Jsou opravdu domény s ranky dražší?

Na webtrh blogu jsem při své moderátorské povinnosti narazil na blogpost Proč se pořád honíš za vysokým SR a PR? Autorem je webtržník Malej Jarda, který je známí svou schopností psát vcelku “konfrontačně” (jak je v diskuzi i zmíněno). V článku i diskuzi několikrát padla úvaha, že doména z vyššími ranky se prodává za vyšší cenu. Vzhledem k tomu, že mám přes 2400 záznamů z daukce, není problém tento fakt čistě statisticky ověřit ;)

Takže po neuvěřitelných 39 minutách seřazování tabulek a nalezení funkce AVERAGE sem dospěl k následujícím výsledkům.

  • Průměrná cena domény s GPR je 974 CZK,
  • Průměrná cena domény s SRANK je 1116 CZK
  • Průměrná cena domény s Alexa je 1186 CZK
  • Průměrná cena domény s alespoň jedním rankem je 1036 CZK
  • Průměrná cena domény bez ranků je 1009 CZK

Takže závěr by mohl být, že cenu průměrné domény na daukce ovlivňuje nejvíce Alexa (návštěvnost), Srank a až nakonec GPR. Jelikož mi to ale nedalo zkusil jsem vypočítat i průměrnou cenu jednotlivých ranků.

Začneme průměrnou cenou za srank

  • Srank 10 – 1431 CZK
  • Srank 20 – 806 CZK
  • Srank 30 – 1243 CZK
  • Srank 40 – 859 CZK
  • Srank 50 – 626 CZK
  • Srank 60 – 1097 CZK
  • Srank 70 – 1356 CZK
  • Srank 80 – 1058 CZK

Sice to vypadá, že nejoblíbenější je jednoznačně srank 10 a srank 70, pravda bude ale asi taková, že vliv sranku na aukci domén bude spíše minimální. Domény jen kvůli sranku (40 – 60) se spíše prodávali za odchytovou cenu (200 CZK), popřípadě minimální příhoz (700 CZK). Proto také táhli průměrnou cenu prodané domény na daukci (1084 CZK) směrem dolů. Dá se tedy předpokládat, že se skutečně kupují domény na daukci jen kvůli sranku.

Teď si vezmeme průměrnou cenu za Google Page Rank

  • GPR 1 – 1161 CZK (185 kusů)
  • GPR 2 – 787 CZK (279 kusů)
  • GPR 3 – 890 CZK (222 kusů)
  • GPR 4 – 900 CZK (100 kusů)
  • GPR 5 – 2494 CZK (30 kusů)
  • GPR 6 – 1042 CZK (9 kusů)
  • GPR 7 – 200 CZK (1 kus)

Podle průměrných statistik to vypadá, že nejlepší je prodávat domény s GPR 5 a vyšší už se nevyplatí. Faktem, ale je, že daukce dodnes nezavedla testování pravosti GPR. A přitom stačí otestovat doménu pomocí google příkazem info:domena.tld. Pokud se zeleně vrátí název domény (pod výsledkem hledání), tak má doména pravý GPR. Spolehlivost tohoto testu je přitom takřka 100%.

A závěr? Domaineři na daukce kupují domény a na ranky moc nehledí. Jsou tam ale lidé, kteří za minimální cenu chtějí kupovat domény s ranky, protože vědí, že přes systémy na prodej odkazů se jim investice do pár měsíců vrátí. Pokud kupujete domény/stránky na prodej odkazů tak je fajn se na ranky podívat. Co se týče ceny za reklamu od určité chvíle (ceny) už rozhoduje návštěvnost, efektivita, prestiž a ne ranky.

PS: existuje pár extrémních výjimek v ČR, kdy cena za odkaz na měsíc se vyšplhá tak vysoko, že majitel z 10ti odkazy má pravidelný měsíční příjem rovnající se průměrnému platu a to na stránku nemusí přijít ani jeden člověk ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Jsou opravdu domény s ranky dražší?”

