Co se stane Liberty Islandem pro bývalé webtržníky?

Webtrh už nikdy nebude tím co býval. Místem, kde se začínající internetový podnikatelé mohou setkat s elitou, ze všech sfér online bizu. Původní myšlenka přiblížení největším zahraničním fórům prostě nadobro zmizela. To co bylo na webtrhu nejoblíbenějším tématem mnoha lidí se i s nimi proměnilo v prach, který roznáší pomyslný virtuální vítr napříč internetem.

Samozřejmě okamžitě vznikla nová místa, která by ráda nahradila webtrh. Potenciál ztracených návštěvníků je zde obrovský, stačí jich posbírat co možná nejvíce. Uchytí se nové projekty, anebo jsou zde už hotová řešení kam by stálo za to se přesunout?

Otázkou je co vlastně hledáte? Webtrh byl obrovský. Zatím je něco jako Řím, který měl ve své největší slávě více jak jeden milion obyvatel. Po jeho pádu tu více jak tisíc let nebylo jiné město s takovým počtem obyvatel. Podle všeho webtrh bude následovat jeho osud. Jakmile “změní směr” je tak zeštíhlí, což ostatně plánuje i jeho majitel. Zůstanou zde fóra, která si budou hrát na další webtrh, ale nikdy se jim nestanou. Pak tu budou úzce specializované diskuze. Ty budou lákat hlavně na sobě si blízkou komunitu, na jakousi útulnost chcete li.

No pojďme se podívat co tu máme.

diskuse.jakpsatweb.cz – Masivní archiv vědomostí v podobě internetového fóra, na kterém jsem už našel nejednou důležitou informaci. Najdete zde přes 110K témat s více jak 752K příspěvky. Celkový počet registrovaných uživatelů přesahuje 10K. O bezproblémový chod se stará 13 moderátorů. Ačkoliv vypadá jako ideální náhrada za webtrh, toto fórum je pouze diskuze. Není žádným tržištěm. Zvláště v technických otázkách je ale rozhodně ideálním místem, kde najdete odpověď.

Klady:

  • Velké množství kvalitních informací. Stačí hledat.
  • Kvalitní komunita ochotná poradit.
  • Větší rozsah diskuze.
  • Přehledné řazení, žádné zbytečné podkategorie.
  • Nabídka práce, včetně psaní článků, grafiky, programování.
  • 13 nekompromisních moderátorů.

Zápory:

  • Žádné aukce ani itrade je to jen diskuze
  • Žádné podpisy na skrytý linkbuilding ;)
  • Na rozhraní si bude nutné zvyknout, ale mě osobně přijde velice user friendly

forum.lupa.cz – Fórum zaštítěné portálem lupa.cz. Bohužel rozjezd nebyl zrovna ideální. Podle mě by potřebovalo tvrdší ruku moderátora. Stylem i formou připomíná starý webtrh, když měl čokoládový vzhled. Takže žádné automatické aukce, ale co příspěvek to příhoz. Navíc se na něm vyskytují lidé co píšou články na lupa.cz, což může být podle mě celkem užitečné. Za poslední měsíc se celkem rozjíždí. Jen by mu to chtělo trochu pomoct.

Klady:

  • Jestli se vám líbil starý webtrh tak tohle by mohla být celkem slušná náhrada. Je tu prakticky všechno co na webtrhu.
  • Staré aukce podle svých pravidel měli něco do sebe.
  • Výskyt lidí kolem lupa.cz je celkem dobrý zdroj unikátních informací. Mnozí z nich mají blízko k špičkám českého internetu, které rozhodují o jeho osudu.
  • Anonymní diskuze.

Zápory:

  • Výskyt exotů, který vám naprosto znechutí další diskuze. Pár banů a nekompromisní přístup moderátorů ala webtrh by zde byl zoufale potřeba.

seoforum.cz – Útulné fórum zaměřené na marketing a propagaci webových projektů, postavené na PHPbb. Celý projekt je zaštítěn jménem Jan Linhart (spoluautor knížky 333 tipů a triků pro SEO). Ačkoliv je fórum poměrně nové, nenajdete zde volné kategorie. Seoforum si nehraje na žádný nový webtrh, zaměření je poměrně specifické a osobně mi přijde “útulné”. Podle mě je zde slušná šance, že do pár měsíců naplno nahradí sekci reklama a marketing, co byla na webtrhu. Co se týká SEO tak toto fórum bude pro mě novým útočištěm. Ostatně byl by celkem fail nesledovat fórum, jednoho z úspěšných odborníků na SEO problematiku. Fórum má navíc 2 placené moderátory.

