybe
    … vysvetlujte ze to je vlastne OK ze ranky stoji .. :)

Comments are closed.