  1. Super, clanok opreti o data. Myslim, ze na daukci sa nepredavaju domeny pre ranky, teda aj hej, ale nema o ne kto superit, vacsinou chodia za to cenu 200 ako si uz pisal.

    Inac info:domena.tld ti uz dlho nestaci, to ti len odhali ci tam bol redirect, neodhali ti to ci je rank pravy :)

  2. můžeš pls blíže vysvětlit: “existuje pár extrémních výjimek v ČR, kdy cena za odkaz na měsíc se vyšplhá tak vysoko, že majitel z 10ti odkazy má pravidelný měsíční příjem rovnající se průměrnému platu a to na stránku nemusí přijít ani jeden člověk ;)”
    díky.

  3. fajn článek podložený daty a zajímavým závěrem…díky…

  4. Pěkný článek, ale nemohu souhlasit. Jde-li o top kw, tak se prodá a nehledí se na ranky. Ale pro mě má hodnotu SR80 hodnotu mnohem vyšší, než SR70 ať už je KW jaké chce.

  5. Průměrná čísla, ať je to u čehokoli, jsou vždy velmi špatným a zavádějícím ukazatelem.
    Dvě domény nejsou nikdy stejné ani průměrné. Nemůžeš porovnávat hrušky s jabkama.
    Dám ti hypotetickou otázku:
    Jakou doménu myslíš prodám dráž a zda vůbec ji prodám:
    pujcky-uvery-pojistky-hypoteky.com se SR 80 a PR 3
    nebo
    pujcky-uvery-pojistky-hypoteky.com se SR 0 a PR 0
    ?
    Záměrně jsem uvedl takto “šílenou” doménu, jejíž hodnota je bez ranků v podstatě nulová. A co se SR 80 ? Myslíš, že bych takovou doménu prodal?
    Toť má otázka a zároveň odpověď na tvůj “daty” podložený článek.

    1. Malej Jarda: osobně bych nekoupil ani jednu, protože si na sebe ani jedna nevydělá. Po koupi nebude mít žádný obsah. Srank padne většinou o 20 – 30, google po změně majitele sleduje co uděláš s doménou dál. Takže začneš prodávat odkazy (dělat velké změny) a do 3 měsíců máš GPR 0 (pár vyjímek se najde, ale proč kupovat doménu, která ti za rok vydělá 200 – 300 CZK s tím že další třeba chytnou penalizaci?). Musím tedy říct, že jsem doménu s srank 80 nikdy nekupoval, max 70 (spadla na 40).

  6. Několik domén (SR50-SR70) jsem za poslední dobu koupil – žádný propad, většina ještě nabrala :-) A vydělala si na sebe asi za dva měsíce, nyní pouze profituji.

  7. až to budeš moderovat, tak tam prosím hoď tuhle upravenou verzi bez překlepů:
    @admin: na doméně se SR 80 se běžně prodávají odkazy za 200-400 Kč za odkaz/měsíc a na webech s finanční tématikou i za více – zda ty osobně by si tuto doménu koupil nebo ne je celkem jedno (ostatně nečekal jsem ani jinou reakci) – jsem si jistý, že kdybych takovouto doménu prodával, s Srankem 0 ji neprodám ani za registrační poplatek. Se SR 80 bych ji prodal s přehledem za tisíce. Já bych ji ale neprodával, protože bych na ní vydělal dost slušné peníze. Tím slušné rozhodně nemyslím 200-300 za rok, ale minimálně 3000-5000 za měsíc a to skutečně jen díky tomu SR a prodeji odkazů. Při prodeji článků by to pak bylo i k deseti tisícům měsíčně.

  8. @rank.webatlas.cz:

    Je to přeci jedno, ne? Od začátku Seznamu byl SRank 1-100, pak to začal kvůli kapacitě (?) zaokrouhlovat, a relativně nedávno jim došlo, že je tam ta nula zbytečná.

    Každopádně když Seznam najednou prohlásí “Opičme se po Googlu, dejme to do desítky”, neznamená to, že všichni budou používat aktuální variantu.

Comments are closed.