Klady:

  • Zastřešení jménem jednoho z předních odborníků na optimalizace pro vyhledávače. Jsem celkem zvědaví jak si povede seoforum.cz ve vyhledávačích ;)
  • Celkem “útulné”. Specificky zaměřené.
  • Podpis, počet příspěvků, ikonky na kontakt.
  • Moderátoři placení za práci.

Zápory:

  • Úzká specifikace. Když bude poptávka možná se rozroste, do už bude na nás, uživatelích.

werb.cz – Jeden z projektů, který se rozjel po oznámených změnách na webtrhu. I přes zmínku na lupa.cz a menší spam na webtrhu stále prázdné sekce. Žádný masivní přesun uživatelů se zatím nekonal. Asi největším tahákem je propojení s aukčním systémem podobným aukro. Zbytek je ovšem spíše zmatený. Už samotná doména werb.cz splňuje snad všechny pravidla na nejhorší možnou variantu z výjimkou zdvojených písmen. Když se projekt objevil, tak sem musel 3x hledat odkaz co mi někdo poslal, protože jsem to nedokázal vyťukat správně a to na domény mám celkem dobrou paměť. Další problém je složitost kategorii. Celý projekt má strukturu, jako by se na něj měl přesouvat webtrh a jakpsatweb naráz. To platí jak o aukcích tak i o fóru. U aukcí se musíte proklikat až do poslední podkategorie, aby jste něco viděli. Celý projekt je zbytečně masivní a člověk má pocit, že je prázdný. Vlastník fóra navíc deklaruje, že se na něm dá prodávat naprosto všechno včetně warezu.

Klady:

  • Propojení s aukčním systémem, rozhodně zlepší přehlednost aukcí.

Zápory:

  • Moc rozsáhlé, prázdné kategorie.
  • Warez na fórum o podnikání prostě nepatří. Jeho absolutní odstranění (nad rámec zákonů ČR) z webtrhu mělo dobrý důvod a hodně věcí to zlepšilo.

A jak si já představuji nové fórum, které by dosáhlo slávy webtrhu? Díky sledování kroků Retala jsem dost pochopil. Osobně si myslím, že některé jeho kroky byly prostě geniální i když jsem je ze začátku nechápal. Nevím dodnes jestli vždy riskoval, anebo to prostě měl tak úžasně promyšlené. Proto, také jsem zvědaví co se z webtrhu stane. Rozhodně to už nepůjde napodobit, protože se vše už změnilo. Ale pár tipů rád dám.

  • Začněte s málem. Stačí pár sekcí. Když bude velký zájem není nic jednoduššího než z nich nejoblíbenější téma “vyříznout” a udělat samostatnou sekci.
  • Nikdy se na fóru nesmí vyskytnout prázdná sekce. Radši v ní rozdmychejte diskuzi anebo jí zrušte.
  • Nechte sekci kam se bude dát dávat zbytek (ostatní aukce, co se jinam nevlezlo atd.)
  • Nasaďte už od začátku jasná a jednoduchá pravidla.
  • Žádný warez, ušetříte si hodně problémů.
  • Žádné podvodné klikačky, MLM atd. Toto se také webtrhu vyplatilo.
  • Banujte exoty, hýčkejte si komunitu, která fóru pomáhá.
  • Vyplatí se dát něco diskutujícím na oplátku. Odkaz v podpisu, reputace, nejlepší příspěvky budou na titulní stránce, blogy v čtečce fóra.
  • Nenechte se strhnout tím co chce dav. Držte se své vize.
  • Věnujte svému projektu vždy více času než potřebuje ;)

A co ten adult? To je kategorie sama pro sebe o které hodlám napsat někdy jindy.

Pokud máte nějakou vlastní alternativu k webtrhu, anebo zrušeným sekcím na CZ/SK fóru tak hoďte klidně selfpromo do diskuze, ale opatřte jej prosím nějakým pořádným popisem. O zahraničních si povíme zase jindy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

25 Replies to “Co se stane Liberty Islandem pro bývalé webtržníky?”

  1. Já brzo zpřístupním veřejnosti své fórum http://webfair.cz, které běží na vBulletinu jako Webtrh, takže přecházející uživatelé si nebudou muset zvykat na úděsné phpBB fórum, jež se vyskytuje na konkurenčních webech.

    Pro aktivní členy mám nachystané bonbónky. :)

  2. Jedna věc je forum, druhá věc – proč vlastně Retal “nechtěl” na webtrhu více vydělat? Jistě, má tam spoustu reklamy, ale webtrh není BFU forum, já sice reklamy na webtrhu vidím, ale neklikám. Pouze se podívám a přejdu na web. Což samozřejmě může být to samé, nemá tam moc PPC, takže účel PPV reklamy to jistě splní. Ale kdyby chtěl Retal stovku za rok, nemám s tím problém. Investice se většinou vrátí při prvním problému. Krát počet členů, co tu stovku ročně dají a hotovo. Ale možná to vidím moc jednoduše…Martin musí vědět co dělá :-)Třeba chce okrájet stálestejnélidiptajícísenatosamé a nechat to jako profi forum, a pak to zpoplatní.

