Měnil google VAT, anebo jen planý poplach?

Možná vás podobně jako i mě vystrašil telefonát z finančního úřadu, kdy vám bylo zděleno, že máte špatně vyplněný elektronický formulář VIES. Podle paní z finančního úřadu nesedí VAT (zahraniční ekvivalent DIČ) pro Google Ireland. Já měl na rozdíl od ostatních to štěstí, že se paní úřednice rozhodla po problému pátrat a nemusel jsem tak žádat evropskou pobočku nadnárodní společnosti Google o papír, že jsou plátci DPH. Poslal jsem jí jen výpis platby a odkaz na evropský registr firem.

Na webtrhu se už den předtím o tomto problému zmínil i webtržník Malej Jarda (spoluprovozovatel werb.cz), který situaci dále zkoumal a došel i k řešení tohoto problému. Rozhodně nutnost přečíst pro všechny kdo podávají kvůli adsense VIES. Najdete tam i návod co máte dělat, respektive doporučit úředníkovi z FÚ, pokud si s tím nebude vědět rady.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Měnil google VAT, anebo jen planý poplach?”

  1. Buď u nás ten FU funguje nějak špatně, anebo moc dobře. Každopádně mě nikdo nevolal :) Tak nevím jestli mám být nervózní, že jsem to vyplnil špatně nebo je náš úřad tak moc šikovnej, že si to tam opravili samy. Ale podle toho jaký tam měli zmatek, když jsem jim tvrdil, že se musím registrovat po novém roce… tak bych to spíš viděl, že to moje přiznání ještě neřešili :-D

  2. Mě teď spíše štve, že mi platba ne a ne přijít. Běžně ji google 27. odesílá a 29. až 30. ji mám na účtě. Nyní ale změna, google ji odeslal a do mbanky zatím nepřišla. Asi si ty peníze nechala :D

  3. Dneska jsem byl akorát kvůli tomu na FÚ. Včera mi taky volal úředník, ale chtěl po mě vidět faktury. Zašel jsem tam s fakturami, on tam cosi klepal do PC asi 10 min a pak mi řekl, že je vše OK.. Ani nevím, co tam robil.. Ale hlavně že je vše OK.

  4. Tak jsem jeste platbu nedostal, i kdyz byla odeslana 27.10 a to mam KB predtim to trvalo max 2 dny

  5. Tak mě naštěstí nikdo nevolal. Opravdu zajímavé, tady u nás asi nemůže jít nic normálně :-(. Doufám, že si to sami vyřeší. Co jsem tak četl na Webtrhu, tak by na naší straně neměla být žádná vina.

  6. to Lmao / Olda Šálek:
    mě osobně platba přišla již v úterý (GE Money Bank)

  7. Může mi někdo říci proč se ten google řeší? Dyť snad to že nám google posílá peníze my řešit nemusíme ne? Nebo aspoň se mto tak četl že to je tak u googlu jako jedinýho zařízený že se nemusí žádný dph odvádět tudíž se ani o to starat ne? U googlu nemusím mít ŽL.

  8. To Olda Šálek a Lmao . Je to stejné jako minulý měsíc. Jelikož byl 28. svátek, platba se nějak nepochopitelně pozdrží. Já dostal peníze minulý měsíc na účet u mbank až 5. To samé očekávám i teď.

  9. @spiedy: je to nejspíš tím, že se tvůj úředník k tomu dostal později, než ostatní úředníci a tím pádem už to měl vyřešené.

    @tomáš: ty jsi dobrej střelec :) na google pochopitelně živnost mít musíš. Navíc musíš být plátce DPH. Kdo jiný by měl řešit to, že ti google posílá peníze? Jsou to tvoje příjmy a je tvoje starost je dle zákona zdanit

  10. Tomáš: U googlu nemusím mít ŽL.
    u googlu podepisuješ potvrzení, že si vydělané peníze zdaníš dle platných zákonů. A dle platných zákonů = pravidelná činnost = nutný ŽL.

  11. Jasný ale pokud to není pravidelná činnost ale necham si to vyplatit v nepravidelném období jednou za tři měsíce jednou za pět měsíců tak to nikdo řešit nebude že?

  12. Tomáš: Tome řešilo se to už několikrát. Pokud máš na svých stránkách reklamu pořád tak na to živnostenský list prostě mít musíš. Přečti si informace v diskuzích. Prostě to tak bohužel je …

  13. Tomáš: Jedná se o soustavnou činnost, takže živnost mít ze zákona musíš! To kdy ti přijde platba nikoho nezajímá, i kdyby to mělo být jen jednou za rok. Reklamy zobrazuješ přece pořád, tedy soustavně za účelem dosažení zisku = definice podnikání :-).

    Od 1.1.2010 navíc musíš být plátce DPH, sice DPH platit nemusíš, ale musíš tyto příjmy uvádět na přiznání k DPH a taky posílat tzv. souhrnné hlášení (díky tomu může odvést DPH Google). Stačí trochu googlit a najdeš o tom opravdu hodně. Podle mě jsi dost v průšvihu a finanční úřad na to může přijít…, a to i když přestaneš reklamy zobrazovat a nenecháš si už nic poslat. Osobně bych se zkusil poradit s nějakým právníkem, co by bylo nejlepší udělat, rozhodně bych nechtěl riskovat nějakou pokutu (můj názor).

Comments are closed.