Duplicitní obsah a google

Sith Lord of Black Hat SEOZrovna jsem četl článek na digitalpont fóru na téma autobloging. Vzhledem k tomu, že si moc dobře uvědomuji, že tento druh generování obsahu spadá do black hat seo, tak mi bylo jasné jakým směrem bude debata směrovat. Ovšem, dokud se nepřidal jeden člen s pořádnou dávkou reputace (11 kostiček, na WT jsem maximálně zahlédl 3), který prohlásil, že to stačí umět a žádný problém to nebude. Samozřejmě mu všichni předhodili klasické argumenty o duplicitním obsahu, který přece google tak nenávidí.

Ovšem jeho odpověď mě donutila se tak trochu zamyslet…

“And google and duplicate content?
You tell me where google hates duplicate content….
Read about google and duplicate content…it is just in searches that they show the best content, even if duplicate.”

Už dříve jsem uvažoval, že spousta věcí na internetu je přece kopii jiných věcí. Vytvořit něco unikátního přece nejde. Anglický internet je neuvěřitelně rozsáhlí. Jednu tiskovou zprávu přebere stovka portálů/magazínu od nich to přeberou tisíce blogerů. Pokud bude mít originální tisková zpráva 200 slov a každý si jí jen trochu poupraví, nebo něco přidá ve výsledku tu zas tak moc unikátních kombinací nebude. Říkáte si, že 200 slov je málo na článek? Podívejte se třeba na novinky.cz. Spousta článků tam má pod 200 slov. Ale zpět k duplicitě.

Schválně jsem zadal do google “Co se stane Liberty Islandem pro bývalé webtržníky?”, což je jeden z mích článků, které jsem nedávno napsal. Můj článek je až na 3tím místě. Přede mnou jsou dvě stránky z parser.cz, kde je 252 slov z mého článku. Čekal by jsem, že tam bude můj článek. Samozřejmě to není nic proti parser.cz, díky němu mám více čtenářů.

Pár zdatnějších SEO šamanů by mohlo namítnout, že se jedná o data ze supplement indexu. Tedy stránek, které jsou uložené v databázi právě při nedostatku výsledků. Tam skončí podle SEO legendy stránky, které mají duplicitní charakter, badrank, nedůvěryhodný obsah, generovaný obsah anebo prošlou dobu spotřeby. Někdy o supplement indexu napíšu více.

Proč to ale nezkusit na něčem řekněme více kopírovaném. Asi se nenajde stránka, která by byla více kopírovaná než wikipedia. Prakticky u všech států Evropy najdete na 2 – 3tí stránce kompletní kopie textů z wikipedie, maximálně prokládané nějakou větou, anebo obecnou frází. Nechci teď uvádět konkrétní příklady, nerad by jsem někomu zlikvidoval MFA farmu.

Tento problém bude růst s tím, jak více lidí bude přecházet na google. Nemyslím teď procentuální poměr. Ty se budou jen pozvolna překlánět na stranu největšího světového vyhledávače, alespoň dokud 100% lidí v ČR nebude mít internet :)

Co to ale znamená pro český internet? Vyhledávače, aby mohli být aktuální i do budoucna prostě musí tolerovat nějakou tu duplicitu a ohledně autoblogů to vypadá, že prohrává google i seznam. Takže máme se připravit na nový druh nanosites, které budou ještě bezobsahovější než MFA? Prostě zaregistruju doménu s ranky, spustím na ní skript, který bude generovat obsah a nová metoda parkingu je na světě? Hmm uvidíme…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Duplicitní obsah a google”

  1. Zkoušel jsem teď dělat takový MFAčka..někde jsem ukradl texty, hodil do translatoru, přeložil do AJ, z AJ zpátky do CZ a hodil na web.
    Překlad ty texty trochu pozměnil, takže by neměli být uplně duplikované, ale stejně se to vůbec nechytá tak jak bych čekal a to jedu na dost široký longtail :(