  3. Ja som na WT nebol zase až tak dlho (alebo teda, nebol som dlho aktívny), no celkom sa mi tam zapáčilo. Bolo tam vlastne všetko. Teraz tam aj takmer všetko ostalo, len zmizli sekcie o SEO (čo je ale dosť dôležitá vec).

    Zákaz predaja FB stránok podľa mňa zredukoval počet aukcií aspoň o 10% (alebo sa mýlim?) a bola to hlúposť. Je to novodobý trend, FB nie je iba o priateľoch – je to už samostatná veda v marketingu. Preto tam podľa mňa chýbajú fóra o FB (aukcia a samostatná diskusia).

    Inak sa ale na WT nerušilo takmer nič dôležité. Celé to boom vidím iba ako chvíľu, kedy kopec závistlivcov čakalo na dôvod, prečo skúsiť vytvoriť konkurenciu WT (a samozrejme deti sa pridali – však nový trend). Tie fóra predsa ale nemajú dobrý potenciál na rozbeh.

    Také djpw už funguje dlho, nedokáže ale nahradiť WT (však si ani nekonkurujú – na WT sa veľmi neobjavovali otázky ohľadom programovania, na djpw zase takmer nič o ponukách/návrhoch)

    Fórum lupy mi príde dosť amatérsky, celkovo taký divný…

    Seoforum je potenciálne dobré fórum, ktoré by dokázalo zaplátať dieru, ktorú WT urobil. Držím mu palce, páči sami (aj pre to, že je na mojom obľúbenom phpBB :))

    Čo sa zase týka Werb-u, tak ten mi príde od WT horší. Aukcie sú také neosobné, fórum dosadené a veľmi ani neladí so stránkou. Na tom by museli ešte dosť veľa popracovať.

    Inak sa mi páčia tvoje rady. Sú vcelku vhodné, no asi len viac podporia hlúpe nápady o vytváranie haldy fór, ktoré tak či tak nebudú mať nič zo slávy WT. Už len pre to, že ich založia v phpBB/SMF, nechajú v základnom štýle a čakajú, že tam niekto bude chodiť. Najprv to chce seriózny projekt, kde bude všetko fungovať a bude tam toho dosť na to, aby malo fórum čo najväčší komfort pre to, na čo je zamerané.

    Každopádne, každý, kto dostane takýto nápad – urobte ho cez phpBB! Prečo? Lebo ho milujem a je najlepší :) (hoci nemá ani MOD aukcie. To ale radšej nemať, ako mať taký, aký má SMF)

  4. Hruza, des, bes… diky za tipy. Zdroje do rss ctecky se vzdycky hodi :). BTW ty nejaky forum neplanujes? uz tady na to byl pred nedavnem dotaz :)

  5. Těch fór co se snaží napodobit Webtrh je habaděj, většinou jsou to ztrácovky času – jmenovitě traderz.cz, webovytrh.cz. Dále tu jsou nekonkurenční fóra zaměřené pro méněnáctileté a podvodníky czemoney.com, ceskeforum.com.
    Naštěstí jsi zde vyjmenoval jen to co stojí za řeč. djpw.cz je fajn, taky jsem začal objevovat jeho kouzlo, ale častěji se zapojuji jen jako čtenář, už jsem se umírnil a před postem si promyslím, zda to opravdu stojí za postování…

  6. Přidávám se k mirkovi, byl jsem to já ten administrátor, posléze se přidal právě on. Taktéž jsem předpokládal, že se to uchytí – vybrali jsme design, zapracovali na sekcích.. Ale webtrh.cz sekce o SEO lidem stačila. Honza byl proto nespokojen s počtem příspěvků, Honza nedokázal pochopit, že si nemůžu povídat sám se sebou, to nemá smysl, proto jsme se domluvili na mém skončení. Nyní seo na webtrhu končí,už nebude muset být těžké nahnat tam uživatele… Ah škoda, že jsme to spolu nevydrželi, určitě by to byla zajímavá spolupráce :-)

  7. Seoforu jsem i já věřil ba jsme byl i tím placeným moderátorem, původní moderátor skončil a posléze i já, nebylo prostě co moderovat a já osobně mazal jen spam.
    V co jsem doufal bylo že se něco přiučím právě díky tomu že to vlastní Honza Linhart… ten bohužel na foru nediskutoval jen propagoval své byť dobré projekty…
    Seoforum je fajn a myšlenku jako takovou mělo dobrou, potřeba jsou ale ty lidi, kteří tam budou diskutovat.