    Ale když jsem ty weby dělal, potkával jsem na Google dost stránek, který měli Wiki texty nebo duplikáty a byli do třetí strany…
    Určitě to, že máme duplicidní obsah tedy neznamená, že nemůžeme prorazit ;)

  2. Když si to představím, jak to bude vypadat, tak to nás teda čeká hezká budoucnost… už teď je na webu víc spamu než normálního obsahu :-(

  3. Já už tohle pozoroval před pár lety, prostě když má někdo vysokej rank a je jedno jestli ten klasickej nebo dnes nějakej dle rychlosti/aktuálnosti tak google vůbec nezajímá, že třeba na stránce A byl ten článek první je mu to těžce jedno a na první místo hodí to co lidi chtějí tj. ten největší nejznámější server kde se ten článek (jeho část) ukáže.

    Otázka toho, že toleruje i zcela duplicitní texty a ukazuje je víceméně pod sebou je něco jiného, moc často sem se s tím nesetkal, ale taky sem to už viděl.

  4. Duplicit je okolo fura a prorazi vetsinou nejstarsi stranka v danem oboru. Google si asi hlida i zmeny +- v poctech zpetnych odkazu.

    Vůdce: to by me nenapadlo :D. Ale je fakt, ze by takhle nesly psat bakalarky :D.

  5. s duplicitou je to vždy těžší, to, že jste na nějaké například páté pozici s duplicitním článkem je na nic. Uživatel si ten samý text přečetl o pár řádků výše na wikipedii a vaši stránku okamžitě opouští.

  6. Musím uznat, že to nezní jako růžová budoucnostz. Na druhou stranu bych ručně vytvářený obsah na MFA taky neni žádná extra třída.

  7. Autoblogy mám rád. Je s nima dost práce akorát na začátku a v od určitého bodu ( tj. od několika desítek )jsou velmi přínosné. Nicméně je nutné si uvědomit na co je člověk zakládá. Pokud na prodej linků nebo adsene tak to frčí dobře jen po omezené období než příjde penalizace od Google. Niméně si myslím, že zatímco účelem si většina lidi autoblog nepořizuje. Spíše jako nosič reklamy, čímž mluvím hlavně o zahraničí. Na takový autoblog jdou úplně úžasně navěsit ruzné affily jako Clickbang, Amazon atd… Nehledě na fakt, že přes autoblog jdou skvěle podporovat jiné víceměně samočinné záležitosti jako je např. Dropshoopy či prodej ebooku. Vybudovat dobrou sít autoblogu da na začátků neskutečnou práci a sít je časem poměrně náročná na serverový výkon, ale ten výsledek za to stojí.

  8. Kdyby si autor doinstaloval kontrolu pravopisu, byly by ty články ještě o kousek čtivější :)
    Články jsou zajímavé, ale občas mě hrozně bolí oči, když musím číst slova jako “mích”

  9. Asi před měsícem jsem na jeden web s aktualitama, kde jsem psal vlastní články začal generovat články přes rss odjinud (denně). Google nejdříve indexoval všechno, mělo to i pozitivní vliv na návštěvnost, pak po nějaké době začal indexovat co třetí, čtvrtý den a jen tak čtyři články. Do toho jsem napsal i něco svého originálního – vůbec to nezaindexoval k mému překvapení, narozdíl od těch pár převzatých. Ted chodi každý den, indexuje hlavní stranu a tak tři čtyři články, nové lidi to nepřivádí.

  10. Rammi – tady právě kontrola pravopisu nepomůže, protože “mích” je regulérní slovo, leč s jiným významem. Ale souhlasím, když někdo publikuje, měl by znát alepsoň jazyka, ve kterém píše… Což autor tohoto blogu ignoruje a ještě si spousta pochlebovačů (nebo stejných lemplů, kteří jsou líní se naučit svou vlastní řeč), přihřívá, že přece záleží na obsahu.

    Ale čtu to tady, ikdyž je to češtinářsky fakt hrůza…

  11. No a ještě jsem si to po sobě nezkontroloval, tak jsem zařadil taky mezi ignoranty :)

Comments are closed.