  8. Whispere: Aukce určitě budou. Retala jsem se neptal, jak to má udělané, ale pravděpodobně se jedná o skript na míru (stejně jako je tomu na Digital Pointu).

  9. Lelkoun: Vidím, že jsi další z těch, kdo se snaží na tom něco získat, my jsme si už povídali. Jinak bude míti tvé fórum také aukce jako má Webtrh? V oblasti vBulletinu se nepohybuji, existuje tam nějaký mód na aukce (nebo to má třeba Webtrh na míru)?

    Senky: Jsem nevěděl, že SMF má aukce. Jinak pod tvůj příspěvek se nebojím podepsat, plně s ním souhlasím.

    Werb komentovat nebudu, držím se pravidla Webtrhu.

  10. Uvidíme, jaký bude vývoj. Když ještě existovala sekce SEO na webtrhu, tak správcoství pak vycházelo kolem 20 Kč/příspěvek, dříve dokonce 50 Kč/příspěvek – to bylo celkem dost, proto se správci měnili, abych vyzkoušel, zda někdo s něčím přijde. Aktuálně jsou další 2, tak uvidíme, jak se jim podaří. Rozhodně bych byl rád, kdyby se SEO forum uchytilo ;).

  11. Plan by bol urobit webtrh znova pre sr/cr na webtrh.net …. Ak by mal niekto zaujem dajte vediet – sam sa do toho pustat nema vyznam. …

  12. Drago, vsiml jsem si ze uz nejsi na Webtrhu v kategorii Clanky odkud jsem vzdycky prechazel na tve clanky sem – to je kvuly negativnimu stanovisku ohledne zmen na Webtrhu nebo proc?

  13. Zajímalo by mě, kdyz jsi teď dal na cn130 na homepage statickou stránku, nesleduješ pomalejší indexaci nových článků?

    1. Berlin: většinou se to řeší přes sitemap soubor. U google by to mělo pomoct. Jinak ano, indexování je o dost pomalejší, ale také jsem měl celkem dlouhou pauzu.
      UvCH: důvod asi bude, že píšu o doménách, seo, affiliate a ty na webtrhu už neletí. Anebo už nepíšu tak dobře jako dřív :)

  14. Díky za fajn shrnutí. Kdybych se mohl trochu přimlouvat, více takových článků o jednotlivých “supportech” on-line podnikání. Webtrh se stal časem nepřehledný, a aby se člověk rychle orientoval je potřeba konzumovat informace v podobném souhrnu, který pak slouží jako rozcestník.

    1. marthy: počítám s tím, že jednou za čas (týden/měsíc) budu psát články o nejzajímavějších tématech na různých fórech. Jen to asi bude chtít spolupráci více lidí.

  15. V podstatě jsem zvědavý jak to dopadne. Jelikoz myslim že náhrada dnes neexistuje a dlouho nebude.

  16. Pokud se webtrh vylidni, mozna dojde k paradoxu, kdy sorta uzivatelu, ktere Retal nechce, bude jeste vice na ocich.

  17. Problém nově vznikajících webtrhů vidím v tom, že se jednoduše požerou mezi sebou. Pokud se nedohodnou budou se přetahovat o každého jednoho návštěvníka. Navíc mi přijde, že lidé, kteří vytvářejí nové webtrhy nikdy nevymýšleli své originální projekty a spíše kopírovali osvědčené postupy – pokud k tomu nepřidají nějakou hodnotu navíc, tak asi nemají příliš velkou šanci na úspěch.

  18. Ahoj. Spustili jsme nové fórum na téma internetové podnikání a tvorba výdělečných webových stránek. Fórum by mělo sloužit především pro komunitu přátel a užší okruh internetových podnikatelů. I přes to, že chystáme propagaci tohoto fóra, žádné masivní rozšíření není v plánu. Dáváme přednost kvalitě uživatelů před kvantitou. Pokud máte někdo zájem, rád Vás tam uvidím. http://webid.cz a http://webid.sk

    Zdraví Ousteen

  19. Ahoj,
    rád bych chtěl představit naše fórum WebDeal.cz. Máme názor, že pokud chceme konkurovat, pak potřebujeme míti dobré technické zázemí. Nyní nabízíme daleko více věcí než těch několik fór, které vznikly přes noc. My nechtěli aby si uživatelé pamatovali, jak jsme byli nedokonalí, proto jsme si s tím nějakou dobu hráli. Doufám, že si nás oblíbíte a ujmeme se, zatím jsem totiž neviděl nějaký ,,webtrh´´, který by dokázal alespoň něco z části toho co my máme. Pro bloggery navíc podporujeme i feedy v podpisech!

Comments are closed.